Skip to content

7 piese vestimentare prin care va puteti actualiza garderoba la tendintele din sezonul primavara-vara 2022

Tendintele din moda ultimilor 2 ani au fost puternic influentate de situatia pandemica iar rezultatul se profileaza ca un haos creativ relativ dezorganizat in care sunt amestecate referinte inspira dintr-o lume post-pandemica in care viata este un carnaval.

In luna ianuarie a acestui an, Ellie Pithers, fashion editor la revista Vogue declara intr-un mod curajos: „trends are dead, long live trends” – „tendintele au murit, traiasca tendintele” deoarece din colectiile prezentate la Saptamanile Modei la Paris, Londra, New York si Milano s-au profilat sute de tendinte, fara a exista un consens in privinta directiei in care o va lua moda. In multe moduri, moda ilustreaza situatia haotica in care se afla intreaga lume.

Din multimea de tendinte identificate de editorii de moda ale marilor publicatii de specialitate, Urban.ro a selectat 7 piese vestimentare care vor reimprospata garderoba dvstra in ton cu marile case de moda europene si branduri de lux precum Dior, Valentino, Celine sau Dries van Noten.

Inspirata in mod direct din estetica Y2K – tinutele memorabile ale anilor 2000 – fusta mini este probabil elementul cheie pentru sezonul primavara-vara. 

Desi designerii de lux au prezentat versiuni extrem de indraznete ale fustei mini – adica foarte foarte scurte – va recomandam o versiune potrivita pentru varsta si silueta dvstra. Cele mai flatante sunt fustele clos, in forma de A, cu talie inalta si evazata sau tip creion. Pot fi purtate si sub forma unor rochii mai scurte, propunerea Urban.ro este sa adaptati aceasta tendinta printr-o lungime de fusta sau rochie care este decenta si potrivita in diferite contexte sociale.

O fusta midi pana la glezne sau maxi este un element foarte actual pentru moda din 2022. Inspirate tot de tendintele Y2K, fustele lungi cat mai drepte au revenit la moda in colectiile Louis Vuitton sau Givenchy.

Dincolo de tendinte, fusta midi sau maxi este una dintre cele mai confortabile piese vestimentare care pot fi purtate in anotimpurile calde. Aflate la polul opus al fustelor mini, acestea pot fi combinate cu usurinta cu tricouri, camasi, bustiere, pot fi purtate si la plaja, la piscina sau in orice zi de vacanta. In acelasi timp, fustele maxi pot fi utilizate pentru conceptul „day into night” deoarece pot fi purtate atat in timpul zilei dar si seara, adaugand un sacou sau un top elegant in partea de sus.

In materie de culori, desi Institutul Pantone a declarat Very Peri ca fiind culoarea anului 2022, nuanta care denota prospetimea si bucuria sezonului de primavara-vara (preferata de majoritatea designerilor) este roz. 

In paleta Pantone, nuanta de roz preferata in aceasta vara se numeste „Innuendo” si inspira o stare de spirit jucausa dar si tentatia evadarii din cotidian. Rozul se va regasi si in colectiile din toamna-iarna, una dintre cele mai mari surprize de la Saptamana Modei a fost defilarea Valentino care a inclus zeci de tinute roz.

O astfel de pata de culoare poate fi introdusa in garderoba sub forma unei fuste, bluze sau pantaloni dar si sub forma de ton sur ton in care intreaga tinuta este roz.

Imprimeurile care alterneaza dungi albe si viu colorate redau atmosfera de vara iar dungile in diagonala au un aer nostalgic care amintesc de anii ’70.

Rochiile JW Anderson, topurile Louis Vuitton, paltoanele Gucci, fustele mariniere clasice de la Balmain sau rochii Schiaparelli, Fendi si Marni, majoritatea brandurilor de top mizeaza pe imprimeuri in dungi deoarece sunt usor de purtat, subtiaza si alungesc silueta si sunt un mod elegant de a purta o tinuta iesita din comun.

O alta tendinta care se va remarca in lunile urmatoare este alegerea tinutelor albe in intregime. Pot fi formate din pantaloni de in cu bluza si sacou, o rochie alba maxi sau midi, pantofi sport albi si veste de vara din impletituri purtate cu genti cu textura de funie – precum cele purtate in anii ’90 la aprozar.

In ceea ce priveste incaltamintea, se remarca balerinii si pantofii de tip loafer chunky cu talpa inalta care sunt potrivit pentru tinutele de birou si care echilibreaza o fusta scurta sau o rochie asimetrica.

Treptat, costumul alb supradimensionat devine o tinuta clasica de vara iar in ultimele luni, tot mai multe celebritati de la Hollywood au ales sa poarte aceasta combinatie vestimentara pe covorul rosu sau in sedinte foto.

De la Cate Blanchett la Julia Roberts sau de la defilarile Erdem si Michael Kors la Proenza Schouler sau Peter Do, costumul alb cu umerii drepti sau ridicati combina relaxarea unei zile de vara cu eleganta atemporala a unui costum bine croit. Nuanta acestuia nu trebuie sa fie alb neaparat, puteti opta si pentru off white sau alb-perlat.

Un alt element din tendinte care va actualiza garderoba dvstra este o tinuta colorata in „Very Peri”, numita de Pantone drept „culoarea anului 2022”.

Very Peri este o nuanta dinamica de albastru periwinkle cu un subton de rosu violet care imbina fidelitatea si constanta asociata albastrului cu energia si entuziasmul rosului. Institutul de Culoarea Pantone o descrie ca fiind „cea mai calda si vesela dintre toate nuantele de albastru, introduce un amestec de noutate, incurajeaza inventivitatea si creativitatea.”

Culoarea anului 2022 isi propune sa prefigureze viitorul intr-o noua lumina: „afiseaza o incredere lipsita de griji, o curiozitate indrazneata care ne anima spiritul creativ si curios, PANTONE 17-3938 Very Peri ne ajuta sa imbratisam acest peisaj alterat al posibilitatilor, deschizandu-ne catre o noua viziune pe masura ce ne rescriem vietile.”

Va invitam sa descoperiti tendintele din moda in 2022, culese de la cele mai mari agentii de tendinte si publicatii de specialitate si interpretate prin filtrul Urban.ro.

Citește în continuare