Skip to content

Locul de joaca al viitorului. Primul skatepark indoor cu mai multe etaje din lume s-a deschis in Marea Britanie. Copiii de la scolile din apropiere isi pot face abonament cu o lira pe luna

Primul skatepark indoor cu mai multe etaje din lume arata ca o nava spatiala uriasa si s-a deschis in Folkestone, Kent, Marea Britanie si se numeste F51. Initial, spatiul era destinat unei parcari, insa pentru ca fostul parc de skateboard a trebuit sa se mute, au facut acest compromis.

Cladirea a fost initial gandita pentru a fi deschisa, ca o parcare cu mai multe etaje, dar acest lucru nu a fost potrivit pentru toate spatiile. In schimb, izolatia a fost omisa pentru a crea o cladire rece, simuland conditiile externe pe care skaterii le-ar experimenta in mod normal.

Pentru constructie, sticla a trebuit sa fie limitata, deoarece aceasta ar putea sa se sparga la impact, astfel incat cladirea este acoperita de casete cu plasa metalica.

In ciuda faptului ca sunt ridicate de la sol, cele trei etaje ale sale pentru skate ofera facilitati de ultima generatie pentru skateboarders si ciclisti de BMX.

Pe langa rampe pentru skateri, exista si un perete de alpinism de 15 metri inaltime, care cuprinde peste 30 de trasee gradate atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti, o sala de box si un spatiu comunitar pentru cei pasionati de sport, coordonate de organizatia caritabila locala The Sports Trust.  Organizatia are printre initiative si oferirea accesului copiilor sub 16 ani inscrisi la scolile din apropiere pentru 1 lira sterlina pe luna, astfel incat acestia sa isi poata folosi constructiv timpul liber.

Datorita utilitatii acestei cladiri, mai multe publicatii internationale au semnalat faptul ca aceasta cladire este un „cadou” generos de 17 milioane de lire sterline pentru locuitorii din Folkestone. Finantatorul proiectului, Roger De Haan, crede ca este o „regenerare generationala”,  folosind, in esenta, F51 ca instrument de atragere a tinerilor comunitatii. De Haan a investit in mai multe proiecte din localitatea Folkestone, iar intreaga comunitate beneficiaza de o regenerare urbana. Publicatia Deezen mentioneaza ca in ultimii ani, orasul si-a propus sa-si dezvolte oferta de arta si cultura, avand loc deschiderea unor locatii precum Creative Quarter si Quarterhouse Art Center, dar si festivalul de arta Folkestone Triennial.

Citește în continuare