Skip to content

Unul dintre cele mai rare spectacole de opera, „La Fanciulla del West” de Giacomo Puccini, are premiera pe scena Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca

Spectacolul „La Fanciulla del West” de Giacomo Puccini, va avea premiera in acest weekend, pe scena Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca.

Opera se canta rar in Romania si nu se afla in prezent in repertoriul nici unui alt teatru liric din tara noastra, spectacolul va oferi o experienta publicului prin distributia extraordinara, decorurile spectaculoase si costumele impresionante.

Dupa succesul operei „Madama Butterfly”, Puccini cauta un nou libret, in cele din urma alegand piesa „The Girl of the Golden West” a autorului american David Belasco. Finalizand libretul în 1909, Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Avand premiera mondiala in anul 1910 la Metropolitan Opera, noua opera a aratat fascinatia compozitorului pentru culturile exotice. In acest caz, el se indreapta spre California, pentru a explora epoca Goanei dupa aur. Opera are trei acte, pe un libret de Guelfo Civinini si Carlo Zangarini.

David Belasco (1853–1931) a fost un impresar si dramaturg american ale carui viziuni in tehnologia teatrului au fost inovatoare pentru epoca. Piesa sa, „The Girl of the Golden West”, a avut premiera la Teatrul Belasco din Pittsburgh in 1905 si a prezentat o poveste plasata in California din era Goanei dupa aur, inclusiv efecte scenice spectaculoase precum proiectia cinematografică a padurilor si muntilor din California. Decorul piesei a fost influentat de propria viata a lui Belasco: familia sa emigrase din Anglia in California in apogeul nebuniei aurului.

MET Opera mentioneaza ca Giacomo Puccini a participat la o reprezentatie a piesei in timp ce se afla in New York in 1907, spunand mai tarziu reporterilor ca i s-a parut „proaspat” si „adorabil” rolul principal si, in conformitate cu reputatia sa de barbat placut de femei, si-a exprimat admiratia lui pentru femeile americane in general.

Intors in Italia, Puccini a comandat o traducere in italiana a piesei lui Belasco pentru un studiu mai atent (intrucat cunostintele de limba engleza ale acestuia erau reduse) si a obtinut drepturile de a scrie o opera pe baza ei. Editorul lui Puccini, Ricordi, l-a recomandat ca colaborator pe poetul Carlo Zangarini, aparent pe meritul de a avea o mama americana. Mai tarziu, Puccini l-a angajat si pe Guelfo Civinini. Belasco insusi a ramas implicat in productia si premiera operei la Metropolitan Opera. Principala sa preocupare a fost sa antreneze distributia puternic italiana si sa ofere indicatii despre cum sa para american.

Povestea operei „La Fanciulla del West” invita publicul sa patrunda in atmosfera vestului american si relateaza intamplarile a doi indragostiti, Minnie si Dick.

Afland ca Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoti, cautat pe numele de Ramirez, Minnie, indragostita profund, planuieste salvarea lui. Seriful locului o curteaza pe Minnie, dar totul se intuneca atunci cand descopera ca aceasta il ascunde pe Ramirez. Poate tanarul bandit sa-si lase trecutul in urma si sa inceapa totul din nou alaturi de Minnie? Aceasta este intrebarea care ofera suspansul intregii povesti.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca a reunit echipa David Crescenzi – Dirijor, Rares Trifan – Regia, Lighting design si concept video, Adrian Damian – Scenografia (invitat) si Ovidiu Pop – Costume.

Distributia de la premiera aduce in roluri principale solisti apreciati precum soprana invitata Valentina Boi in rolul Minnie, tenorul Hector Lopez in rolul banditului Dick Johnson si baritonul Florin Estefan in rolul seriful Jack Rance. Solistii vor fi acompaniati de Orchestra, Corul si Ansamblul de Balet ale Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca.

Una dintre cele mai apreciate spectacole de opera „La Fanciulla del West” este cea desfasurata pe scena New York City Opera, la pupitrul careia a fost dirijorul de origine romana Sergiu Commisiona, in stagiunea 1978-1979.

Spectacolul are loc sambata, 7 mai, de la ora 18:30, si va avea o a doua reprezentatie si duminica, 8 mai, de la aceiasi ora. Biletele pot fi achizitionate online, pe site-ul www.bilete.ro si de la Agentia de Bilete a Operei.