Skip to content

MIRACOL, de Bogdan George Apetri, in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Venetia. Filmul ii are in rolurile principale pe Ioana Bugarin si Emanuel Parvu

„Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”) a fost selectionat in cadrul celei de-a 78-a editii a Festivalul International de Film de la Venetia, cel mai vechi festival de film si unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume. Este prima participare a unui lungmetraj românesc intr-o sectiune competitionala la acest festival in ultimii 12 ani. Festivalul International de Film de la Venetia (Biennale Cinema) va avea loc in perioada 1 – 11 septembrie 2021.

 
„Miracol” va avea premiera in sectiunea competitiva Orizzonti, dedicata filmelor care reprezinta cele mai noi si expresive tendinte din cinematografia internationala.

Impartit in doua capitole, „Miracol” o urmareste pe tânara calugarita novice CRISTINA TOFAN (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata, pentru a merge la spitalul din orasul vecin. Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere intâlneste o soarta neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe MARIUS PREDA (Emanuel Pârvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas – intr-o structura perfect oglindita. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.

In opinia regizorului, ”filmul nu urmareste sa dea prioritate unei viziuni realiste asupra lumii, fata de una mistica. Povestea functioneaza la fel de bine daca este privita din unghiul pragmatic al privitorilor pentru care credinta nu inseamna nimic sau, dimpotriva, daca este perceputa dintr-o perspectiva religioasa, supranaturala, imateriala. Filmul nu ofera raspunsuri, ci sugereaza mai multe traiectorii posibile catre un punct final misterios, unic si irepetabil in sufletul fiecarui spectator. Filmul face acest lucru aducând in prim plan abordarea realista a unei povesti care, in opozitie, poate fi de asemenea interpretata in intregime intr-un mod spiritual”.

In rolurile principale joaca Ioana Bugarin si Emanuel Pârvu, distributia fiind completata de actorii Cezar Antal, Ovidiu Crisan, Valeriu Andriuta, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Calin, Catalina Moga, Olimpia Malai, Vasile Muraru si Mircea Postelnicu.

Emanuel Parvu descrie astfel experienta lucrului pentru acest film “O bucurie. Cand vorbesti aceeasi limba cu regizorul, când lucrurile ti se leaga in cap si rezonezi cu povestea propusa, nu ramâne decât sa muncesti. Mult. Sa incerci sa sustii ce iti spune regizorul, sa vezi cum faci sa ajungi „sa fii”…”

Imaginea filmului este semnata de Oleg Mutu, scenografia de Mihaela Poenaru, de costume s-a ocupat Liene Dobrāja, iar de machiaj Bianca Boeroiu.

Filmul va ajunge pe marile ecrane din România la inceputul anului 2022, distribuit de catre Bold Films Studio.

„Miracol” este cel de-al treilea lungmetraj semnat de Bogdan George Apetri, regizor român nascut in Piatra-Neamt, care preda regie de film la prestigioasa universitate Columbia din New York. Filmul sau de debut „Periferic” (2010) a fost premiat in tara si in festivaluri internationale precum cele de la Locarno, Salonic, Varsovia, Vilnius, Taipei si Viena.
Cel de-al doilea film al sau, „Neidentificat” a avut premiera internationala anul trecut in cadrul festivalului de la Varsovia, unde a primit Premiul Special al Juriului, iar incepând cu 6 august anul acesta poate fi vazut in cinematografele din tara, dupa premiera din cadrul Festivalului International de Film Transilvania.

Citește în continuare