Skip to content

O turista care si-a facut un selfie la Muzeul Reina Sofia din Madrid s-a impiedicat si a smuls o parte din opera de arta

O turista italiana aflata in vizita la Muzeul Reina Sofía din Madrid a deteriorat o lucrare de arta, cand s-a impiedicat in timp ce incerca sa faca un selfie cu lucrarea.

Opera de arta deteliorata este un semnata de Alberto Sánchez si se numeste „La romería de los cornudos” (1933). Lucrarea a fost creata initial ca decor pentru baletul omonim intr-un act scris de Federico García Lorca si Cipriano Rivas Cherif. Protagonistul acesteia este un barbat care incearca sa seduca o femeie casatorita care se afla intr-un pelerinaj religios cu sotul ei in speranta de a ramane insarcinata.

Lucrarea a fost rupta intr-o parte pe care a cazut turista, la fel si tapetul din dreptul lucrarii, dupa cum a precizat ziarul spaniol ABC.

Lucrarea face parte dintr-o colectie recenta care incearca o reinnoire a colectiei permanente a muzeului. Lucrarile lui Sánchez se afla intr-o camera langa pictura „Guernica” a lui Pablo Picasso din 1937, care este una dintre cele mai cunoscute atractii ale Muzeului Reina Sofia.

Muzeul a spus ca pagubele nu sunt grave, potrivit El Pais. „Este un accident, din fericire cu putine consecinte”, a spus un purtator de cuvant, citat de publicatia The Guardian. Prejudiciul adus lucrarii „a fost mic si fara nicio intentie”, au completat acestia.

Muzeul Reina Sofia are o colectie permanenta de mai mult de 20.000 de lucrari, in special de arta moderna si contemporana. Muzeul a fost fondat in anul 1992 si a ajuns rapid in topul preferintelor turistilor care ajund la Madrid.

Nu este prima data cand o opera de arta este deteriorata ca urmare a faptului ca o persoana si-a facut un selfie. In 2020, de exemplu, un vizitator al Museo Antonio Canova din Possagno, Italia, a deteriorat un model din ipsos al unei sculpturi din secolul al XIX-lea, rupandu-i doua degete de la picioare. La fel, in 2017, un vizitator la un spectacol Yayoi Kusama la Muzeul Hirshhorn si Gradina de Sculptura din Washington, D.C., a spart o sculptura de dovleac in timp ce isi facea un selfie, rezultand ceea ce muzeul a spus ca sunt „daune minore” aduse lucrarii.

Citește în continuare