Skip to content

Romania concureaza diseara in a doua semifinala Eurovision 2022. Tot ceea ce trebuie sa stiti despre evenimentul din acest an.

Saptamana aceasta se desfasoara cel mai mare concurs muzical din lume – Eurovision Song Contest 2022. Repetiile au inceput inca de saptamana trecuta, marti seara a avut loc prima semifinala, in aceasta seara se va desfasura a doua semifinala iar pentru sambata este programata marea finala in care va fi ales cel mai bun cantec european.

Evenimentul din acest an are loc la Torino, in Italia, dupa ce trupa Manneskin a castigat trofeul de anul trecut cu melodia „Zitti e buoni” si un spectacol care a atras si mobilizat publicul tanar din intreaga Europa. 

Romania este reprezentata de WRS, un artist Global Records, care interpreteaza melodia „Llamame” cu versuri in limba engleza si un refren in spaniola.

Cele 3 gale au loc pe Arena Pala Olimpico din Torino si sunt prezentate de Alessandro Cattelan si cantaretii Laura Pausini si Mika. 

Prezenta lui Mika – cunoscut pentru hituri precum „Grace Kelly” sau „Relax! Take it Easy” – se justifica prin faptul ca in ultimii ani a facut parte din juriul „X Factor” in Italia. In plus, artistul are o casa in peninsula italiana si mai multe rude care locuiesc in zona. Un bonus este faptul ca vorbeste fluent limba franceza si poate pronunta cu usurinta mesajele importante de pe scena pentru publicul francofon, asa cum e obiceiul la Eurovision.

In marea finala Eurovision 2022 vor concura reprezentantii a 25 de state europene, plus Australia. Dintre acestia, 5 sunt calificati automat in finala si nu trebuie sa treaca prin semifinale deoarec provin din cele mai puternice puteri economice si politice ale Europei: Spania, Germania, Italia, Franta si Marea Britanie.

Pe langa „the big 5” (cei 5 mareti) asa cum ii numesc specialistii in Eurovision, exista alte 20 de tari care castiga indeajuns de multe voturi in cele 2 semifinale. In fiecare runda de calificare participa 17 tari, respectiv 18 tari in a doua semifinala si sunt alesi 10 castigatori. Pentru a determina castigatorii, se utilizeaza un sistem de punctaj complex in care se face o medie intre notele juriilor de specialitate din toate tarile care au fost inscrise in editia din acest an si voturile publicului din aceleasi natiuni.

Astfel, in urma primei semifinale, au trecut in finala reprezentantii Ucrainei, Elvetiei, Armeniei, Islandei, Lituaniei, Portugaliei, Norvegiei, Greciei, Republicii Moldova si Olanda. Desi nu erau favoriti sa intre in finala, Zdob si Zdub, reprezentantii Moldovei, au obtinut cea mai buna reactie din partea publicului din sala cu prestatia live a melodiei „Trenuletul” pe care o interpreteaza alaturi de Fratii Advahov, versurile fiind predominant in limba romana. 

Ca in fiecare an, voturile la Eurovision sunt despre geopolitica astfel ca favoritii din acest an sunt reprezentantii Ucrainei: trupa Kalush Orchestra cu single-ul „Stefania”.

In semn de solidaritate, sub influenta emotionala a razboiului din Ucraina dar si a imaginilor proiectate pe scena in timpul showului, casele de pariuri ii dau castigatori detasati pe ucrainieni. 

„Stefania” este o oda aduse mamelor, rapperul cantecului vorbeste despre amintirile frumoase pe care le are cu mama lui dar si despre cat de mult a imbatranit aceasta, invocand un trecut nostalgic. Vorbeste despre greutatile prin care trec mamele si cat de multe lucruri fac ele pentru copiii lor. Dupa fiecare vers al rapperului, intervine un cantec de leagan menit sa il duca pe ascultator cu gandul la momentul in care a fost ingrijit de mama lui sau ei.

