Skip to content

Schite necunoscute de Modigliani au fost gasite ascunse sub lucrarea „Nud cu palarie”. Panza contine cinci dintre picturile sale, probabil pictate una peste alta pentru a economisi banii pe panze noi

Lucrarea „Nud cu palarie” semnata de Modigliani, care in prezent se afla in colectia muzeului Hecht al Universitatii din Haifa, a fost radiografiata ca parte a unui studiu al operei artistului pentru o expozitie viitoare in Philadelphia, iar cercetarea in amanunt a scos la iveala trei schite, anunta publicatia The Guardian.

„Nud cu palarie” a lui Modigliani este o lucrare din 1908 care dateaza de la inceputul carierei lui Modigliani, la putin timp dupa ce s-a mutat la Paris din Italia, cand se straduia sa gaseasca cumparatori pentru arta sa. Pictura a fost cumparata de fondatorul muzeului in 1983.

Abia in 2010, curatorul muzeului a observat ochii unei a treia siluete care se uitau de sub gulerul lui Maud Abrantès, o prietena a artistului.

„Cand ne-am hotarat sa facem radiografia, am cautat doar sa aflam putin mai multe despre silueta ascunsa de sub Maud Abrantès”, a spus Inna Berkowits, istoric de arta la Muzeul Hecht, citata de The Guardian. „Pe langa o femeie ascunsa care poarta o palarie, au gasit inca doua portrete pe partea opusa, complet invizibile cu ochiul liber: unul al unui barbat, iar altul al unei femei cu parul strans in coc”, adauga aceasta.

Acum, panza contine cinci dintre picturile sale, probabil pictate una peste alta din necesitate pentru a economisi bani pe panze noi. Berkowits a numit opera de arta „un caiet de schite pe o panza”, aratand incercarile repetate ale lui Modigliani.

Fotografia cu raze X a fost realizata inaintea unei expozitii ample cu lucrarile lui Modigliani la Fundatia Barnes din Philadelphia, care se va deschide pe 16 octombrie 2022.

Expozitia va explora metodele de lucru si materialele artistului bazate pe studiul criminalistic al zeci de picturi si sculpturi ale lui Modigliani imprumutate din colectii din intreaga lume.

Fiind unul dintre cei mai cunoscuti artisti, lucrarile sale au generat o piata infloritoare pentru falsuri si tot felul de copii. Ultima data cand Italia a organizat un mare vernisaj dedicat lui Modigliani, in 2017 la Palazzo Ducale din Genova, oficialii muzeului au inchis expozitia mai devreme, dupa ce expertii au sustinut ca multe dintre lucrarile expuse erau false.

Modigliani este considerat unul dintre marii artisti modernisti ai secolului XX, care a trait o viata scurta, agitata, boema in Franta, unde picturile sale nud s-au dovedit controversate.

In 2021, sub una dintre cele mai celebre lucrari ale lui Modigliani, s-a descoperit portretul secret al iubitei sale pierdute.

Dupa ce Amedeo Modigliani si iubita lui, Beatrice Hastings, s-au despartit, se presupune ca artistul italian ar fi incercat sa-i stearga amintirea prin pictarea aparentei unei alte femei peste portretul acesteia.

Cele mai recente cercetari au folosit tehnici revolutionare care au ajutat, in ultimii ani, la descoperirea a numeroase secrete pe care cei mai mari pictori din lume le-au ascuns in tablourile lor. In majoritatea cazurilor, asa cum a fost si in cazul lui Modigliani, au fost utilizate razele X, metodele de imprimare 3D si software-uri de inteligenta artificiala pentru a recrea portretul lui Beatrice cu toate nuantele originale, inclusiv cu texturile pensulei pe panza.

Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Modigliani sunt portretele alungite si nudurile vandute cu preturi record. Pictura „Nud culcat” din 1917-1918 a fost vanduta in 2015 cu 170,4 milioane de dolari.

Amedeo Modigliani s-a nascut in 1884 intr-o familie burgheza din Livorno, Italia. A fost educat pentru a deveni pictor inca din adolesenta si a dezvoltat inca de la inceputuri o pasiune pentru nuduri. In 1902, s-a mutat la Florenta pentru a studia la Academia di Belle Arti insa dupa un an a renuntat la studiile academice si s-a mutat la Venetia unde, de buna voie, a ajuns un vagabond lovit de saracie si a intrat in contact cu hasisul pentru prima data. Dupa ce a descoperit narcoticele a inceput sa-si dezvolte credinta filozofica, sustinand ca singurul drum catre creativitate era prin sfidarea normelor sociale si prin dezordine in viata. Ulterior s-a mutat la Paris si a dus o viata la fel de haotica care mai apoi i-a deteriorat grav sanatatea. Locuind la Paris, artistul avea numeroase aventuri cu femei, fuma hasis și bea mult, in special absint cu o concentratie foarte ridicata de alcool. Astfel, s-a stins din viata la varsta de 35 de ani intr-un spital caritabil din Paris.

In ciuda vietii definite prin haos, saracie si necazuri, Modigliani a fost un artist prolific, a creat zeci de opere celebre iar uneori desena chiar si 100 de schite pe zi. Multe dintre lucrarile sale au fost pierdute, distruse chiar de artist sau folosite ca plata pentru mese in restaurante. Subiectul sau preferat a fost corpul uman pe care l-a ilustrat deseori in nuduri. A pictat sub influenta si sustinerea unor artisti precum Picasso, Diego Rivera si Max Jacob si in ciuda succesului ulterior, a avut o singura expozitie solo pe parcursul vietii sale.

Artistul a inspirat filmul „Modigliani” cu Andy Garcia in rolul principal care a fost filmat in intregime la Bucuresti si in studiourile Media Pro din Buftea.

Filmul a fost regizat de Mick Davis si lansat in 2004 in Franta si in 2005 in Romania in prezenta regizorului si a echipei romanesti care a lucrat la productie. In total au lucrat peste 1800 de actori si figuranti romani in proiectul care a spus povestea rivalitatii dintre Picasso si Modigliani din Parisul anilor ’20. Strazile din Centrul Vechi al capitalei au fost considerate de regizor drept perfecte pentru a ilustra atelierele artistilor de acum 100 ani.

Pe langa Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Eva Herzigova (in rolul sotiei lui Picasso), filmul i-a avut in distributie pe Loredana Groza, George Ivascu, Dan Astileanu (in rolul lui Diego Rivera), Dorina Lazar, Theodor Danetti in rolul lui Renoir, Lia Bugnar, Sandu Mihai Gruia, Irina Dinescu, Oana Zavoranu (in rolul Eugeniei Modigliani), Ion Siminie drept Claude Monet, Dan Bordeianu si Ernest Maftei.

Citește în continuare