Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 17-19 iunie: Claudiu Bleont, Nora Iuga, trupa Jazu in evenimentele din aceste zile. Festivalul Undercloud, evenimente gastronomice, Gradina cu Filme, Strazi Deschise si bazar de carte

Pentru acest weekend, proiectul Strazi Deschise continua, de la Calea Victoriei la Piata Unirii, dar si in cartierul Drumul Taberei, in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Pana pe 19 iunie, Calea Grivitei va fi locul de desfasurare pentru Festivalul Undercloud, ajuns la cea de-a 15-a editie.

Programul cuprinde si o serie de evenimente conexe, precum expozitie de costume de teatru, un spatiu-biblioteca, o pictura-performance, doua expozitii – de manuscrise si afise de teatru, concert Nicu Alifantis si ateliere deschise de la UNARTE.

Sambata, 18 iunie, de la ora 19.00, are loc spectacolul de teatru imersiv „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” produs pentru Teatrul Apropo, care face parte din proiectul „Pipera in Your Mind”.

„Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” este un serial de spectacole imersive despre locuri si oameni emblematici din urban. Gandit ca o modalitate de explorare a orasului, spectacolul semnat de Adi Ciglenean transforma spectatorii in participanti si ii lanseaza intr-o aventura irepetabila care ii poarta prin diferite puncte din Bucuresti in timp ce povestea spectacolului li se dezvaluie treptat.

La Muzeul National al Literaturii Romane va avea loc spectacolul „NO RA – Femininul norilor”, o instalatie performativa inspirata din romanul cu puternice accente biografice „Hipodrom” de Nora Iuga, pe 19 iunie, cu acces gratuit.

Reprezentatia din 19 iunie va fi accesibilizata pentru publicul cu deficiente de auz, iar accesul este gratuit, cu intrarea pe baza de rezervare, printr-un mesaj, la numarul 0736.598.451 (WhatsApp).

Spectacolul, cu traducere in limbajul semnelor, aduce pentru prima data in fata spectatorilor viata incercata a uneia dintre cele mai iubite si apreciate autoare contemporane romane: Nora Iuga. Povestea Norei incepe in Hermannstadtul mult iubit, locul unde fetita si tanara Nora si-au trait cele mai mari bucurii, dar si cele mai mari tristeti.

Spectacolul se va juca in Sala Perpessicius a Muzeului National al Literaturii Romane, cu intrare libera, pana in luna octombrie. Dramatizarea este semnata de Mihai Ignat, iar in rolurile principale sunt Iulia Georgeta Popescu si Ilie Iordan, in regia lui Horatiu Mihaiu.

La Gradina cu Filme, spatiul boem din Piata Lahovari, in acest weekend are loc concert cu Jazu (18 iunie), proiectia filmului „Gustul foamei” (17 iunie) si spectacolul de teatru “Scrisori de dragoste”, o productie TEATRELLI/CREART, in regia lui Mircea Cornisteanu, cu Cerasela Iosifescu si Claudiu Bleont.

Vineri, 17 iunie 2022, de la ora 21:00, la Gradina cu Filme – Cinema & More are loc Seara Filmului European, unde se va proiecta, in parteneriat cu Ambasada Regatului Danemarcei in Romania, pelicula „Gustul foamei” („Smagen af sult”/,,A taste of hunger” – Danemarca-Suedia, 2021), in regia lui Christoffer Boe, cu Katrine Greis-Rosenthal, Nikolaj Coster-Waldau, Flora Augusta.

Sambata, 18 iunie 2022, de la ora 20:30, la Gradina cu Filme – Cinema & More are loc concertul trupei JAZÚ, un sound cu influente din funk, soul si bossa nova, alaturi de instrumentele ,,organice” pe care le folosesc: caval, acordeon, ocarina, linguri si cu inflexiuni vocale versatile.

Duminica, 19 iunie 2022, de la ora 21:00, are loc spectacolul de teatru ,,Scrisori de dragoste”, cu Cerasela Iosifescu si Claudiu Bleont. Spectacolul este pus in scena dupa romanul epistolar scris de

A.R. Gurney, care a fost si este in continuare una dintre piesele pentru doi actori dintre cele mai jucate pe toate meridianele.

Biletele pentru toate aceste evenimente de la Gradina cu Filme se pot procura de aici.

La Combinatul Fondului Plastic a inceput cea de-a treia expozitie Art in Progress, un proiect multidisciplinar dedicat noii generatii de creatori, organizata de DIPLOMA si The Institute.

Sub conceptul Velcro Adorables, expozitia prezinta lucrari de pictura, fotografie, sculptura, grafica, foto-video, alaturi de instalatii performative, realizate de artisti si artiste din noua generatie, care activeaza atat in tara, cat si peste hotare. Artistii a caror viziune o puteti descoperi la Art in Progress_3 sunt: Ana Balan, Matei Dumitriu, Luca Florian, Adela Giurgiu, Ludic Collective, Claudia Moraru, Miruna Nica, Alexandra Satmari si Teodora Tanase. Detalii aici.

A inceput Bienala de Arta Contemporana de la Bucuresti (BB10), unde curator este A.I. JARVIS, un program de inteligenta artificiala dezvoltat de studioul Deraffe din Viena.

Pentru aceasta editie a Bienalei, artistii invitati si selectati de A.I. Jarvis: Catalin Burcea (RO), Andreea Chirica (RO), Sergiu Dita & Anca Stoica (RO), Dejan Kaludjerović (A/SRB), Bogdan Matei (RO), Ryts Monet (A/IT), Andreea Medar & Malina Ionescu (RO), Yoshinori Niwa (A/JPN), Josef Polleross (A) si Carlo Zappella (A).

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara.

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari.

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

La Muzeul Taranului Roman are loc Targul „100 de Traditii Romanesti”.

Publicul este asteptat sa viziteze targul, unde mestesugarii si tinerii artizani vor expune masti populare, ceramica de Horezu, Corund si de Baia Mare, icoane, straie populare, zgardane, pristolnice, obiecte de gospodarie din lemn crestat, bundite din piele brodate cu motive traditionale, vestimentatie si jucarii din lana impaslita, uleiuri de lavanda si apa de trandafiri, plante decorative si ierburi aromatice, printre altele. Detalii aici.

Libraria Humanitas Kretzulescu va invita sambata, 18 iunie, intre orele 11:00-21:00, la o noua editie din acest an a bazarului de carte.

Bazarul este organizat pe terasa librariei, unde puteti gasi sute de titluri la preturi incepand cu 5 lei. Detalii aici.

Pasionatii de gastronomie sunt invitati la festivalul dedicate gusturilor italienesti, Appetito, aniversarea berii Grivita, si VegFest.

Appetito este un eveniment organizat la Verde Stop Arena unde o serie de preparate traditionale ale bucatariei italienesti vor putea fi degustate. Detalii aici.

La Casa Universitarilor are loc VegFest 2022, care va surprinde cu cele mai delicioase preparate (burgeri, mici, pizza, sushi, deserturi si inghetata, bere artizanala etc) si multe produse plant-based, intr-o atmosfera cu muzica buna. In premiera anul acesta este pregatita si o zona dedicata sportului, cu activitati legate de clase de yoga, meditație, zumba, shuffle si concursuri de calistenice. Detalii aici.

Berea Grivita aniverseaza 3 ani, iar in acest weekend au loc mai multe evenimente, un Bazaar, Beer&Burgers, cu standuri de haine, sneakers, accesorii, biciclete, vintage si alte obiecte de artizanat. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.

Citește în continuare