Skip to content

Peste 100 de opere ale lui Constantin Brancusi vor fi expuse in 2023 la Muzeul National de Arta Timisoara. Va fi cea mai ampla expozitie dedicata artistului din ultimii 50 de ani si va reuni in premiera in Romania sculpturi imprumutate de la Centrul Pompidou sau Tate.

Cu ocazia programului cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, la Muzeul National de Arta din Timisoara va fi organizata una dintre cele mai ample expozitii dedicate lui Constantin Brancusi din ultimii 50 de ani. Cu un interes in continua crestere fata de creatiile artistului de origine romana, evenimentul ar putea deveni una dintre cele mai importante expuneri culturale din Europa in anul viitor.

Expozitia intitulata „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va putea fi vizitata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, fiind sustinuta de Muzeul National de Arta Timisoara si de Fundatia Art Encounters, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si al Institutului Francez din Romania.

Va reuni pentru prima data, dupa 50 de ani in Romania, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar si din tineretea lui Brancusi, din colectii muzeale si private din Romania. In dialog cu sculpturile va fi expusa si o selectie de fotografii si fragmente filmate de artist.

In total vor fi prezentate peste 100 de opere brancusiene iar garantia unui eveniment care va fi cu siguranta inclus pe lista celor mai asteptate expozitii ale anului 2023 la nivel mondial o constituie implicarea doamnei Doina Lemny.

Este curatoarea expozitiei, doctor in istoria artei si unul dintre cei mai apreciati si renumiti specialisti in arta lui Constantin Brancusi. A semnat conceptul curatorial pentru numeroase expozitii dedicate sculptorului roman, atat in Atelierul Brancusi de langa Centrul Pompidou dar si in alte muzee ale lumii, cea mai recenta expunere fiind desfasurata la Bruxelles in cadrul Festivalului Europalia, cu peste 120.000 de vizitatori.

Doina Lemny a fost prezenta la evenimentul desfasurat ieri la Timisoara in care a fost anuntata expozitia extraordinara care va fi deschisa anul viitor.

In cadrul conferintei de presa au mai fost prezenti Alin Nica din partea Consiliului Judetean Timis, Filip Petcu, directorul Muzeului National de Arta Timisoara, Ovidiu Sandor, presedintele Fundatiei Art Encounters (unul dintre cei mai activi jucatori culturali din vestul Romaniei), Tilla Rudel, delegat al Institutului Francez din Romania si Ioan Garboni, reprezentant al Ministrului Culturii.

In viziunea curatoarei, expozitia „isi propune sa prezinte aspecte importante ale creatiei artistului roman legate de mostenirea sa romaneasca, pe care a imbogatit-o cu experienta sa ulterioara in chiar inima Europei, intr-un dialog fructuos cu semenii sai […] Fideli spiritului artistului, dorim sa punctam aspecte ale acestui parcurs, care sa fie repere pentru publicul de pretutindeni si cu deosebire pentru publicul romanesc care se recunoaste adesea in opera lui Brancusi.”

Organizatorii isi propun ca expozitia sa devina un punct de atractie pentru un public national si international numeros de-a lungul celor patru luni.

Documentarul realizat de TVR si Televiziunea Franceza despre Constantin Brancusi pune in context cele mai cunoscute opere ale artistului.

Intitulat „Brancusi sau scoala de a privi”, documentarul TVR dezvaluie legatura dintre creatiile lui Brancusi si copilaria artistului nascut in satul Hobita de langa Targu Jiu.

Filmul urmareste cronologic opera lui Brancusi de la ramele create la Scoala de Ucenicie din Craiova, la sculpturile grecesti din perioada de studiu la Arte Frumoase in Bucuresti si descoperirea limbajului personal in atelierul din Paris, prin „Pestele”. 

„Scoala de a privi” este redata prin contextul oferit fiecarei lucrari cunoscute, de la numeroasele versiuni ale „Sarutului” pana la „Coloana Infinitului” inspirata de stalpii din curtea casei parintesti. Acestea pun intr-o lumina familiara opera lui Brancusi iar filmarile ii aduc un tribut artistic prin secvente si jocuri de lumini dramatice.

Puteti urmari documentarul in articolul de mai jos.

Pe urban.ro, gasiti si povestea dintre prietenia artistului cu Marcel Duchamp, una dintre cele mai frumoase prietenii din lumea artei, discrete si departe de ochi lumii.

Pentru ca Brancusi era foarte retras si nu se afisa la serate mondene, preferand sa-si primeasca prietenii in atelier, prietenia lui cu Duchamp nu a fost evocata niciodata in public chiar daca in epoca se stia ca acesta il ajutase sa expuna in America si ii facuse cunostinta cu clienti americani influenti care au achizitionat lucrari ale romanului.

Asa se face ca prietenia lor a fost apreciata in adevaratele ei nuante si profunzimi dupa moartea lui Brancusi cand a fost documentata si inventariata intreaga lui corespondenta. Brancusi pastrase toata corespondenta cu Duchamp, il mentiona adesea si in scrisorile care iubita sa – Marthe.

Citește în continuare