Skip to content

Academia Americana de Film precizeaza ca a vrut sa-l dea afara din sala pe Will Smith dupa incidentul cu Chris Rock, dar actorul nu a vrut sa plece. Alte cazuri cu scandal la Oscaruri.

La câteva zile dupa ce Will Smith l-a palmuit pe Chris Rock in timpul celei de-a 94-a editii a premiilor Oscar de duminica, Boardul Academiei Americane de Film a organizat o reuniune de urgenta pentru a discuta ce ar trebui sa pateasca actorul care a câstigat premiul pentru cel mai bun actor. El risca acum „suspendarea, expulzarea sau alte sanctiuni permise”.

Declaratia pe care Academia a facut-o publica acum cateva ore este extrem de acuzatoare, citând standardele de conduita si incalcarile lui Smith de „contact fizic inadecvat, comportament abuziv sau amenintator si compromiterea integritatii Academiei”.

Smith, care a câstigat Oscarul pentru cel mai bun actor pentru „Regele Richard” la scurt timp dupa incident, a fost anuntat ca urmeaza un consiliu unde se vor discuta consecintele gestului sau si are la dispozitie 15 zile pentru a oferi un raspuns scris. Urmatoarea sedinta a consiliului este programata pentru 18 aprilie, când Academia ar putea lua masuri disciplinare.

O noua informatie notabila este aceea ca Academia i-a cerut lui Will Smith sa paraseasca Dolby Theatre dupa incident, dar Smith a refuzat sa faca acest lucru.

Unul dintre cele mai importante aspecte care au fost analizate cu privire la gestionarea momentului a fost faptul ca Smith nu a fost scos din sala. Academia a oferit clarificari, spunând ca lui Smith i s-a cerut sa plece, dar a refuzat. „Recunoastem, de asemenea, ca am fi putut gestiona situatia in mod diferit”, se arata in declaratia Academiei.

De asemenea, organizatia a oferit scuze oficiale lui Rock, celorlalti nominalizati care au participat la ceremonie si telespectatorilor de acasa. In scrisoare se arata: „Domnule Rock, va cerem scuze pentru ceea ce ati trait pe scena noastra si va multumim pentru diplomatia dumneavoastra in acel moment. De asemenea, ne cerem scuze nominalizatilor, invitatilor si telespectatorilor nostri pentru ceea ce s-a intâmplat in timpul a ceea ce ar fi trebuit sa fie un eveniment de sarbatoare”.

“Board-ul membrilor Academiei a initiat astazi o procedura disciplinara impotriva domnului Smith pentru incalcari ale standardelor de conduita ale Academiei, inclusiv contact fizic nepotrivit, comportament abuziv sau amenintator si compromiterea integritatii Academiei.”, e arata in declaratie.

(…)

Actiunile domnului Smith la cea de-a 94-a editie a Premiilor Oscar au fost un eveniment profund socant si traumatizant la care am asistat personal si la televizor. Domnule Rock, va cerem scuze pentru ceea ce ati trait pe scena noastra si va multumim pentru rezistenta dumneavoastra in acel moment. De asemenea, ne cerem scuze nominalizatilor, invitatilor si telespectatorilor nostri pentru ceea ce s-a intâmplat in timpul a ceea ce ar fi trebuit sa fie un eveniment de sarbatoare.

Lucrurile s-au derulat intr-un mod pe care nu l-am fi putut anticipa. Desi am dori sa clarificam faptul ca domnului Smith i s-a cerut sa paraseasca ceremonia si a refuzat, recunoastem, de asemenea, ca am fi putut gestiona situatia in mod diferit.

Luni seara, o scrisoare din partea presedintelui Academiei, David Rubin, si a directorului executiv al Academiei, Dawn Hudson, a fost trimisa tuturor membrilor. Conducerea a impartasit „indignarea” lor cu privire la actiunile lui Smith si la modul in care acestea au „umbrit” seara in care filme precum „CODA” si „Dune” au plecat cu cele mai multe premii.”

Probabil ca va ramâne unul dintre cele mai nebunesti momente din istoria de 94 de ani a Academiei, dar nu este singurul moment atipic din timpul transmisiei premiilor Oscar.  

La ceremonia din 1973, Sacheen Littlefeather a acceptat Oscarul pentru cel mai bun actor in numele lui Marlon Brando pentru „The Godfather” (1972) pentru a vorbi despre maltratarea nativilor americani in industria de la Hollywood. Acest lucru a avut loc in urma confruntarii dintre fortele de ordine si nativii americani la Wounded Knee. Dupa ce a primit un amestec de aplauze si huiduieli  din partea publicului, Littlefeather a sustinut intr-un interviu acordat in 2021 publicatiei The Guardian ca John Wayne a trebuit sa fie imobilizat de sase oameni de securitate pentru a-l impiedica sa o scoata cu forta de pe scena. Clint Eastwood, de doua ori câstigator al premiului pentru regie, a urcat pe scena dupa aceea pentru a prezenta cel mai bun film si a glumit grotesc: „Nu stiu daca ar trebui sa prezint acest premiu in numele tuturor cowboy-ilor filmati in toate westernurile lui John Ford de-a lungul anilor”. Nu s-a luat nicio masura impotriva celor doi in timpul transmisiunii.

Sunt insa si cazuri in care Academia a fost mai ferma, sanctionand castigatorii cu probleme fara insa a le ia statuetele.

 Harvey Weinstein a fost expulzat din Academie in octombrie 2017, in urma raportului New York Times despre decenii de comportament sexual inadecvat. Cu toate acestea, premiul sau Oscar pentru producerea filmului „Shakespeare in Love” (1998) nu a fost anulat. Roman Polanski a fost condamnat in 1978 pentru violarea unei fete de 13 ani, inainte de a fugi in Franta inainte de a fi condamnat, dar a câstigat un premiu Oscar pentru regia filmului „The Pianist” in 2002.

Citește în continuare