Skip to content

In acest week end le puteti oferi copiilor o distractie simpatica: vaslitul in canotca. In parcul de aventura Comana e o competitie de vaslit pentru amatori initiata de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23

Sambata, 16 iulie, cei care indragesc miscarea in natura sunt invitati la nici 40 de km de Bucuresti, la Parcul de Aventura Comana, sa se intreaca intr-o competitie de vaslit pentru amatori. In echipaje de cate doi, concurentii vor experimenta vaslitul in canotca, o ambarcatiune din lemn care combina trasaturile lotcii pescaresti din Delta cu supletea si viteza unei canoe.

Evenimentul incepe cu lansarea la apa a canotcii realizate de un grup de elevi din Comana si Vlad Tepes care, in timpul unui atelier educational coordonat de Viorel Gheorghe (mesterul marangoz al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23), au construit cu mainile lor, in doar 4 saptamani, o ambarcatiune din lemn perfect functionala.

In timpul realizarii barcii, copiii au aflat cum pot transpune in practica notiuni de geometrie, fizica, geografie dobandite la scoala, s-au initiat in tehnici de baza ale fotografiei, au aplicat notiuni de economie si ecologie, au spus povesti despre calatorii pe mare, pirati, naufragii si aventuri, exersandu-si, totodata, gandirea critica si spiritul civic activ. Atelierul a inclus concursuri sau discutii libere pe urmatoarele teme: teama de a gresi, minciuna, legatura cu natura, inclinatii artistice ale celor mici, activitati preferate pentru relaxare, increderea in sine si in cei din jur. Barca realizata de ei va ramane la dispozitia comunitatii.

Dupa lansarea la apa a canotcii, vor avea loc exercitii pe apa cu ambarcatiunea, iar apoi copiii, parintii, bunicii si ceilalti vizitatori ai Parcului Comana sunt invitati sa se bucure de o competitie sportiva de vaslit pentru echipaje de copii. Nu este necesar ca participantii sa aiba experienta de vaslit, pentru ca vor beneficia de un scurt instructaj de manuire a canotcii. Participarea este gratuita iar inscrierile se fac la fata locului, in dimineata competitiei.

Evenimentul este realizat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, in colaborare cu Administratia Parcului Natural Comana. Calendarul evenimentului va fi disponibil aici: www.rowmania.ro/descoperacomana

Descopera Rowmania este o campanie de promovare a patrimoniului hidrografic romanesc, initiata in urma cu aproape 10 ani de Ivan Patzaichin, in incercarea de a ii reconecta pe oameni la natura, avand ca instrument canotca si ca activitate vaslitul. In prezent, face parte dintr-un program mai amplu al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, Apele Unite ale Romaniei, care urmareste angrenarea comunitatilor intr-un exercitiu de descoperire si protejare a apelor ce le traverseaza si de valorizare a peisajului urban riveran prin activitati de educatie, consultare publica si democratizare a accesului la apa.

Citește în continuare