Skip to content

Palatul Versailles poate fi explorat in detaliu pe TikTok. Tot mai multe muzee incep sa faca transmisii special pentru canalele destinate tinerilor

Emblematicul castel de la Versailles este inchis publicului pana pe 15 decembrie, dar s-a adaptat noului context deschizandu-si portile prin intermediul canalelor de social media. Castelul regilor Frantei poate fi vizitat acum printr-una dintre cele mai populare retele online ale momentului, TikTok. El poate fi urmarit aici

Pe contul oficial de TikTok, utilizatorii pot redescoperi acest simbol al monarhiei franceze si se pot bucura de diverse videoclipuri publicate in fiecare saptamana. Astfel, castelul se adapteaza la criza de sanatate si isi propune sa cucereasca ecranele tinerei generatii, iar pe langa explorarea interiorului, prin postarile de pe TikTok sunt prezentate si anecdote despre istoria si arhitectura cladirii sau chiar provocari pentru utilizatori.

Printre postarile de pe TikTok se numara un tur express de 20 secunde al Palatului Versailles, adevarata poveste a Fantomelor de la Trianon, precum si cateva videoclipuri panoramice cu peisajele din imprejurimi.

„Totul este sa nu ai un plan media”, a spus Thomas Garnier, community manager la Versailles, intr-un comunicat. „Daca nu sunteti intuitivi si spontani, nu functioneaza. Nici macar nu am un program stabilit pentru luna viitoare.”

Ultima postare a lui Garnier a fost o vizita rapida de 20 de secunde la palat, filmata cu telefonul sau intr-o dupa-amiaza. Postarile viitoare vor explora teme precum moda, sanatatea si „zvonurile” despre istoria stralucitoare a palatului.

Palatul Versailles si-a pierdut patru cincimi din vizitatori in acest an si a lansat o campanie de strangere de fonturi, cladirile castelului regal fiind inca inchise vizitatorilor. In 2017, acesta a fost vizitat de 7.700.000 persoane, devenind al doilea cel mai vizitat monument din regiunea Île-de-France din acel an.

Galeriile Uffizi din Florenta se bucura de o prezenta puternica pe retelele de socializare si a devenit muzeul cu cei mai multi abonati pe TikTok, aplicatia fenomen dedicata adolescentilor si copiilor.

Canalul TikTok, deschis in luna aprilie, este, impreuna cu Prado din Madrid, muzeul cu cei mai multi abonati din lume cu peste 60.000 de adolescenti si tineri. Acestora se alatura Rijksmuseum din Amsterdam si Muzeul simturilor din Bucuresti. Astfel, galeriile muzeelor s-au transformat in scurte videoclipuri, animatii si glume inspirate din capodoperele artistilor expusi.

Cu toate acestea, exista riscul ca muzeele sa-si piarda din imaginea cladita de-a lungul timpului.

Campania desfasurata pe TikTok a fost un succes pentru Uffizi, demonstrand ca acest canal are un potential de marketing mult mai mare decat brandurile de fast-food sau de sporturi axate pe tineri.

Palatul Versailles este prima institutie franceza importanta care comunica prin TikTok.

Alte muzee celebre, cum ar fi Luvru, Centrul Pompidou, Tate Modern din Londra si Whitney din New York, sunt inca reticiente. Metropolitan Museum of Art din New York si-a deschis un cont anul acesta, dar pana in prezent nu exista nimic publicat.

Palatul de la Versailles este cunoscut pentru imbinarea artei contemporane si a culturii pop de la Takashi Murakami si Jeff Koons la stilul secolului al XVII-lea. Managerii media au spus ca vor sfida din nou conventiile muzeelor pentru a genera tipul de continut care devine viral.

In 1837, palatul Versailles a devenit primul muzeu de istorie al Frantei din ordinul regelui Ludovic-Filip si in acest castel, in Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles, de la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Remarcabilul monument a fost inclus in Patrimoniul Mondial de 30 de ani si este una dintre cele mai mari realizari ale artei franceze din secolul al XVII-lea, fiind resedinta regilor Frantei: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea.

Vechiul pavilion de vanatoare al lui Ludovic al XIII-lea a fost transformat si extins de fiul sau, Ludovic al XIV-lea, cand a instalat Curtea regala si guvernul acolo in 1682. O succesiune de regi a continuat sa infrumuseteze Palatul pana la Revolutia Franceza.

Astazi, Palatul are 2.300 de camere, intinse pe o suprafata de 63.154 m2.

Citește în continuare