Skip to content

Bono de la U2 isi va publica memoriile in cartea „Surrender”. In primul fragment audio al cartii povesteste despre criza existentiala traita la 18 ani si cum se gandea sa devina jurnalist de razboi.

Bono, liderul trupei U2, va lansa o carte autobiografica pe 1 noiembrie. Se numeste „Surrender” iar primele zvonuri despre aparitia ei circulau inca din 2019, fiind amanata cel mai probabil din cauza pandemiei.

Memoriile lui Bono vor fi publicate de Alfred A. Knopf care a dezvaluit ca in 2015 a fost semnat contractul pentru acest proiect. Pentru a introduce fanii U2 in universul sau personal, artistul a postat pe contul de Twitter al trupei un pasaj din carte pe care il citeste sub forma unei versiuni audio a cartii.

Subtitlul cartii este „40 Songs, One Story” (40 de cantece, o poveste) si este o referinta la structura celor 40 de capitole, fiecare fiind numit dupa unul dintre numeroasele hituri U2.

Cartea va spune povestea vietii lui Bono prin progresul discografic al trupei care i-a schimbat viata. Pe langa text, va include si ilustratii desenate de artist.

„Cand am inceput sa scriu aceasta carte, speram sa descriu in detaliu lucrurile pe care le-am schitat in cantecele noastre. Oamenii, locurile si posibilitatile din viata mea. „Surrender” (cedare, capitulare) este un cuvant incarcat de sens pentru mine. Am crescut in Irland, in anii ’70 cu pumnii in aer (muzical vorbind), nu era un concept firesc. Este un cuvant in jurul caruia m-am invartit pana cand mi-am adunat gandurile pentru aceasta carte. Inca ma confrunt cu aceasta comanda care ma face sa ma simt umil. In cadrul trupei, in mariajul meu, in credinta, in viata mea de activist. „Surrender” este povestea lipsei de progres a unui pelerin. Cu multa distractie pe parcurs.” este mesajul prin care Bono introduce memoriile lui.

In primul fragment dezvaluit din memoriile sale, Bono – pe numele real Paul David Hewson – povesteste cu mintea unui om matur si echilibrat despre momentul de turnura pe care l-a avut la varsta de 18 ani cand trecea printr-o criza existentiala. 

Ajuns la varsta de 62 de ani impliniti ieri, 10 mai 2022, Bono descris momentul de criza pe care l-a trait la 18 ani cand se simtea ca intr-un purgatoriu, era bun dar nu grozav, nu la fel de stralucit precum alti oameni din jurul lui. Era constient de faptul ca nu este indeajuns sa fii un singur lucru – in cazul lui destept, amuzant si poetic – deoarece cheia succesului era sa stapaneasca toate calitatile in acelasi timp.

Fiind fascinat de femei si de cantatul la chitara, Bono a incercat sa se reorienteze profesional si a luat in calcul ideea de a devenit un jurnalist de razboi. Isi imagina cum ar fi reporter din zone periculoase pana cand si-a dat seama ca exista o zona de conflict mult mai aproape de casa, pe care ar trebui sa o cucereasca. „De ce sa ma duc pana in Timbukto ca un reporter de razboi cand este atat de mult material de lucru sub patul meu? este intrebarea retorica pe care o adreseaza artistul in capitolul „Out of Control”, numit bineinteles dupa hitul U2 cu acelasi titlu. Primele versuri ale melodiei au fost scrise in ziua in care a implinit 18 ani, in urma cu 44 de ani, pe 10 mai 1978.

Intrebarile lui Bono, formulate precum un carlig menit sa creeze curiozitate in randul publicului, se continua: „Sunt fricile si spectrele de sub perna mea. Motivele pentru care uneori nu vreau sa ma dau jos din pat. Inca nu stiu daca rock’n’roll-ul – punk rock-ul in mod special – imi va aduce eliberarea. Si ca va pune capat timpului in care stau in pat si atat.”

Cartea poate fi comandata de pe site-ul dedicat acestui proiect editorial – aici.

Numit „Man of the year” de catre publicatia Time, Bono a fost nominalizat de-a lungul timpului la premiile Oscar, Grammy si Globurile de Aur si se implica frecvent in actiuni umanitare care lupta impotriva saraciei, bolilor si a nedreptatii sociale pentru care a primit o serie de recunoasteri globale.

Nascut pe 10 mai 1960, in suburbia Ballymun a orasului Dublin, Bono (Paul David Hewson) a studiat la scoala catedralei „St. Patrick”, iar in 1972 a fost transferat la Mount Temple Comprehensive School.

Povestea U2 a inceput in anul 1976 cand a raspuns la anuntul publicat de colegul lui Larry Mullen jr, care isi dorea sa infiinteze o trupa rock. Acestora li s-au alaturat David Howell Evans (the Edge), Dick Evans (care a parasit trupa) si Adam Clayton. La inceput, cei patru s-au numit Feedback, schimbandu-si ulterior numele in U2.

Impreuna au lansat pana acum 14 albume de studio si au castigat 22 de premii Grammy, mai multe decat oricare alta trupa, si au fost inclusi in 2005 in faimosul Rock and Roll Hall of Fame.

De-a lungul carierei, Bono a colaborat cu artisti celebri precum Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Bob Dylan, BB King, Bruce Springsteen, Tony Bennett, Mary J. Blige, The Corrs sau Wyclef Jean si impreuna cu colegul de trupa the Edge a lucrat la cateva proiecte, inclusiv cantece pentru Roy Orbison si Tina Turner, soundtrack-uri pentru „Spider-Man. Turn Off the Dark” si o adaptare a satirei „A Clockwork Orange”.

Printre recunoasterile sale la nivel international se numara nominalizarile la Premiul Nobel pentru Pace in 2003, 2005 si 2006 si titlurile „Cavaler al Legiunii de Onoare” in Franta (2003) si „Cavaler al Imperiului Britanic” (2007).

Zilele trecute, Bono si Edge au sustinut un concert de 40 de minute intr-o statie de metrou din Kiev. A fost dedicat ucrainenilor care lupta pentru libertate.

La invitatia presedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, Bono, liderul trupei irlandeze U2 si colegul sau chitarist, Edge, au sustinut un concert de 40 de minute intr-o statie de metrou din Kiev. In cadrul spectacolului desfasurat sub forma unei surprize, Bono si-a declarat sustinerea pentru cei care lupta pentru libertate in cadrul conflictului cu Rusia.

In jur de 100 de persoane s-au strans in jurul lui Bono si al colegului sau in timpul concertului desfasurat in statia de metrou Khreshchatyk din capitala ucraineana care este utilizata in prezent ca un adapost de razboi. 

Citește în continuare