Skip to content

Palatul Versailles deschide publicului sala in care s-au semnat actele pentru un prim sistem democratic in Franta. Au fost redeschise si dormitoarele mostenitorilor regali din 1700, complet restaurate dupa proiectul original.

Palatul Versailles a redeschis Sala Jeu de Paume, recent restaurata, locul unde s-a dezbatut si semnat infiintarea democratiei franceze in 1789. Folosita ca depozit, sala de jocuri si muzeu despre Revolutie, abandonata de mult timp, cladirea a primit in cele din urma o restaurare care readuce in lumina reflectoarelor o bucata de istorie uitata.

La doar cativa metri distanta de Chateau de Versailles se afla camera construita in 1686 pentru ca Ludovic al XIV-lea sa joace Jeu de Paume – cunoscut si sub numele de „tenis adevarat”, o versiune timpurie a jocului modern.

Mai mult de un secol mai tarziu, aceasta camera a devenit locul improbabil pentru un moment cheie al Revolutiei Franceze, noteaza RFI.

La 20 iunie 1789, un grup de reprezentanti ai poporului, care cereau reforme din partea monarhiei, au gasit intrarea blocata in sala deputatilor din palat si au cautat in jur un loc alternativ de intalnire.

Ei au ajuns sa semneze „Juramantul adevaratei sali de tenis”, jurand ca vor stabili o constitutie democratica scrisa.

Un text a fost citit de astronomul Bailly, presedintele noii adunari. Cei adunati au repetat cuvintele lui cu urmatoarea declaratie:„Juram sa fim loiali Adunarii noastre Nationale si promitem sa ne adunam oriunde si oricand este necesar, pana cand constituirea acestui regat va fi stabilita pe baze solide”.

Acest juramant solemn a dus la formarea Adunarii Nationale Constituante, care la scurt timp dupa aceea a desfiintat feudalismul si a aprobat Declaratia Drepturilor Omului.

Sala s-a redeschis la sfarsitul saptamanii trecute, dupa o reconditionare care a durat opt luni, oferind publicului „o parte uitata din istoria noastra”, a declarat pentru AFP Catherine Pegard, presedintele administratiei publice a palatului, citata de RFI.

Camera este dominata de o panza monumentala, de asemenea restaurata, care s-a bazat pe celebra lucrare neterminata a lui Jacques-Louis David infatisand semnarea juramantului. Lucrarea masoara in jur de 7 metri latime si 10 metri inaltime.

Pierre Bortolussi, arhitectul-sef pentru monumente istorice responsabil cu restaurarea salii Jeu de Paume, a urmat documentele originale referitoare la cladire datand din 1883.

Lucrarile au fost finantate partial de parlamentari trecuti si actuali, precum si de sponsori privati. De asemenea, a beneficiat de o schema de investitii de stat cunoscuta sub numele de „Relance France”.

Totodata, Palatul Versailles a redeschis si camerele folosite de mostenitorii regali in anii 1700, complet restaurate la designul lor original. Aceasta include biblioteca fiului lui Ludovic al XV-lea, situata in camerele sale private. 

Palatul Versailles poate fi explorat in detaliu pe TikTok. Tot mai multe muzee incep sa faca transmisii special pentru canalele destinate tinerilor.

Pe contul oficial de TikTok, utilizatorii pot redescoperi acest simbol al monarhiei franceze si se pot bucura de diverse videoclipuri publicate in fiecare saptamana. Astfel, castelul s-aadaptat la criza de sanatate si isi propune sa cucereasca ecranele tinerei generatii, iar pe langa explorarea interiorului, prin postarile de pe TikTok sunt prezentate si anecdote despre istoria si arhitectura cladirii sau chiar provocari pentru utilizatori.

Printre postarile de pe TikTok se numara un tur express de 20 secunde al Palatului Versailles, adevarata poveste a Fantomelor de la Trianon, precum si cateva videoclipuri panoramice cu peisajele din imprejurimi. 

In 1837, palatul Versailles a devenit primul muzeu de istorie al Frantei din ordinul regelui Ludovic-Filip si in acest castel, in Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles, de la sfarsitul Primului Razboi Mondial. 

Remarcabilul monument a fost inclus in Patrimoniul Mondial de 30 de ani si este una dintre cele mai mari realizari ale artei franceze din secolul al XVII-lea, fiind resedinta regilor Frantei: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea.

Vechiul pavilion de vanatoare al lui Ludovic al XIII-lea a fost transformat si extins de fiul sau, Ludovic al XIV-lea, cand a instalat Curtea regala si guvernul acolo in 1682. O succesiune de regi a continuat sa infrumuseteze Palatul pana la Revolutia Franceza.

Astazi, Palatul are 2.300 de camere, intinse pe o suprafata de 63.154 m2.

Citește în continuare