Skip to content

O fosta centrala electrica din Praga a fost transformata intr-o galerie de arta de 35 de milioane de euro. Kunsthalle Praha este cel mai nou si modern spatiu cultural din capitala Republicii Cehe.

Pornind de la muzeele istorice si pana la expozitiile de arta contemporana, Praga reprezinta una dintre cele mai active scene artistice din Europa Centrala. In apropierea centrului istoric al capitalei cehe s-a deschis recent Kunsthalle Praha, o galerie de arta, organizatie si platforma non-profit finantata de Fundatia Familia Pudil a omului de afaceri ceh Petr Pudil.

Galeria s-a deschis intr-o fosta centrala de electricitate numita Zenger. Intreaga initiativa a fost sustinuta financiar inca de la inceput de Petr si Pavlína Pudil iar cumpararea si transformarea fabricii a costat mai bine de 35 de milioane de euro. 

Cladirea include 3 spatii de expunere generoase, un magazin, un restaurant si o cafenea cu o terasa care permite o vedere spre dealul Petřín si Cetatea din Praga. Noile spatii vor fi inagurate prin doua expozitii care sunt dedicate istoriei cladirii. 

Una dintre acestea sarbatoreste cei 100 de ani de electricitate in arta iar cea de a doua contextualizeaza modul in care electricitatea a transformat orasele si arhitectura acestora. Primii artisti expusi sunt Laszlo Moholy-Nagy, Angela Bulloch, teamLab si Olafur Eliasson. 

Kunsthalle Praga are in colectia permanenta un portofoliu de artisti importanti, atat cehi, cat si internationali, printre care se numara Marcel Duchamp, Mary Ellen Bute, Ryoji Ikeda, László Moholy-Nagy si Martha Boto.

Galeria se concentreaza pe arta secolelor al XX-lea si al XXI-lea si detine un portofoliu impresionant de lucrari care provin din colectia privata a sotilor Padil. Include peste 600 de lucrari de la artisti precum Alicja Kwade, Tomás Saracenosi Lina Lapelyte si Max Ernst. 

Colectia este integrata in programul galeriei si este gestionata sub umbrela fundatiei. Unele dintre lucrarile din colectie apartin grupului artistic Fluxus, care a avut un impact major in avangarda secolului trecut si care continua sa inspire artistii contemporani si astazi. 

Scopul galeriei este de a conecta artistii si contextul local cu diversele scene de arta internationala prin expozitii pe termen scurt. 

In acelasi timp, galeria este orientata catre un program educational prin de activitati care folosesc artele vizuale ca instrumente ale progresului cultural: ”Prin sprijinul acordat artistilor si curatorilor in dezvoltarea de proiecte inovatoare, programele noastre vor oferi o varietate de perspective diferite asupra problemelor culturale si sociale, in timp ce conecteaza artistii cu publicul si incurajeaza dialogul dintre cele doua parti. Speram ca galeria noastra sa devina un loc indragit pentru a experimenta arta intr-un oras precum Praga, pe care il vedem ca un reper de plecare pentru oricine este interesat de arta si cultura” spune Ivana Goossen, directorul executiv al Kunsthalle Praga.

Galeria isi propune sa se autosustina prin vanzarea de bilete si aboanamente pentru a-si finanta programul anual.

”Am vrut sa deschidem o galerie de arta in Praga de ani de zile. Am avut aceasta idee de mult iar cand oportunitatea s-a ivit am cumparat vechea centrala din cartierul Klárov si astfel visul nostru a devenit realitate” spun sotii Pudil intr-un comunicat.

Fundatia spera sa acopere costul pentru programarea si organizarea celor 8 expozitii propuse in decursul anului prin vanzarea biletelor si a abonamentelor. Biletele de intrare la expozitii costa 11 euro pentru vizitatorii cu varste de peste 26 de ani.

Citește în continuare