Skip to content

Momentul de la Oscaruri in care Will Smith l-a lovit pe Chris Rock a devenit grafitti pe Zidul Berlinului

Oscar 2022 va ramane in istorie drept ceremonia in care Will Smith i-a dat un pumn pe scena lui Chris Rock care a facut o gluma nesarata despre sotia lui, Jada Smith. Momentul este acum reprezentat grafic pe Zidul Berlinului, intr-o lucrare semnata de artistul dominican Jesus Cruz Artiles – pe instagram EME Freethinker.

Artistul a transformat graffiti-ul intr-un text de meme, Rock avand mentiunea „viata mea fantastica in retelele sociale”, iar Will Smith fiind „viata reala”.

View this post on Instagram

A post shared by Eme Freethinker (@eme_freethinker)

Dupa incident care s-a intamplat in timpul prezentarii premiului pentru cel mai bun documentar, jurnalistilor din camera presei li s-a interzis sa intrebe orice castigator ceva despre ce s-a intamplat pe scena. La pauza publicitara Nicole Kidman l-a imbratisat pe Smith, iar producatorul show-ului a venit sa discute cu Smith.

Will Smith a si castigat Oscarul pentru cel mai bun actor cateva minute mai tarziu si a facut o trimitere subtila la ceea ce s-a intamplat spunand “par ca un tata nebun, cum i se spunea lui Richard Williams, dar din dragoste faci multe lucruri nebunesti”.

La cateva zile dupa ce Will Smith l-a palmuit pe Chris Rock in timpul celei de-a 94-a editii a premiilor Oscar de duminica, Boardul Academiei Americane de Film a organizat o reuniune de urgenta pentru a discuta care sa fie sanctiunile pentru actorul care a câstigat premiul pentru cel mai bun actor.

Declaratia pe care Academia a facut-o publica acum cateva ore este extrem de acuzatoare, citând standardele de conduita si incalcarile lui Smith de „contact fizic inadecvat, comportament abuziv sau amenintator si compromiterea integritatii Academiei”.

Smith, care a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor pentru „Regele Richard” la scurt timp dupa incident, a fost anuntat ca urmeaza un consiliu unde se vor discuta consecintele gestului sau si are la dispozitie 15 zile pentru a oferi un raspuns scris. Urmatoarea sedinta a consiliului este programata pentru 18 aprilie, cand Academia ar putea lua masuri disciplinare. Intre timp, Will Smith si-a anuntat demisia din Academia de Arte si Stiințe Cinematografice.

Ridicat peste noapte in august 1961, Zidul Berlinului a despartit familii si prieteni. Partea de vest a Zidului era acoperita de graffitti-uri, spre deosebire de cealalta, care a ramas mereu gri.

In timp ce Zidul de Est a fost puternic pazit si ramas neatins pe tot parcursul Razboiului Rece, pe la mijlocul anilor 1980, artistii din Germania de Vest au inceput sa decoreze Zidul de Vest. Arta de pe Zidul Berlinului a fost adesea caracterizata de un simbolism subversiv care critica zidul si ceea ce reprezenta acesta.

Artistii au inceput sa acopere peretele cu sloganuri politice, glume si piese de arta de la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1980, pe masura ce o scena de arta stradala urbana subterana a inceput sa se dezvolte la Berlin.

Ceea ce a fost considerat candva „zidul rusinii” de catre berlinezii de vest a devenit din ce in ce mai mult o afisare publica artistica a sentimentelor si ideilor populatiei orasului. Astazi, spatiul si-a pastrat simbolistica, fiind folosit de artisti din intreaga lume care atrag atentia problemelor contemporane.

Citește în continuare