Skip to content

De vineri incepe Bucharest Opera Festival. Andrei Serban si Silviu Purcarete, printre regizorii cu spectacole in programul festivalului

Prima editie a Bucharest Opera Festival se va desfasura in perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Nationale Bucuresti, cu invitati din toata tara, inclusive de la Chisinau.

Festivalul se deschide cu spectacolul “Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart  in regia lui Andrei Serban, vineri, 24 iunie, de la ora 18:30.

Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puşkin, George Bernard Shaw si Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor piese de teatru, eseuri si poezii.

Intre toate, opera lui Mozart ramane inegalabila, proaspata la fiecare montare, de parca neobositul Don Juan insusi ar fi inoculat-o cu energia sa. „Oare ce se intampla in Don Giovanni? Femeile il vaneaza sau el le seduce? Fiecare adopta una din cele trei posibilitati: senzualitatea, alianta pe viata, mantuirea, si fiecare rol pune in evidenta aspectele jumatate serioase, jumatate comice ale acestor optiuni,” explica Andrei Serban.

Sambata, pe scena vor fi prezenti reprezentantii Teatrului National de Opera si Balet „ Maria Biesu” din Chisinau, cu o interpretare a “Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski, iar duminica au loc doua spectacole ale Operei Maghiare din Cluj Napoca, „Ora spaniola” (L’heure espagnole) si „Copilul si vrajile” (L’enfant et les sortileges).

Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va participa la Bucharest Opera Festival cu unul dintre cele mai indragite spectacole de balet din repertoriul institutiei: “Zorba” de Mikis Theodorakis si pus in scena de coregraful american Lorca Massine.

Spectacolul este programat luni, 27 iunie, de la ora 19:00. ZORBA va cuceri scena și inimile cu magnetismul său inegalabil, în versiunea soliștilor și Ansamblului de balet ale Operei clujene, sub semnătura coregrafului american Lorca Massine.

Zorba a intrat in repertoriul Operei Nationale Romane Cluj-Napoca in anul 2017 si a fost sold out de fiecare data. Fiind una dintre cele mai de succes productii ale Ansamblului de balet, spectacolul se desfasoara in doua acte, pe un libret de Lorca Massine, dupa romanul “Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis.

Opera Nationala Romana din Timisoara invita publicul la spectacolul de opera bufa „La serva padrona”, de Giovanni Battista Pergolesi, miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 19.00, spectacol a carui regie artistica este semnata de Silviu Purcarete intr-un cadru scenografic realizat de Dragos Buhagiar iar conducerea muzicala este asigurata de Mihnea Ignat.

Protagonistii acestui spectacol sunt: soprana Narcisa Brumar (Serpina), baritonul George Proca (Uberto) si baritonul Cristian Rudic (Vespone). Orchestra Operei Nationale Romane din Timisoara este coordonata de Mihnea Ignat. Interpretarea la teorba este asigurata de Caius Hera, iar partitura clavecinului va fi interpretata de Rares Paltineanu.

Despre spectacol, Silviu Purcarete spune ca este “O farsa care ne surade peste secole, farsa ce contine doua ingrediente eterne ale operei bufe – visul servului de a deveni stapan si un triunghi amoros mai aparte. „La Serva Padrona” al Operei Nationale Romane din Timisoara e poate un prilej de a regasi mereu calea catre zambet…”

Din programul festivalului mai fac parte si Opera Romana Craiova, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski”, Opera Nationala Romana Iasi si Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti.

Citește în continuare