Skip to content

(video) Bono si Edge de la U2 au sustinut un concert de 40 de minute intr-o statie de metrou din Kiev. A fost dedicat ucrainenilor care lupta pentru libertate.

La invitatia presedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, Bono, liderul trupei irlandeze U2 si colegul sau chitarist, Edge, au sustinut un concert de 40 de minute intr-o statie de metrou din Kiev. In cadrul spectacolului desfasurat sub forma unei surprize, Bono si-a declarat sustinerea pentru cei care lupta pentru libertate in cadrul conflictului cu Rusia.

In jur de 100 de persoane s-au strans in jurul lui Bono si al colegului sau in timpul concertului desfasurat in statia de metrou Khreshchatyk din capitala ucraineana care este utilizata in prezent ca un adapost de razboi. 

Intr-o pauza dintre melodii – majoritatea fiind cele mai cunoscute hituri U2 – Bono a declarat ca „in aceste momente, presedintele vostru conduce lumea in lupta pentru libertate. Poporul din Ucraina nu lupta doar pentru libertatea voastra, luptati pentru noi toti care iubim libertatea.”

Pe contul de Twitter personal, liderul U2 a dezvaluit faptul ca presedintele Zelensky i-a invitat sa cante in Kiev in semn de solidaritate pentru poporul ucrainean. In timpul concertului, i-a incurajat pe cei prezenti spunand ca „desi impuscaturile vor rasuna pe cerul Ucrainei, voi veti fi liberi. Pot sa va ia vietile dar nu va pot lua mandria.”

Unul dintre cele mai emotionante momente ale showului a fost interpretarea coverului „Stand By Me” dupa Ben E King pe care Bono a avut-o alaturi de artistii ucraineni care lupta pe front. Pe langa hiturile „Sunday Bloody Sunday”, „Desire” si „With or Without You”, Bono a avut si o colaborare cu Taras Topolia, care a lansat zilele trecute o colaborare cu Ed Sheeran.

Implicarea membrilor trupei U2 si in special a lui Bono in astfel de crize umanitare nu este o noutate, el fiind unul dintre artistii care au donat cei mai multi bani catre comunitatile afectate de saracie, pandemii, inundatii, cutremure sau boli precum SIDA.

In perioada pandemiei, U2 au fost printre cei mai mari sustinatori ai artistilor si tehnicienilor din industria muzicala care au fost afectati de lipsa concertelor si implicit a veniturilor de care acestia depindeau.

Chitaristul Edge a infiintat o organizatie caritabila, Music Rising, care vinde chitare celebre si alte obiecte de colectie la o licitatie programata in decembrie pentru a strange bani pentru artistii locali din New Orleans.

Anul trecut, trupa U2 a cantat Stairway to Heaven si a donat 200.000 de euro la un concert live spectaculos in sprijinul tehnicienilor de scena irlandezi care au ramas fara locuri de munca.

“Songs from an empty room”  a fost o miscare de sustinere fara precedent, care a implicat inclusiv presedintele Irlandei si care a reunit cele mai mari trupe irlandeze.

Trupa U2 a donat 200.000 de euro in conturile Minding Creative Minds si Association of Irish Stage Technicians (AIST) Hardship Fund care sprijina familiile tehnicienilor de scena care nu mai au locuri de munca in acest moment din cauza pandemiei.

U2 – in fruntea careia se afla Bono, chitaristul principal The Edge, basistul Adam Clayton si bateristul Larry Mullen Jr. – s-a format in 1976 din Dublin, Irlanda, si a lansat 14 albume de studio.

Trupa a vandut peste 170 de milioane de discuri in intreaga lume si a obtinut un numar record de 22 de premii Grammy. Grupul a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 2005. Cu albume precum The Joshua Tree, Rattle and Hum, Achtung Baby si, mai recent, Songs of Innocence si Songs of Experience, grupul s-a clasat pe locul 22 pe lista celor mai mari artisti din toate timpurile realizata de Rolling Stone in 2010.

In curand, Netflix va spune povestea trupei intr-un serial regizat de JJ Abrams si scris de cel care a realizat si scenariul filmului „Bohemian Rhapsody”, Anthony McCarten.

Citește în continuare