Skip to content

Artistul chinez Ai Weiwei e la Roma. El expune o serie de sculpturi colosale din sticla si oase, dar si in rol de regizor pentru opera clasica „Turandot”

Muzeul National Roman si Studio Berengo au anuntat debutul expozitiei „La commedia umana” a artistului si activistului chinez Ai Weiwei. Acesta a lucrat cu una dintre cele mai mari fabrici de sticla de Murano pentru un urias candelabru care este format din peste doua mii de piese de sticla suflata manual turnate de maestri sticlari ai Studioului Berengo.

Forma este o cascada de oase, cranii si organe de sticla neagra, de peste sase metri inaltime si peste patru tone, iar instalatia este acum expusa la Baile lui Diocletian, nucleul istoric al Muzeului National Roman inca de la infiintarea sa in 1889.

Lucrarea este suspendata de tavan intr-una dintre salile antice de baie, instalatia este rezultatul unei colaborari intre celebrul artist contemporan de origine chineza si studioul de prelucrare a sticlei italian. Este una dintre cele mai mari sculpturi create vreodata din sticla de Murano si va fi dezvelita in cel mai mare complex termal din toata antichitatea. Expozitia poate fi vizitata pana in 3 aprilie 2022.

„La commedia umana” apare mai degraba ca un avertisment decat ca un monument al pierderii umane, in incercarea de a vorbi despre „moarte pentru a celebra viata”, asa cum a afirmat artistul. Prin munca sa, Ai Weiwei creeaza idei de gandire despre viitor, punand la indoiala ce ramane dincolo de oasele trupurilor noastre.

Lucrarea a fost inceputa inainte de pandemie, dar a devenit treptat o metafora a pierderii din aceasta perioada dificila, iar acum, capata din nou insemnatate din cauza razboiului care se desfasoara pe teritoriul Europei. Detalii aici.

Totodata, Ai Weiwei debuteaza la Roma cu „Turandot”. Spectacolul a fost amanat din cauza pandemiei.

Artistul disident chinez Ai Weiwei si-a facut saptamana trecuta debutul regizoral la Roma cu o noua lectura a operei finale, neterminata, a lui Giacomo Puccini, „Turandot”. Productia s-a pus in scena la Teatro dell’Opera di Roma si este un proiect potrivit pentru un artist cunoscut pentru instalatiile, sculptura si fotografia sa care denunta autoritatea si sustin drepturile omului si libertatea de exprimare.

Financial Times mentioneaza ca Ai Weiwei transforma povestea lui Puccini despre victoria iubirii asupra brutalitatii intr-un strigat celor asupriti din lume. Totodata, la premiera, dirijorul ucrainean Oksana Lyniv a condus o scrisoare deschisa catre Vladimir Putin si a dirijat cu o esarfa in culorile drapelului ucrainean infasurata in jurul taliei. In productia de la Roma, i s-a alatura compatriotul ei Oksana Dyka in rolul principal. Oksana Lyniv este si prima femeie care a condus o orchestra italiana care a si dirijat la prestigiosul festival de la Bayreuth, precum si fondatoarea Youth Symphony Orchestra Ucraina.

Ai Weiwei este un artist multitalentat, cunoscut ca arhitect, sculptor, fotograf, designer si activist.

Probabil cel mai faimos artist contemporan al Chinei, Ai este un sustinator activ al drepturilor omului, fiind unul dintre cei mai mari critici ai guvernului chinez. El a fost batut, arestat si umilit de guvern, care i-a distrus studioul pentru a-l impiedica sa se exprime.

Anul 1999 a fost un punct de cotitura in viata si cariera lui Ai. A fost ales sa reprezinte China la Bienala de la Venetia, iar in acelasi an, a co-curatoriat o expozitie la Shanghai, intitulata „F**k off”, care a atras atentia guvernului chinez si i-a cauzat toate problemele.

Una dintre realizarile sale de top ca artist a fost colaborarea cu arhitectii elvetieni Herzog & de Meuron pentru Olimpiada de vara din 2008 si a contribuit in calitate de consultant artistic pentru Stadionul National din Beijing.

Cele mai recente lucrari ale sale sunt actiuni menite sa atraga atentia asupra crizelor umanitare, iar eforturile umanitare ale lui Ai se concentreaza asupra celor care traiesc in saracie si opresiune si care altfel nu ar putea avea voce.

Citește în continuare