Skip to content

“Divina Comedie”, cea mai cunoscuta lucrare a lui Dante Alighieri, este disponibila gratuit, in limba romana, in format audio

Ministerul Afacerilor Externe din Italia si Comitetul national pentru celebrarea lui Dante (Comitato nazionale per le celebrazioni dantesche), printre alte insitutii centrale ale Italiei, celebreaza anul acesta opera lasata de Dante Alighieri, cunoscut ca parintele limbii italiene.

Evenimentele dedicate celor 700 de ani de la moartea lui Dante vor avea loc de-a lungul anului in Florenta, Ravenna si ale 70 de localitati cu care a avut legatura poetul, dar si prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si a consulatelor italiene de peste tot din lume, care vor organiza evenimente dedicate marelui scriitor.

Una dintre surprizele pregatite de acestia este oferirea in format audio a celebrei opere “Divina Comedie” in mod gratuit, in 33 de limbi internationale, printre care si limba romana, opera disponibila pe toate platformele de streaming ca Spreaker, Spotify, Deezer, Apple si Google.

Evenimentul dedicat celor 700 de ani de la moartea acestuia a fost deschis cu o expozitie chiar pe 1 ianuarie 2021, unde mai mult de optzeci de desene din „Divina Comedie” a lui Dante Alighieri au fost expuse gratuit, tot virtual, de Galeria Uffizi din Florenta.

La 700 de ani de la moartea lui Dante Aligheri, poetul care a scris Divina Comedie si a inspirat zeci de scriitori cu lucrarile sale, Galeria Uffizi organizeaza o expozitie de desene care ii ofera vizitatorului o excursie online in lumea Purgatoriului descrisa de poet.

Expozitia online este disponibila peste tot in lume si contine 88 de desene realizate de artistul Federico Zucccari intre 1586 si 1588. Lucrarile au intrat in colectia Uffzi in 1738 si au mai fost expuse doar de doua ori pana acum pentru ca sunt considerate foarte fragile. Au fost expuse prima data in Florenta in 1865 si au mai fost scoase din arhive abia in 1993 la aniversarea a 600 de ani de la nasterea lui Dante intr-o expozitie dedicata.

Dante, parintele limbii italiene, s-a nascut la Florenta in 1265 si a murit in Ravenna 56 de ani mai tarziu. Lucrarea sa Divina Comedie este impartita in trei parti – Iadul, Purgatoriul si Raiul. Dintre cele 88 de desene din expozitia de la Uffizi, 28 se refera la Iad, 49 descriu Purgatoriu si 11 arata Raiul.

Citește în continuare