Skip to content

Un mecanic din Connecticut a gasit intr-un container de gunoi lucrari de arta care pot valora milioane de dolari. Picturile reprezinta opera de o viata a artistului expresionist Francis Hines.

In septembrie 2017, Jared Whippie, un mecanic din Connecticut, SUA a gasit sute de lucrari de arta intr-un contaier de gunoi al unei ferme abandonate. Le-a luat acasa crezand ca le poate folosi pe post de decoratiuni de Halloween pentru parcul sau interior de skateboard. La scurt timp a descoperit ca picturile erau de fapt opera artistului american Francis Hines, un reprezentant al expresionismului abstract care a fost uitat pentru o vreme de cartile de istoria artei.

Whippie a auzit despre lucrari de la unul dintre prietenii sai care pregatea pentru vanzare un hambar din Watertown, Connecticut. Cand a ajuns la fata locului, mecanicul a gasit un container de dimensiuni mari in care se aflau sute de lucrari de arta, unele murdare, altele acoperite in folie de plastic.

Artistul Francis Hines s-a pensionat in Connecticut si a murit in acelasi loc in 2016, la varsta de 96 de ani. Picturile lui s-au pastrat in spatele hambarului casei unde au ramas pana au fost gasite de Whippie si prietenul sau, George Martin.

”Nu ne venea sa credem ceea ce vedeam. Am fost surprinsi si in acelasi timp furiosi sa vedem ca ceea ce parea a fi opera de o viata a cuiva a fost aruncata la gunoi pur si simplu si mai apoi s-ar fi indreptat catre groapa de gunoi. Am decis imediat ca lucrarile trebuiesc pastrate” a declarat Whippie pentru Artnet. 

Fiind obisnuit cu automobilele si piesele acestora, mecanicul a observat un motiv recurent in unele din picturi: ”am observat parti de autovehicule si o tema legate de bio-mecanica care se putea regasi in mai multe picturi” adauga el. Ulterior a descoperit ca unele picturi erau semnate ”F. Hines” iar in cele din urma a descoperit o panza finalizata in 1961 care pastra numele complet al artistului – Francis Mattson Hines. 

Dupa o perioada de cercetare asupra vietii artistului, Whippie a reusit sa-i contacteze familia care i-a permis sa pastreze toate lucrarile. In acelasi timp, fostul manager al lui Hines l-a introdus unor colectionari din lumea artei, printre care si Peter Hastings Falk, istoric de arta american.

”Nu am mai vazut niciodata lucrari de acest fel, cu fasii peste panzele propriu zise si realizate cu un asemenea profesionism” spune Hollis Taggart, specialist in expresionsimul abstract si pop art. Galeria lui Taggart va realiza o expozitie cu lucrarile gasite intre 5 mai si 11 iunie in Southport, Connecticut. 

Fasiile folosite in picturi sunt elemente specifice pentru opera lui Hines si erau inspirate de duo-ul artistic Christo si Jeanne-Claude. Asemenea celor 2 artisti, Hines a infasurat in hartie de impachetat diferite monumente din Statele Unite, printre care si Arcul din Piata Washington din New York in 1980. Mai jos puteti afla mai multe despre Christo si Jeanne-Claude.

Galeria Hollins Taggart va expune intre 35 si 40 de lucrari semnate de Hines, iar Whippie spera ca expozitia sa popularizeze din nou numele artistului. 

Expozitia va fi curatoriata de Peter Falk si Paul Efstathiou si va fi insotita de o prezentare a vietii si carierei artistului. Whippie isi doreste ca Hines sa ramana in cartile de istorie iar raspunsul primit din parte galeriilor l-a facut pe mecanic sa-si transforme propriul parc de skateboard intr-un spatiu cultural care acum promoveaza artisti si trupele de muzicieni locali.

La expozitie lucrarile vor putea fi cumparate la un pret intre 12.500 de dolari si 20.000 de dolari fiecare. Desi nu se stie cate lucrari a salvat Whippie, el spune ca unele dintre ele nu vor fi vandute. Adunate la un loc lucrarile ar putea valora milioane de dolari. 

”Ca si galerist sunt interesat sa prezint opera unor artisti care au fost lasati pe dinafara din cartile conventionale de istoria artei, fie ca este cu intentie sau din pura intamplare. Este extrem de rar sa dai de atatea lucrari ale unui artist atat de prolific, insa cu totul uitat. Ne entuziasmeaza gandul ca am putea sa-l integram pe Hines intr-o istorie a miscarilor artistice americane alaturi de artisti care exploreaza tehnici similare cum sunt Christo sau John Chamberlain”, spune Taggart intr-un comunicat. 

Citește în continuare