Skip to content

Week end in aer liber: excursii culinare la gratar din ingrediente proaspete de la Freshful by eMAG. Preparate cu care puteti calatori gastronomic, acasa sau la picnic

Luna mai inseamna pentru multi dintre noi un bun prilej pentru mini vacante de week end, de iesit in aer liber, de picnicuri si de intalniri cu prietenii dar si cu celebrul gratar  care ne ajuta sa avem o masa super gustoasa si ne transforma in mici Chef-i.

Urban.ro, cu ajutorul Freshful by eMAG, are cateva propuneri pentru week enduri in aer liber reusite, cu mancare proaspata si sanatoasa care sa se potriveasca traditiilor, dar si sa incurajeze consumul de alimente de la producatorii locali si micile afaceri locale.

Mai intai sa agreem un adevar local: nu exista gratar fara mici. Putem sa iesim insa din conventional, alaturand micilor garnituri care sa ne plimbe prin gastronomia tarilor din Balcani unde acest preparat are diverse versiuni.

Partea frumoasa a lucrurilor este ca astazi  experienta mesei poate sa fie ca o excursie, folosind doar ingrediente romanesti, asortand preparatele de la gratar cu garnituri dupa retete din tarile vecine. In link-urile de mai jos gasiti produse de la fermieri autohtoni – aflate pe Freshful.ro, primul hipermarket 100% online din Romania, cu cea mai bogata selectie de producatori locali. Cu ele veti putea sa reinterpretati retetele in functie din tara in care vreti sa calatoriti rapid gastronomic in week endurile in aer liber pentru ca livrarea produselor e in doar doua ore.

In Albania, micii nostri se numesc “gofte” se mananca alaturi de cartofi prajiti, un sos de iaurt si se “sting” cu bere. La fel se intampla si in Croatia unde se numesc “mazalițe”. Bosnia are “ćevapčići” preparati din carne grasa de miel, vita, vițel la care se adauga naut. De obicei au alaturi ceapa alba proaspata taiata cubulețe si lipie, dar pot avea si o salata cu branza rasa cu o zacusca picanta. Grecii au “soutzoukakia”, o compoziție din carne de vita și carne de porc, condimentata cu menta, oregano și chimion. Au drept garnitura orez, iaurt si uneori legume la gratar.  In Turcia se prepara “Kofte” – preluat la noi in Dobrogea drept “chioftele” – care sunt insotite cu o salata din ardei copti si ceapa.

Daca vreti ca masa dvs in aer liber sa includa si alte preparate din carne gourmet avem cateva recomandari speciale de la producatorii romani, carnuri maturate ingrijite cu atentie: carnatii de la Mos Iosif au gustul copilariei noastre , frigaruile din carne de vita maturata de la Samcom se “topesc in gura” sau carnurile pentru burger din manzat de la Gurmand Apetit care va provoaca papilele cu arome noi.

Si pentru cei care vor o masa light si orientata in zona gourmet, mai aproape de Franta sau Italia, chiar daca picnicul e pe o pajiste intr-un parc din apropierea Bucurestiului, avem alaturi de Freshful by eMag cateva propuneri.

Incercati branza maturata de la Gustolact sau cascavalul de Nucet cu cipsuri din cartofi noi sau cu cipsuri din cartofi dulci, preparati pe gratar. Langa o branza cu mucegai ati putea alatura un porumb copt pe gratar la foc mic, plus un pahar de vin alb, iar pentru o delicatesa de sezon puteti combina capsune proaspete romanesti cu iaurt din lapte de capra de la Artesana sau de la Laptaria cu caimac.

Pentru o excursie neconventionala catre Franta incercati cascavalul maturat din lapte de capra cu ierburi de Provence de la Timian in combinatie cu sparanghel, caise sau piersici rumenite la gratar.

Si cum primavara e printre noi, iar legumele de sezon sunt o resursa foarte bogata de vitamine si nutrienti, ar fi frumos ca pe gratar sa avem si legume proaspete, iar in cosul de picnic cateva fructe proaspete de sezon.

Iar daca alegeti un picnic intr-unul din parcurile din Bucuresti sau din apropiere, va rugam sa aveti grija sa faceti curatenie la locul unde a avut loc mini petrecerea. Luati cu dv farfurii din materiale reciclabile si aveti in bagaj mai multe pungi pentru a strange resturile.

Putem avea o vacanta frumoasa si fara sa plecam din Bucuresti, ne putem crea experiente culinare memorabile si putem, indirect, ajuta micii producatori locali, alegand produsele proaspete de pe freshful.ro. In plus, o asemenea alegere inseamna si o grija fata de mediu si fata de sanatatea noastra.

Citește în continuare