Skip to content

Muzeul de Istorie organizeaza o expozitie dedicata vizitei Papei Francisc in Romania de acum trei ani. Va fi expus si papamobilul

Numeroase obiecte legate de vizita Papei Francisc in Romania, printre care celebrul papamobil cu care Suveranul Pontif a calatorit, se regasesc in cadrul expozitiei „Papa Francisc – Pelerin in Romania, 3 ani de la vizita apostolica”, care se va deschide, pe 31 mai, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Organizata de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, in parteneriat cu MNIR, expozitia marcheaza implinirea a trei ani de la vizita Papei Francisc in Romania (31 mai – 2 iunie 2019) si se constituie in jurul memorabilei fraze rostite de catre Suveranul Pontif atunci: „Vin in Romania, tara frumoasa si primitoare, ca pelerin si frate. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!”.

Printre obiectele prezentate in cadrul expozitiei, precum ornatul, stola si mitra papala, tronul papal folosit de Suveranul Pontif in Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, vizitatorii vor avea ocazia sa admire si celebrul papamobil cu care Papa Francisc a calatorit prin Romania, care va fi expus pe terasa Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Papamobilul este o denumire generica atribuita neoficial tuturor masinilor in care liderul spiritual al Bisericii Catolice face aparitii publice, fiind varianta moderna a clasicului „sedia gestatoria”, tronul mobil pe care erau transportati liderii Vaticanului cu ocazia evenimentelor publice.

Conform informatiilor publice, Sedia gestatoria era amplasat pe o platforma si carat de doisprezece slujitori, traditie la care s-a renuntat abia la finalul anilor ’70. Primul Papamobil din istorie a fost un Nürburg 460 Pullman Saloon, construit in anii ’30 de Mercedes-Benz, special pentru Papa Pius al XI-lea.

De-a lungul timpului, alte masini destinate transportului Suveranului Pontif au fost Fiat Campagnola, SEAT Panda, Jeep Wrangler, Mercedes-Benz Clasa M, Clasa G si un Leyland Constructor modificat.

Din 1981, cand Ioan Paul al II-lea a fost la un pas de a fi asasinat, cabinele inchise ale papamobilelor au fost dotate cu geamuri antiglont, pentru siguranta. Chiar si asa, Suveranii Pontifi au efectuat multe vizite cu geamurile lasate, iar in unele cazuri au calatorit chiar in aer liber, descoperiti complet.

La vizita din 2019, Papa Francisc a primit o Dacia Duster 4×4 pentru a fi folosita ca papamobil in timpul vizitei din Romania, modificata special pentru nevoile papei.

Din cadrul expozitiei fac parte si o serie de fotografii din timpul vizitei papale, realizate de echipa Vatican Media si de un colectiv de fotografi romani – Adrian Cuba, Alexis Dimcev, Octav Ganea, Alexandru Micsik si Iustin Toma -, recompun parcursul acestei intalniri unice.

Expozitia va fi deschisa pana pe 17 iunie si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10,00 – 18,00.

Citește în continuare