Skip to content

Cinepolitica Nights revine la Cinema MTR cu sapte proiectii. Documentarul „Ascension” nominalizat la Oscar va avea premiera in Romania

Seria Cinepolitica Nights revine, in perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Taranului, cu sapte proiectii de documentare si lungmetraje de fictiune, majoritatea in premiera nationala, la cea de-a zecea editie a festivalului.

Selectia de anul acesta cuprinde doua productii ucrainene multipremiate, drame de razboi cu elemente SF, un documentar nominalizat la Oscar, dar si o comedie cu accente sociale, cu Léa Seydoux in rolul principal.

Seria debuteaza marti, 10 mai, de la ora 18, cu documentarul TERYKONY (r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022), proiectat in premiera in Romania, care a avut premiera la Berlinale anul acesta.

Cu putin timp inainte de razboiul total inceput in 2022, un peisaj distopic exista deja in orasul Toretsk din Donetsk, intens bombardat de rusi inca din 2015. Aici, la 500 de metri de linia frontului, traiesc Nastya si Yarik. Inconjurati de un univers al distrugerii, cei doi incearca sa-si continue copilaria intr-o cruda normalitate, printre ruine, mine si transee. Un film care arata fara filtru ce inseamna cu adevarat viata in cel mai fierbinte loc de pe planeta, pentru o generatie nevinovata.

Tot marti, 10 mai, de la ora 19:45, va fi proiectata ATLANTIS (r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o drama de razboi cu elemente SF, multipremiata la festivaluri de film din intreaga lume, inclusiv la Festivalul de Film de la Venetia, sectiunea Horizons.

Actiunea se petrece in viitorul apropiat, intr-un teritoriu din Estul Ucrainei, in anul 2025. Totul a fost transformat de conflict intr-un desert care face viata aproape imposibila. Apa este adusa cu mare greutate, fiind o resursa nepretuita. In timp ce un zid se construieste la granita de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. In misiunea sa de a exhuma cadavre de razboi, o intalneste pe Katya. Cei doi incearca sa traiasca o poveste de dragoste intr-o noua si distopica realitate.

Miercuri, 11 mai, de la ora 17:45, seria Cinepolitica Nights continua cu proiectia in premiera in Romania a documentarului NO ORDERS! / FARA ORDIN! (r: Szalay Péter, Ungaria, 2020).

In 1989, an decisiv pentru destinul Europei, un regim de peste 40 de ani se destrama brusc, iar granitele se redefinesc. Documentarul urmareste povestea similara a doi locotenenti-colonei graniceri, Bella Árpád si Harald Jäger. Gesturile lor curajoase au accelerat evenimentele istorice de la sfarsitul secolului XX si au oprit alte tragedii.

Tot miercuri, 11 mai, de la ora 19:15, va fi proiectata, in premiera nationala, WORKING CLASS HEROES / EROI AI CLASEI MUNCITOARE (r: Milos Pusic, Serbia, 2022), o drama cu accente comice, nominalizata in sectiunea Panorama, la Berlin, anul acesta.

Lidija este o apriga femeie de afaceri care lucreaza pentru un investitor lipsit de scrupule, in domeniul constructiilor. Principala sa sarcina este aceea de a supraveghea muncitorii care lucreaza ilegal pe santier si de a proteja astfel cu orice pret imaginea companiei. Cand lucratorii fac cunostinta cu realitatea cruda a capitalismului, epuizati si neplatiti, acestia se hotarasc sa-si revendice drepturile iar santierul devine scena in care clasele sociale si moralitatea intra intr-un dur conflict.

Seara de miercuri, 11 mai, se incheie la ora 21, cu proiectia documentarului nominalizat la Oscar, ASCENSION / ASCENSIUNE (r: Jessica Kingdon, SUA, 2021).

 Filmul este un portret impresionist al uriasului lant economic al Chinei, care releva prapastia dintre clasele sociale, observand cu atentie codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizeaza capitalismul chinezesc in straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitati catre clasa de mijloc aspirationala si ajungand la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este ca Visul Chinezesc este o fantezie inca imposibil de materializat pentru cei multi.

Seria Cinepolitica Nights se incheie joi, 12 mai, cu doua proiectii in premiera nationala: de la ora 18, NATURAL LIGHT / LUMINA NATURALA (r: Dénes Nagy, 2021), o drama de razboi premiata cu Ursul de Argint, la Berlin, si FRANCE (r: Bruno Dumont, 2021), film nominalizat la Palme d’Or, cu Léa Seydoux in rolul unei vedete de televiziune.

”Natural Light” prezinta actiunea plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in URSS-ul sub ocupatie. István Semetka este un simplu fermier maghiar, caporal intr-o unitate speciala a partizanilor. In drumul catre un sat izolat, acestia sunt atacati de inamic, iar capitanul lor este ucis. Semetka va trebui sa-si infranga frica si sa-si asume comanda unitatii, captiv intr-o situatie haotica.

In incheiere, de la ora 20, Cinepolitica prezinta o comedie, „France”. France de Meurs isi imparte timpul intre munca din platou, un razboi distant si greutatile vietii de familie, insa viata sa este data peste cap cand accidenteaza un pieton. In incercarea de a se retrage in anonimat, faima continua sa o urmareasca pana in momentul in care o poveste stranie de iubire pare sa puna capat cautarilor sale. 

Biletele la proiectiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro, la pretul de 20 de lei (pret intreg) si 12 lei (pret redus).

Citește în continuare