Skip to content

Romania este pe locul 28 in indexul fericirii realizat de ONU. Finlanda ramane cea mai fericita tara din lume

World Happiness Report 2022 (Raportul Fericirii Mondiale), raportul realizat de ONU in fiecare an cu privire la fericirea locuitorilor tarilor raporteaza ca pandemia a fost o crestere a sprijinului social si a bunavointei.

Anul acesta marcheaza cea de-a 10-a aniversare a World Happiness Report, care utilizeaza datele sondajelor globale pentru a raporta despre modul in care oamenii isi evalueaza propria viata in peste 150 de tari din intreaga lume.

Raportul Fericirii Mondiale a ajuns la peste 9 milioane de oameni in 2021 si are la baza doua idei cheie: fericirea sau evaluarea vietii pot fi masurate prin sondaje de opinie si ca putem identifica determinanti cheie de bunastare.

Finlanda a fost desemnata cea mai fericita tara pentru al cincilea an consecutiv in World Happiness Report 2022.

Pentru al cincilea an la rand, Finlanda ocupa primul loc ca cea mai fericita din lume. In acest an, scorul sau a fost semnificativ inaintea altor tari din primele zece. Danemarca continua sa ocupe locul doi, Islanda urcand de la locul 4 anul trecut la locul 3 anul acesta. Elvetia este pe locul 4, urmata de Tarile de Jos si Luxemburg. Primii zece sunt completati de Suedia, Norvegia, Israel si Noua Zeelanda. Urmatoarele cinci sunt Austria, Australia, Irlanda, Germania si Canada. Restul primelor 20 includ Statele Unite pe locul 16 (fata de 19 anul trecut), Marea Britanie si Cehia inca pe locurile 17 si 18, urmate de Belgia pe locul 19 si Franta pe locul 20, cel mai inalt clasament de pana acum.

Serbia, Bulgaria si Romania au inregistrat cele mai mari cresteri ale bunastarii, cu Romania situandu-se pe locul 28 anul acesta.

Anul trecut, raportul mentiona Romania pe locul 46, insa tara noastra a urcat considerabil in acest index – in 2013, Romania era pe locul 90.

Anul acesta, se marcheaza a 10-a aniversare a Raportului Fericirii Mondiale, care este publicat anual de Reteaua de Solutii pentru Dezvoltare Durabila a ONU. Raportul claseaza 150 de tari (146 in 2022). Indicele este calculat utilizand fericirea auto-raportata de oameni, precum si date economice si sociale si, pe baza unei medii pe trei ani, atribuie un scor de fericire on intervalul 0 la 10.

Anul acesta, indexul a folosit si date din retelele sociale pentru a compara emotiile oamenilor inainte si in timpul pandemiei de COVID-19. Autorii au descoperit „cresteri puternice ale anxietatii si tristetii” in 18 tari, dar si o scadere a sentimentelor de furie. Intregul raport poate fi consultat aici.

Citește în continuare