Skip to content

Din aprilie, la Brasov se deschide Muzeul Amintirilor din Comunism. Muzeu va avea peste 100 de obiecte, marturii personale si fragmente din viata cotidiana a romanilor din timpul perioadei comuniste.

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) se va deschide incepand din 1 aprilie 2022, la Brasov, cu peste 100 de obiecte si marturii personale, si fragmente din viata cotidiana a romanilor din timpul perioadei comuniste.

Colectia permanenta a MAdC prezinta fotografii, obiecte si amintiri care surprind latura personala si completeaza datele istorice despre Romania sub regimul comunist. Muzeul ofera publicului o perspectiva asupra vietii din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 pana la Revolutia din 1989. In completarea datelor istorice, vizitatorii vor descoperi o radiografie a societatii, cu intamplari si fapte scrise de oameni obisnuiti, care au simtit cu intensitate acei ani.

“Fiecare aspect al vietii cotidiene din comunism, de la cele mai marunte gesturi si obiecte, la cele mai curajoase actiuni, au conturat societatea in care traim astazi. Ne-am dorit ca muzeul sa fie un spatiu in care sa gasim raspunsurile la toate intrebarile pe care le pot avea cei nascuti dupa ’89 si, in acelasi timp, sa reprezinte o legatura intre generatiile actuale si cele de parinti si bunici, un gest care sa aduca mai multa intelegere si apreciere”, a declarat Alina Beteringhe, antropolog si fondatoare a spatiului muzeal. 

Obiectele au fost colectate prin Campania #MAdCesidespretine, iar donatorii au oferit piese de mobilier, ca recamierul sau biblioteca cu bibelouri, cat si obiecte casnice si de decor, dar si povesti unice din viata oamenilor, cu situatii neobisnuite, absurde sau comice.

Decizia de a deschide un muzeu al amintirilor din comunism a fost motivata si de dorinta de a atrage turistii straini si de a le satisface curiozitatea legata de acest regim, contribuind, totodata, la diversificarea gamei culturale pe care o ofera orasul Brasov celor veniti in vacanta.

Muzeul este amenajat in fostul Hotel Capitol din centrul orasului Brasov, o cladire reprezentativa pentru perioada comunista. In acest spatiu a functionat pana in 1989 un magazin tip “Shop” unde se vindeau, in schimbul valutei pe care populatia obisnuita nu avea voie sa o detina, marfuri foarte dorite, precum sapunuri, casetofoane sau chiar benzina.

Spatiul cultural va oferi, in aceeasi cladire, o zona expozitionala permanenta, o zona dedicata expozitiilor temporare, o cafenea care reda atmosfera perioadei comuniste prin selectia de produse specifice epocii, precum si un magazin cu suveniruri unicat, care va functiona in paralel si online, pe site-ul www.madc.ro.

Prima expozitie temporara a muzeului este dedicata colectiei de reviste BD Historia – benzi desenate istorice.

Revista, initiata de autorul si profesorul de benzi desenate Mihai I. Grajdeanu, adapteaza momentele istorice sub forma de benzi grafice. Expozitia temporara MAdC aduce in prim plan cel de-al doilea numar al seriei B.D., inititulata „Momente din istoria comunismului in România”, care reuneste lucrari ale artistilor consacrati cu cele ale studentilor Cercului de Istorie Contemporana al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti. 

Muzeul Amintirilor din Comunism poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00. Pretul biletelor este de 35 de lei pentru adulti si 25 de lei pentru elevi/studenti/pensionari. 

Citește în continuare