In acelasi timp, in mod surprinzator, favoritii muzicali sunt reprezentantii Italiei, tarii care a castigat si editia trecuta. Este vorba despre Mahmood si Blanco cu melodia „Brividi”, un duet clasic in care 2 barbati tineri canta despre emotiile prin care trec cand sunt indragostiti („brividi” se traduce prin „fiori”). Daca ar castiga, ar fi prima data dupa cativa zeci de ani inca o tara castiga Eurovisionul 2 ani consecutiv.

Ceilalti favoriti sunt reprezentata Suediei, Cornelia Jakobs, Sam Ryder din Marea Britanie, Chanel din Spania si Subwoolfer din Norvegia cu un cantec care a devenit deja viral pe TikTok, avand si o coregrafie special creata pentru a fi usor reprodusa.

Reprezentantul Romaniei, WRS, va concura in a doua semifinala din aceasta seara. Va intra in concurs pe pozitia cu numarul 13, in partea a doua a semifinalei.

wrs, cu numele real Andrei Ursu, si-a inceput cariera ca dansator in emisiuni TV dar si pentru artisti cunoscuti din Romania. Pasiunea pentru dans i-a fost inspirata in cadrul familiei, ambii parinti fiind dansatori de muzica populara. 

In 2015 a debutat in industria muzicala a parte a trupei SHOT, un proiect adolescentin lansat de Smiley si echipa HaHaHa Production. Dupa 2 ani, a parasit trupa si s-a mutat in Londra unde a continuat sa scrie in muzica. Intr-un interviu TVR, Andrei a declarat ca se angajase ca barman intr-un local din centrul Londrei. Recent, a revenit in capitala britanica pentru un concert de promovare al cantecului pe care l-a creat pentru Eurovision.

„Ca sa ai succes in orice domeniu trebuie sa cunosti dezamagiri. Si intr-adevar in 2017 am avut o perioada destul de grea. Am cedat la un moment dat. Si am plecat din tara pentru 6 luni, m-am angajat ca barman in Londra si acolo mi-am dat seama cat de tare mi-e dor de muzica si de studio pentru ca  fusesem dezamagit. Si e fix ca intr-o relatie cand esti dezamagit: ori am nevoie de o pauza, ori o terminam. Lucrand acolo in bar, turnam beri sau ce mai faceam, stergeam pe jos pe acolo. Si intr-un bar in centrul Londrei, adica era full de oameni. Am muncit ca un nebun acolo. Dar a fost o terapie prin munca”, povesteste artistul.

In ianuarie 2020, wrs a semnat un contract cu Global Records si a inceput sa lanseze melodii in stilul electro-pop, fiind complet implicat in fiecare aspect al muzicii pe care o lanseaza, de la versuri, linii melodice, videoclipuri, copertile single-urilor sau hainele pe care le poarta.

In ultimii 2 ani, a reusit sa capteze atentia publicului din Romania, Moldova, Turcia si Bulgaria cu piese de club care au ajuns pe locul 7 in topul MediaForest, pe 3 in Shazam si pe 12 in top TV Bulgaria – single-ul „Amore” cu Ilkan Gunuc – sau „Tsunami” care a urcat in clasamentele din Bulgaria (pe locul 24 la radio) si Romania.

Melodia creata pentru Eurovision Song Contest 2022 – „Llamame” – a fost aleasa in urma unui proces de selectie local in care publicul a avut un vot important. In mod surprinzator, site-urile fanilor Eurovision (sunt comunitati despre care se spune deseori ca influenteaza voturile din finala pentru ca aleg sa promoveze anumite cantece in detrimentul altora) il considera un concurent puternic pentru calificarea in finala deoarece refrenul este foarte usor de retinut si fredonat. 

Mai jos veti gasi inregistrari din concertele de promovare ale piesei in mai multe tari europene. Si tot mai jos veti gasi si linkul unde il puteti urmari pe wrs in aceasta seara, in a doua semifinala Eurovision 2022.

Citește în continuare