Skip to content

Peste 400.000 lucrari artistice se pot folosi gratuit, conform legislatiei din SUA. Primele carti ale lui Hemingway, filme cu Buster Keaton si Greta Garbo sunt disponibile publicului larg

Incepand cu 1 ianuarie 2022, peste 400.000 de lucrari protejate de drepturile de autor de inainte de 1923 sunt publice si pot fi folosite, conform legislatiei din SUA.

Colectia include carti precum “Winnie-the-Pooh” de A. A. Milne, “Bambi” de Felix Salten, primele carti scrise de Ernest Hemingway, “The Weary Blues” de Langston Hughes sau “Enough Rope” de Dorothy Parker. De asemenea, exista zeci de filme mute, inclusiv titluri cu Harold Lloyd, Buster Keaton si Greta Garbo, cantece celebre de pe Broadway si standarde de jazz binecunoscute.

Cand lucrarile intra in domeniul public, ele pot fi partajate in mod legal, fara permisiune sau taxe. Expertii considera ca accesibilizarea acestor arhive face ca accesul la materiale culturale sa nu fie pierdute in istorie.

Ideea drepturile de autor este construita pe oferirea autorilor drepturi importante care sa incurajeze creativitatea si distributia, dar se asigura ca aceste drepturi dureaza pentru o „perioada limitata”, astfel incat, atunci cand expira, lucrarile sa intre in domeniul public, unde viitorii autori pot construi legal pe trecut – reimaginand cartile, transformandu-le in filme, adaptand melodiile si filme.

Intreaga lista poate fi consultata aici, cu mentiunea ca pentru a putea fi folosite in scopuri publice, este nevoie de o verificare a legislatiei, dreptul de utilizare gratuita fiind disponibil in SUA.

In Romania, un proiect initiat de Revista Transilvania si organizata de Complexul National Muzeal ASTRA ofera publicului larg primul Muzeu Digital al Romanului Romanesc.

Proiectul a inceput cu peste 150 de romane aparute in secolul al XIX-lea, care au fost digitalizate, fiind la acest moment cea mai mare colectie de beletristica din Romania secolului al XIX-lea, scanata si prelucrata digital.

Arhiva digitala este impartita in trei perioade: 1845 – 1900, 1901 – 1932 si 1933 – 1947, fiecare perioada fiind in curs de actualizare, in functie de disponibilitatea publicatiei si a drepturilor de autor, unele dintre lecturi fiind protejate si semnalate ca atare pe platforma. In total, Muzeul Digital al Romanului Romanesc ofera peste 1000 de volume. 

Intreaga arhiva este disponibila aici.

Citește în continuare