Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 25-27 martie: premiera “A douasprezecea noapte” la Teatrul Mic, Dalí, Modigliani si Guggenheim la cinema, Ora Pamantului, expozitie Dointa Levintza, targuri tematice

Cu toate restrictiile cu privire la numarul de persoane in interior si capacitatile salilor de spectacole ridicate, fiind complet deschise salile de teatru si cinema, evenimentele de tip concert nu mai au limita de participare, programul cultural al orasului incepe sa se amplifice.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati cu precautie, avand in vedere ca numarul cazurilor de COVID a inceput din nou sa creasca.

Ziua Mondiala a Teatrului este marcata in fiecare an la 27 martie, in vederea constientizarii valorii teatrului in toate formele sale si pentru a permite comunitatilor de teatru sa-si promoveze activitatea in intreaga lume.

Ziua Mondiala a Teatrului va fi sarbatorita la Teatrul National din Bucuresti cu sase spectacole si alte evenimente dedicate acestei zile, „Dineu cu prosti” de Francis Veber, in regia lui Ion Caramitru, avandu-i acum in rolurile principale pe Horatiu Malaele si Mircea Rusu, „Micul infern” de Mircea Stefanescu in regia lui Mircea Cornisteanu, „Anonimul venetian”, regizat tot de fostul director al TNB Ion Caramitru, dar si „Stupid Fucking Bird” de Aaron Posner, spectacol realizat in cadrul programului „Usi deschise pentru toti”.

Teatrul Bulandra in parteneriat cu UNATC I. L. Caragiale organizeaza doua intalniri-eveniment intre tanara generatie de actori si doua personalitati marcante ale Teatrului Bulandra – Mariana Mihut si Dana Dogaru.

Teatrul „Tandarica” prezinta duminica, de la orele 10,00 si 12,00, spectacolul „Punguta cu doi bani”, dupa Ion Creanga.

Spectacolul „A douasprezecea noapte” de W. Shakespeare are premiera la Teatrul Mic, pe 26 martie.

Spectacolul „A douasprezecea noapte” de William Shakespeare, in regia Nonei Ciobanu, va fi prezentat in premiera la Teatrul Mic pe 26 martie, la Sala Atelier, de la ora 19,00. Din distributie fac parte Alina Rotaru, Cezar Grumazescu, Valentina Popa, Alexandru Voicu, Oana Albu, Radu Zetu, Marian Olteanu, Andrei Bradean, Oana Puscatu. Scenografia poarta semnatura lui Peter Kosir si a Nonei Ciobanu, iar muzica originala este realizata de Ana Cristina Leonte.

Biletele pot fi achizitionate online de pe site-ul bilet.ro si de la casele de bilete ale Teatrului Mic.

Filme documentare despre Dalí, Modigliani si Guggenheim sunt la cinema din 25 martie.

„Salvador Dalí. Anii de inceput”, „Peggy Guggenheim: Dependenta de arta” si „Maverick Modigliani” sunt titlurile care vor rula la Happy Cinema Bucuresti si Bacau, din 25 martie.

Ziua lui Dante, sarbatorita vineri la Ambasada Italiei, corespunde aceleiasi zile din anul 1300 in care, potrivit traditiei, Dante s-a pierdut in „padurea intunecata” a Cantului I din Infern din ‘Divina Commedia.

Evenimentul va fi inaugurat la ora 11,00 de ambasadorul Italiei in Romania, Alfredo Durante Mangoni, iar moderatorul intalnirii va fi Smaranda Bratu Elian, profesor doctor in filologie la Facultatea de Limbi Romanice de la Universitatea din Bucuresti. Scopul initiativei este acela de a implica studentii romani si institutiile culturale. Detalii aici.

“Divina Comedie”, cea mai cunoscuta lucrare a lui Dante Alighieri, este disponibila gratuit, in limba romana, in format audio.

Earth Hour (Ora Pamantului) va avea loc pe 26 martie, intre orele 20.30 si 21.30, iar oameni, institutii si companii de pe tot globul vor stinge luminile in peste 8.000 de orase, din peste 190 de tari.

Aceasta actiune are ca scop sensibilizarea consumatorilor fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice. Ora Pamantului consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora, in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali cat si de catre institutii si companii. Nu uitati sa stingeti lumina.

Peste 50 de creatii ale Doinei Levintza vor fi expuse la ARCUB in prima expozitie care reuneste toate zonele de activitate ale artistei. Este primul designer din Europa de Est care a prezentat la Saptamana Modei de la New York.

Cea mai ampla expozitie a anului de la ARCUB Gabroveni, „Stilul Doina Levintza”, prezinta o serie de peste 50 de creatii semnate Doina Levintza, de la costume de teatru si film, la tapiserii si piese rare de colectie, fotografii, albume si schite originale, precum si o serie de obiecte prezentate pentru prima data publicului larg. 

Expozitia desfasurata in toate spatiile expozitionale ale ARCUB Gabroveni va putea fi vizitata intre 25 martie si 28 aprilie 2022 si este gandita ca o incursiune in universul creativ al Doinei Levintza. Este artista care a creat sute de personaje in teatru si cinema alaturi de elita regizorilor romani si primul designer din Europa de Est care a prezentat la Saptamana Modei de la New York.

La Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Romane este gazduita expozitia „Albrecht Dürer. Gravura germana in secolul al XVI-lea”, organizata cu prilejul aniversarii in 2021 a 550 de ani de la nasterea artistului.

Curatoriata de Catalina Macovei, expozitia prezinta intreaga colectie de gravuri pe metal si pe lemn realizate de Albrecht Dürer, care este in posesia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane. De asemenea, in expozitie sunt si o serie de gravuri ce apartin altor artisti: Hans Burgkmair cel Batran, Leonhard Beck, Hans Sebald Beham, Hans Baldung, Hieronymus Bang, Hans Leonhard Schäufelein, Georg Pencz, Hanns Lautensack, Lucas Cranach cel Tanar, Lucas Cranach cel Batran, Heinrich Aldegrever, Daniel Hopfer, Jost Amman si Israhel van Meckenem, plus alti cativa artisti anonimi. Detalii aici.

Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.

Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

Citește în continuare