Skip to content

La 84 de ani, Jane Fonda lanseaza o colectie de haine sport cu H&M: „Miscarea fizica si activismul sunt cele mai bune antidoturi pentru depresie.” Colectia H&M e disponibila din 4 august. In anii ’80, caseta ei cu exercitii fizice a fost cea mai bine vanduta lansare pe VHS timp de 6 ani.

H&M a anuntat o noua colectie speciala creata in colaborare cu Jane Fonda. In anii ’80, actrita in varsta de 84 de ani era supranumita „Regina Fitnessului” dupa ce exercitiile fizice pe care le-a inregistrat pe caseta VHS s-au vandut in peste 17 milioane de exemplare si au incurajat o intreaga generatie sa fie mai atenta la miscarea fizica.

Intr-un interviu acordat publicatiei Vogue in care vorbeste despre noua colectie cu H&M Move – care va fi disponibila incepand de maine, 4 august – Jane Fonda declara: „Mi-am petrecut o mare parte din viața mea făcând oamenii să se miște și am fost în mod natural atrasă de misiunea H&M Move de a pune întreaga lume în mișcare. De asemenea, îmi place foarte mult filozofia lor de „îmbrăcăminte de mișcare” în detrimentul „îmbrăcămintei sport”. Pentru mine nu e vorba de sport sau de a fi cel mai atletic. Este vorba despre a oferi corpului tău genul de mișcare de care are nevoie pentru a rămâne sănătos, astfel încât să poată avea grijă de tine.”

Pe langa asocierea cu o celebritate care este relevanta si credibila pentru linia vestimentara pe care o promoveaza, noua colectie H&M promoveaza si miscarea in randul varstnicilor. Recent au parut studii in care se insista asupra efectului benefic pe care o are miscarea asupra mentinerii unui creier mai sanatos, in special dupa varsta de 50 de ani cand exista predispozitiii pentru afectiuni neurologice. 

Din 1981 cand a lansat caseta de exercitii fizice – un VHS care a petrecut 6 ani pe primul loc in topul celor mai bine vandute casete, depasind inclusiv cele mai cunoscute filme ale vremurilor – Fonda se afla in continua miscare si a devenit un simbol al efectului pozitiv pe care il are o viata activa asupra organismului si a mentalului. La 84 de ani, spune ca nu se simte nici batrana si nici bolnava si considera ca miscarea fizica si dieta sunt cei 2 factori esentiali in aceasta realizare.

In interviul acordat Vogue, actrita care a lansat recent ultimul sezon al serialului-fenomen „Grace & Frankie” de pe Netflix, a vorbit despre importanta miscarii in viata ei, in special dupa varsta de 70 de ani: „In fiecare zi cand ma dau jos dintr-o masina, le multumesc zeitelor ca am coapse puternice si ca am munit sa le pastrez puternice.”

Noua colectie H&M Move deschide si o noua directie pentru H&M prin haine care nu sunt tocmai treninguri si pantaloni scurti. Fiind numite haine de miscare, este un stil vestimentar care ar putea fi abordat deopotriva in viata de zi cu zi, acasa sau pe strada. In acelasi timp, vor fi realizate din materiale inteligente care sa ajute corpul in timpul exercitiilor de fitness.

Campania de promovare a colectiei a fost realizata in colaborare cu coregraful american JaQuel Knight, cunoscut pentru crearea celebrului dans „Single Ladies” al lui Beyonce.

Fonda spune ca sustine filosofia hainelor de miscare in locul celor pentru sport „deoarece nu este despre sport sau despre a fi atletic. Este despre a te misca intr-un mod care iti mentine corpul sanatos si puternic.”

In plus, actrita dublu castigatoare de Oscar si BAFTA, detinatoare a 7 Globuri de Aur, un trofeu Emmy si premii pentru intreaga cariera decernate de Academia Americana de Film si Festivalurile de Film de la Cannes si Venetia, a inceput sa faca sport si pentru ca venea dintr-o familie in care depresia era un motiv recurent: „Provin dintr-o linie lunga de oameni deprimati. Unul dintre modurile prin care am evitat depresia este prin miscare. Cand ma misc, cand merg, cand fac exercitii fizice, depresia dispare. Miscarea fizica si activismul sunt cele mai bune antidoturi pentru depresie in ceea ce ma priveste.”

Asocierea lui Fonda cu noua colectie este problematica deoarece actrita a promis in urma cu 4 ani ca nu va mai achizitiona haine noi pentru a nu contribui la criza climatica in care industria modei este considerata, de departe, cel mai daunator sector.

Despre acest conflict de idei, a declarat ca „stiu ca unii oameni, din tot felul de motive, trebuie sa isi cumpere haine in continuare. Asa ca am fost de acord sa fac acest proiect cu H&M si pentru ca ei fac un efort sa devina un brand sustenabil. S-au angajat sa creeze un impact pozitiv asupra planetei cu intregul lant al procesului lor, de la design la productie, materiale inovatoare, distributie, impachetare, clienti, oamenii care lucreaza in fabricile lor si conditiile respective. Dupa ce m-au convins ca au luat in serios lucrurile despre care vorbesc, am fost de acord sa colaborez cu ei pentru ca e important ca o companie atat de mare precum H&M sa devina circulara. Trebuie sa le tii picioarele aproape de foc. Si-au propus ca 100% din materialele lor sa fie reciclate sau din surse sustenabile pana in 2030 si sa fie net zero pana in 2040.”

Fonda a vorbit si despre trecutul ei, despre cum i-au influentat anii de balet viata si stilul vestimentar, inclusiv celebrele jampiere pe care le-a purtat in casetele ei de exercitii fizice si care au devenit tendinte in moda la nivel mondial.

A inceput sa faca balet cand locuia in New York si avea un iubit care era dansator de jazz si preda la Scoala Paul Taylor. Dupa ce a incercat sa ia cateva lectii de la el si-a dat seama ca nu i se potriveste dansul modern asa ca s-a inscris la balet, unde s-a regasit imediat: „Cand am inceput sa fac balet, intreg corpul mi s-a schimbat. Asa ca faceam balet aproape in fiecare zi. Si cand lucram la „The China Syndrome” cu Michael Douglas, am cazut spre finalul filmarilor si mi-am rupt piciorul. L-am avut in ghips pentru o rveme. Dar intr-o luna trebuia sa filmez „California Suite” unde purtam un costum de baie. A trebuit sa fac cave dar nu puteam sa fac balet. Asa ca dupa ce si-a mai revenit piciorul, mama mea vitrega mi-a spus despre cursul unei femei numite Leni Cazden de la studioul Gilda Marx. Am inceput sa fac cursul ei si era practic fitness. O, Doamne, a avut un impact atat de mare asupra mea. Asa ca am decis impreuna cu Leni sa ne facem un studio de fitness impreuna dar ea s-a maritat si a plecat cu barca prin lume. Asa ca l-am facut singura.”

Recent, Jane Fonda a lansat o carte despre activitatea sa activist si propune solutii pentru combaterea crizei climatice.

In carte, actrita in varsta de 84 de ani face un mix de anecdote personale si discutii pe teme personale cu interviurile luate unor specialisti cunoscuti in protectia mediului.

“Tot ce am invatat si ce trebuie sa stiti despre criza climatica este aici, de la experti si persoanele din linia intai a crizei, cei care vin cu povesti si idei care va vor schimba modul in care ganditi. Pe mine m-au schimbat. In plus, ofera idei clare pentru a raspunde la intrebarea: Eu ce pot sa fac?” a declarat Fonda pe site-urile de socializare.

Citește în continuare