Skip to content

Povestea Buena Vista Social Club. Fondatorul trupei, Eliades Ochoa, vine in concert la TIFF 2022 in aceasta seara

Devenit faimos in intreaga lume la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa este „unul dintre cei mai buni chitaristi ai generatiei sale” (The Guardian), o figura emblematica a muzicii latino-americane.

Compozitor si interpret al unor melodii inconfundabile precum „Píntate Los Labios Maria”, „Chan Chan” sau „El Cuarto de Tula”, muzica lui Ochoa este strans legata de istoria intensa a Cubei.

Eliades Ochoa este castigatorul a numeroase premii Latin Grammy si unul dintre personajele principale ale documentarului regizat de Wim Wenders in 1999, nominalizat la Oscar: „Buena Vista Social Club”, care a fost proiectat la TIFF, la Vlaha.

Cunoscut si ca un „Johnny Cash cubanez”, datorita palariei sale de cowboy, Eliades Ochoa s-a nascut langa Santiago de Cuba, al doilea cel mai mare oras din tara dupa Havana, de care este extrem de atasat. „Nu as da Santiago pe niciun alt oras din lume. Nu mi-am schimbat niciodata ritmurile si muzica, sunt doar un copil de la tara care canta si azi asa cum a invatat de la parintii lui”, mentioneaza artistul, citat de TIFF. 

De-a lungul carierei sale, care se intinde pe mai multe decenii, a colaborat cu numerosi artisti latino americani precum Omara Portuondo, trompetistul Manuel „Guajiro” Mirabal sau trombonistul Jesús „Aguaje” Ramos.

Discografia lui Ochoa numara peste 25 de albume proprii si sute de colaborari care s-au vandut in milioane de exemplare in intreaga lume. Printre cele mai apreciate discuri recente ale sale sunt „AfroCubism” (2010), „El Eliades que Soy” (2014) sau, cel mai recent, „Vamos a bailar un son”. (2020).

In 2018, viata si cariera muzicianului au fost subiectul documentarului „Eliades Ochoa: from Cuba to the World”, regizat de Cynthia Biestek. Filmul a facut parte din selectia oficiala a Miami Film Festival.

La Cluj-Napoca, Eliades Ochoa va interpreta melodii din perioada Buena Vista Social Club, dar si de pe cele mai recente albume ale sale. Eliades Ochoa va canta alaturi de trupa sa Grupo Patria la TIFF2022 pe 24 iunie, la Iulius Park Open Air. Biletele au fost puse in vanzare online si inca mai sunt cateva bilete disponibile.

Buena Vista Social Club a fost un proiect muzical special, care a atras interesul international pentru traditionala muzica cubaneza, aparut acum 25 de ani.

Grupul a fost alcatuit in 1996 din muzicieni legendari, majoritatea retrasi de pe scena, care, in mod neasteptat, au fost chemati pentru a inregistra un album in Havana, scopul fiind universalitatea muzicii traditionale cubaneze.

Buena Vista Social Club este numele unui club din Havana, foarte apreciat prin anii 40’ –  50’ ai secolului trecut, situat in Marianao, un cartier intens populat al capitalei cubaneze si  reunea un grup de pasionati ai dansului si muzicii.

Datorita acestora, clubul se bucura de o mare popularitate, iar locul a devenit un punct de intalnire pentru muzicienii epocii respective.

Clubul a fost inchis de Fidel Castro dupa Revolutia cubaneza din 1959, impreuna cu multe dintre hotelurile si locatiile considerate decadente, iar pe masura ce Cuba si-a inchis granitele, muzica traditionala a fost aproape uitata.

In 1996, artistul american Ry Cooder a calatorit la Havana pentru a investiga stilul Son despre care nimeni in afara Cubei nu parea sa stie. In cele din urma, i-a gasit pe membrii initiali – Ruben Gonzalez, Compay Segundo si Ibrahim Ferrer, „Cuban Nat King Cole” – batrani pensionari, care mai cantau pentru un ban in plus. Filmul ne aduce in lumea acestor muzicieni uimitori prin renasterea lor muzicala, spunand povesti si dezvaluind muzicalitatea remarcabila a cubanezilor. Dupa succesul albumului, doi ani mai tarziu, au inceput si filmarile pentru documentar.

Juan de Marcos González (fost conducator al grupului Sierra Maestra) impreuna cu Ry Cooder (renumit chitarist si producator american) sunt cei care au reunit grupul pentru proiectul cinematografic. Filmul documentar a fost proiectat in cadrul TIFF, la Vlaha.

Grupul Buena Vista Social Club a mai fost in Romania in 2013 in formula Orquesta Buena Vista Social Club™ ft. Omara Portuondo & Eliades Ochoa, apoi in 2014, in cadrul turneului international de ramas bun, „Adiós Tour”.

Turneul „Adios” a reprezentat peste 1000 de concerte peste tot in lume, la care au participat de-a lungul vremii peste 40 de muzicieni de elita, printre care Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Manuel Galban, Omara Portuondo si Eliades Ochoa.

Buena Vista Social Club reprezinta muzica traditionala din insula din Caraibe, iar artistii au devenit ambasadorii stilurilor son montuno, danzón, cha cha cha sau bolero.

Ulterior, si Omara Portuondo a revenit in Romania, in concertul sau de adio, 85 Tour, care a avut loc in 2017, dar si in formula cu Damian Draghici, la lansarea proiectului acestuia, The Gypsy Cubano Project.

Omara Portuondo canta fara pauza de la varsta de 15 ani si este o cantareata legendara a carei voce reflecta o viata lunga, plină de creativitate, pasiune si talent innascut pentru muzica. Se afla pe scena de peste 75 de ani, este cel mai bine vandut artist din Cuba si ambasador artistic al tarii sale.

Intr-o calatorie initiatica, Damian Draghici a fost in Cuba, unde a inregistrat melodiile din proiectul The Gypsy Cubano Project. Piesa cea mai importanta de pe albumul ”The Gypsy Cuban Project – Havana Night Sessions”, ”Serenata en Batanga” a fost interpretata intr-o maniera inedita de Damian Draghici, la nai, in duet cu Omara Portuondo.

Acest articol va este oferit cu sprjinul Banca Transilvania, un promotor sustinut al evenimentelor din cinematografia noastra, de la TIFF la premiile Gopo. Banca Transilvania este sponsorul oficial al Zilelor Filmelor Romanesti la TIFF.  

Citește în continuare