Skip to content

Cinema la MNAR: weekendul acesta sunt disponibile documentarul „Leonardo Da Vinci: Geniul din Milano”, filmul romanesc „Miracol”, si musicalul „Annette”, printre altele

Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) a deschis inca de luna trecuta Cinemateca TIFF@MNAR.

Cunoscuta pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, a devenit si locul de intâlnire al publicului cinefil pentru a urmari filme de arta, documentare si productii premiate la festivaluri internationale.

Programul Cinemateca TIFF @ MNAR intre 19-22 mai cuprinde documentarul „Leonardo Da Vinci: Geniul din Milano”, filmul romanesc „Miracol”,  musicalul „Annette”, animația „Belle”, drama fantastica „Mami” si comedia „Anii nostri de glorie”.


Joi, 19 mai, 19:00, are loc proiectia filmului „Leonardo Da Vinci: Geniul din Milano”, regia: Nico Malaspina, Luca Lucini, in format Ultra HD 4K.


De la Codul Atlantic la Cina Cea De Taina, filmul prezinta cele mai bune opere ale Maestrului in format Ultra HD 4K. Inspirat de expozitia-eveniment dedicata lui Leonardo da Vinci, pe perioada EXPO 2015, filmul exploreaza catalogul marelui artist cu ajutorul tehnologiei 4K.

Vineri, 20 mai, 19:00, se proiecteaza „Miracol”, filmul romanesc semnat de Bogdan Apetri.


Filmul o urmareste pe tanara calugarita novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata pentru a merge la spitalul din orasul vecin.

Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere intâlneste o soarta neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas – intr-o structura perfect oglindita. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.

In opinia regizorului, ”filmul nu urmareste sa dea prioritate unei viziuni realiste asupra lumii, fata de una mistica. Povestea functioneaza la fel de bine daca este privita din unghiul pragmatic al privitorilor pentru care credinta nu inseamna nimic sau, dimpotriva, daca este perceputa dintr-o perspectiva religioasa, supranaturala, imateriala. Filmul nu ofera raspunsuri, ci sugereaza mai multe traiectorii posibile catre un punct final misterios, unic si irepetabil in sufletul fiecarui spectator. Filmul face acest lucru aducând in prim plan abordarea realista a unei povesti care, in opozitie, poate fi de asemenea interpretata in intregime intr-un mod spiritual”.

Sambata, 21 mai, 17:00, este disponibil pentru public animatia japoneza „Belle”, in regia lui Mamoru Hosoda.

Suzu, o fata timida de 17 ani, care locuieste alaturi de tatal ei intr-un sat din Japonia, isi creeaza un cont pe „U”, o lume virtuala cu peste 5 miliarde de membri. Devine astfel Belle, o frumoasa cantareata care se bucura de succes si popularitate. In „U” intalneste o creatura infricosatoare, care locuieste singura intr-un castel plutitor. Impreuna, cei doi pornesc intr-o calatorie plina de aventuri, provocari si iubire, in incercarea de a deveni cine sunt cu adevarat.

Tot sambata, de la ora 19:30, se proiecteaza musicalul „Annette”, in regia lui Leos Carax.


In Los Angeles-ul zilelor noastre, Henry face stand-up comedy si este celebru pentru umorul sau caustic, iar Ann este o cantareata de opera cu interpretari pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Adorati de public si media, ei par sa formeze un cuplu fascinant si stabil. Doar ca nasterea primului copil, Annette, o fetita cu un destin exemplar, le va da amandurora viata peste cap.

Duminica, 22 mai, prima proiectie de la ora 17:00 prezinta „Mami”, in regia lui Céline Sciamma, iar cel de-al doilea film este „Anii nostri de glorie”.

„Mami” este un film despre trei generatii de femei si despre relatiile complexe dintre ele, relatii care nu par sa respecte o trecere liniara a timpului.

„Anii nostri de glorie”, semnat de Gabriele Muccino, plaseaza actiunea in Italia in 1980, unde trei adolescenti idealisti, Paolo, Giulio si Riccardo, sunt nedespartiti si impart totul frateste. Dar viata ii desparte pe masura ce fiecare isi urmeaza propriul drum. De-a lungul anilor, ei se vor regasi si se vor pierde in repetate randuri, fiecare confruntandu-se cu propriile sperante, deziluzii, succese si esecuri si mai ales cu trecerea timpului.



Biletele sunt disponibile aici 

Citește în continuare