Skip to content

Cele mai frumoase gradini interioare din Bucuresti. 7 locuri unde ne racorim si putem sa lucram vara asta in oras

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Langa Cismigiu, am descoperit Contego The Coffee Factory, o curte-gradina de vara care se afla in zona parcului Cismigiu, pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 54.

Locul are un meniu bazat pe cafea de specialitate, care te plimba pe mapamond dupa originile boabelor de cafea. De altfel, ca sa ajungi in gradina secreta treci prin cafenea, unde cafeaua sta la loc de cinste, iar mirosul boabelor proaspat prajite si rasnite trezeste toate simturile. Fiind specializati in cafea, barista va poate povesti despre alegerea boabelor si despre origini.

Calatoria urban.ro continua cu Gradina Olari, o casa ascunsa de iedera in zona Paraul Rece, cartierul bucurestean decorat de case construite in perioada interbelica.

Gradina Olari este un loc al bunei dispozitii, un „beer garden” creat de o gasca de prieteni care au gandit terasa ca un spatiu menit sa aduca relaxare dupa orele de la birou, unde sa iesi cu prietenii sau sa te bucuri de o cafea dimineata. Experienta este completata de meniul de mancare, disponibil de marti pana sambata.

Pentru pasionatii de bere, Gradina Olari are un meniu consistent de bere craft si bere artizanala, multe dintre ele fiind produse de berari romani, insa si o serie de cocktailuri pe baza de gin care merita incercate.

Ramanem prin centrul Bucurestiului, cu oprire pe Calea Victoriei 115, la intersectia Bulevardului Dacia cu Calea Victoriei, pe terasa Casei Monteoru.

Casa Monteoru este una dintre casele-simbol care marcheaza imaginea Bucurestiului de altadata. Imobilul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea de Alecu Niculescu si a trecut printr-o restaurare completa cu ajutorul arhitecti Ion Mincu si Nicolae Cutarida. Desi la prima vedere pare ca aceasta casa se ascunde in spatele unei gradini cu copaci maiestuosi, cladirea spune o poveste prin detaliile inca vizibile arhitecturale.

Desi casa este inchisa, inca functioneaza curteam unde, pe langa bauturi, exista si o rulota specializata in frigarui Arrosticini, pentru a completa meniul.

Plimbarea prin Bucuresti in cautare de locuri racoroase si cu poveste duce urban.ro la Gradina Sticlarilor, un loc unde artele de toate felurile se intalnesc si creeaza spectacol pentru musafiri. Situata pe strada Vaile Lascar nr. 36, intr-o curte pe care daca nu esti atent, s-ar putea sa n-o gasesti, Gradina Sticlarilor ascunde o terasa boema, unde concerte de jazz, muzica clasica sau unplugged se intampla live, dar si ateliere pentru copii de toate varstele si adulti.

Desi nu are o istorie care ascunde povesti din Bucurestiul secolului trecut, Gradina Sticlarilor s-a pozitionat pe harta orasului ca un atelier de creatie deschis pentru toate artele, unde in fiecare seara se intampla un alt eveniment cultural, fie concert, stand-up comedy, atelier de creatie sau film.

Casa, ascunsa sub bolta de vita de vie si flori si-a deschis portile in 2008, fiind un atelier de pictura, sculptura, ceramica si design de produs.

Tot o casa in centrul Bucurestiului, mai ales daca sunteti in cautare de locuri racoroase de unde sa lucrati peste zi, Curtea Scoalei este o gradina de vara care se afla in zona Icoanei, pe strada Scoalei nr.8.

Spatiul este generos si foarte aerisit, iar umbra copacilor din curte, precum si pozitionarea pe o strada fara trafic, poate transforma Curtea Scoalei intr-un loc pentru biroul mobil pe placul tuturor. Gradina este un spatiu fara pretentii, cu personal prietenos si decor boho chic, care da senzatia de intimitate, dar totodata de spatiu prietenos. Scaunele, canapelele improvizate, pernele si hamacele sunt disponibile fara rezervare in prealabil pe timp de zi.

Amplasarea in zona Icoanei a Curtei Scoalei vine cu povesti de odinioara, dintr-un Bucuresti unde spatiul aferent acum zonei Icoanei era un maidan din care izvora un parau denumit „Bucurestioara” sau „Bucurestianca”, parau care a fost astupat prin mai multe lucrari care s-au facut intre anii 1832-1846.

Casa Assan sau Casa Oamenilor de Stiinta cum o gasiti in zilele noastre este o bijuterie arhitecturala finalizata in 1914 de catre arhitectul Ion D. Berindey pentru inginerul Bazil Assan, primul cercetator roman care a facut inconjurul pamantului, desi unele surse sustin ca modelul de casa de tip casino, cu multe saloane, a fost comandat de George Assan, specializat pe chimia uleiurilor si a lacurilor.

Academia Romana a concesionat cladirea Assan in 1945 si a devenit Casa Oamenilor de Ştiinta, care isi are aceeasi denumire si astazi.

In interior, la demisol, se afla un restaurant cu o gradina interioara ascunsa de ochii trecatorilor, iar cladirea este incadrata ca monument istoric de clasa A. Va sugeram sa popositi intr-o zi in gradina Casei Oamenilor de Stiinta si sa intrebati personalul daca puteti admira interioarele somptuoase ale cladirii.

Citește în continuare