Skip to content

Corul Madrigal va avea un Turneul National „Saptamana Patimilor”. Concertele sunt programate in Arad, Timisoara, Alba-Iulia si Cluj-Napoca, alaturi de coruri de copii

Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” desfasoara anul acesta in perioada 13-16 aprilie Turneul national de Paste „Saptamana Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu si Cezar Verlan. Proiectul se va desfasura in orasele Arad (13 aprilie), Timisoara (14 aprilie), Alba Iulia (15 aprilie), si Cluj–Napoca (16 aprilie).

Mai mult, in cele patru orase al turneului, coruri de copii active din Programul National Cantus Mundi se vor alatura Corul Madrigal, fiind parte dintr-un spectacol cu decoruri impunatoare si o regie de lumini elaborata special pentru a amplifica emotia muzicala.

Regia si scenariul Spectacolului Extraordinar de Paste „Saptamana Patimilor” sunt semnate de Emil Pantelimon, conducerea muzicala apartine Annei Ungureanu, iar scenografia lui Vladimir Turturica.

Programul va include lucrari religioase clasice si moderne deopotriva, care au ca tematica  sensibilitatea periplului Mantuitorului din zilele premergatoare Invierii.

Corul Madrigal va interpreta atat compozitii in prima auditie romaneasca, cat si unele dintre cele mai iubite lucrari dedicate acestei perioade, precum fragmente alese din „Prohodul Domnului”, Arr. Nicolae Lungu, „Florilegiu bizantin”, structurat de Marin Constantin sau „Credo” din „Missa in do minor” (K427) de Wolfgang Amadeus Mozart.

Experienta emotionanta va fi imbogatita de interventia artistica a tinerilor actori Corneliu si Pavel Ulici, care vor completa firul dramatic al spectacolelor prin insertii ale unor texte sacre, emblematice pentru Saptamana Patimilor.  Bilete si detalii pe platforma Bilete.ro.

Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost infiintat in 1963 de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), iar pana in prezent, Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate in intreaga lume.

In noiembrie 2016, Corul a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace si Securitate.

Anul trecut, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si Casa de discuri Roton Music au lansat albumul discografic „Saptamana Patimilor” – o emotionanta colectie de muzica de inspiratie ortodoxa, dedicata sarbatorii pascale.

Proiectul discografic „Saptamana Patimilor” poarta celebra amprenta sonora a Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar-Mihail Verlan. Repertoriul ales de dirijorul secund al ansamblului include compozitii menite sa redea simbolistica specifica sarbatorilor pascale si, in special, mesajul spiritual al saptamanii premergatoare Invierii.

Pe langa lucrari binecunoscute din bibliografia muzicala de inspiratie pascala, „Saptamana Patimilor” contine si o selectie de lucrari recent introduse in repertoriul Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.

„Selectia lucrarilor pentru albumul „Saptamana Patimilor” – care contine exclusiv muzica scrisa de compozitori romani – a avut la baza firul cronologic al evenimentelor petrecute in perioada premergatoare Invierii Mantuitorului. Pornim in aceasta calatorie din duminica Floriilor cu lucrarea „Axion la Duminica Floriilor” de Ioan D. Chirescu si incheiem cu imnul „Hristos anesti! Hristos a inviat!” de Gavriil Musicescu. Speram ca prin sonoritatea si sensibilitatea Corului Madrigal, impreuna cu vocile copiilor din corurile Programului National Cantus Mundi, sa atingem sufletele ascultatorilor si sa reusim sa ne oprim impreuna o clipa, pentru a reflecta asupra simbolului mantuirii.”- a declarat Cezar-Mihail Verlan, dirijorul secund al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.

Unul dintre cele mai profunde si emotionante momente muzicale surprinse pe acest album este cel al Prohodulului – care se intoneaza in mod traditional in Vinerea Mare si care este recreat simbolic prin imbinarea sonoritatii Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” cu cea a vocilor copiilor din corurile inscrise in Programul National Cantus Mundi, ca o legatura sonora si afectiva peste generatii.

Albumul „Saptamana Patimilor” face parte din seria discografica pregatita de Corul Madrigal pentru Sarbatorile de Paste din acest an. In luna martie, alaturi de Casa de discuri Roton Music, a fost lansat „Ave Maria”, albumul dedicat Pastelui celebrat de credinciosii catolici si protestanti. Albumele se pot achizitiona de aici.

Citește în continuare