Skip to content

Pentru a celebra Jubileul de Platina, BBC va lansa un documentar cu imagini din intimitate cu Regina Elizabeta care nu au fost facute public pana acum. Va arata latura umana si spontana din primii 27 de ani ai vietii sale, pana la incoronarea din 1953.

Pentru a celebra 70 de ani la incoronarea Reginei Elizabeta, BBC va lansa pe 29 mai un nou documentar care include predominant imagini nepublicate pana acum cu monarhul Regatului Unit si al Commonwealth-ului.

Intitulat „Elizabeth: the Unseen Queen” (Elizabeth: Regina Nevazuta), documentarul are 75 de minute si se va concentra pe prima parte a vietii reginei, din primii ani de viata pana la incoronarea care a avut loc la varsta de 27 de ani, in 1953.

In premiera, documentarul va include inregistrari din intimitate cu Familia Regala britanica, imagini care au fost tinute private, in arhivele Institutului Britanic de Film.

BBC a confirmat ca Regina Elizabeta a oferit acces producatorilor documentarului din partea BBC Studios la peste 400 de role de film din perioada respectiva. Sunt inregistrari cu membrii familiei regale in resedintele lor, in intimitate, dar si filmari din culisele unor evenimente foarte importante la nivel national.

Potrivit BBC, documentarul va prezenta filmari care n-au fost publice pana acum cu evenimente notabile din viata Reginei, inclusiv vizita printului Philip din 1946 la Castelul Balmoral, cu putin timp inainte ca logodna celor doi sa devina publica, si reactiile mult mai spontane ale Printesei Elizabeta (asa cum era cunoscuta atunci). Va fi un portret din intimitate care va lasa se vada, pentru prima data, latura umana a monarhului britanic.

Alte momente majore care vor fi descrise in film includ filmari rare ale Reginei cu unchiul ei, Printul George, Ducele de Kent, si imagini ale familiei regale de la Blamoral in 1951, cu un an inainte de moartea Regelui George al VI-lea. Filmul va combina filmarile cu stiri audio si discursuri publice ale Reginei, in locul naratiunii traditionale sau a interviurilor.

In total au fost utilizate inregistrari peste 300 de discursuri pe care monarhul britanic le-a sustinut pe parcursul a 80 de ani. Printre imaginile rare care vor fi prezentate se numara si filmari cu Printesa Elizabeta ca tanara mama, in primii ani de viata ai Printului Charles, dar si Printesa Anne in compania bunicilor sai.

In anuntul documentarului, BBC a facut publice 3 capturi de ecran din documentar, fiecare dintre ele surprinzand cate un portret mult mai timid si mai „neoficial” al Printesei Elizabeta. In imaginea de mai jos, se uita cu bucurie la inelul de logodna, la cateva minute dupa ce a fost ceruta in casatorie de Philip, viitorul consort regal. 

„Suntem onorati ca Regina a incredintat BBC un acces fara precedent la colectia ei personala de filme”, a declarat Simon Young, editorul istoric din partea BBC. „Acest documentar este o privire extraordinara intr-o latura profund personala a Familiei Regale, care este rar vazuta si este minunat sa il putem impartasi natiunii in timp ce marchem jubileul ei de platina.”

„Elizabeth: The Unseen Queen” este regizat de Simon Finch, care a produs si regizat peste 30 de documentare istorice despre personalitati marcante din ultimul secol: Hitler, Stalin sau Donald Trump dar si despre dinastiile care conduc lumea in Coreea de Nord sau Siria (povestea familiei Assad).

Mai jos puteti descoperi alte evenimente speciale planuite pentru Jubileul de Platina al Reginei.

Citește în continuare