Skip to content

(galerie foto) Lady Gaga scrie istorie cu turneul mondial „Chromatica Ball”. Cele mai spectaculoase momente si costume din concerte. Dupa turneu, a confirmat va juca in „Joker 2” alaturi de Joaquin Phoenix.

Lady Gaga a pornit recent in al saptelea turneu mondial intitulat „Chromatica Ball”. Intr-o cariera inceputa in urma cu 14 ani, Gaga a sustinut, in medie, un turneu la fiecare 2 ani, iar cu noul concept pe care il prezinta publicului, pare de neoprit. Este unul dintre putinii artisti pop care au reusit sa se mentina in preferintele publicului din intreaga lume chiar si in perioada pandemiei.

Prin „Chromatica Ball”, Gaga s-a reinventat din nou si a surprins fanii din Europa cu cel mai simplu decor scenografic pe care l-a prezentat pana acum. In acelasi timp, costumele readuc aminte de stilul vestimentar care a consacrat-o care imbina deopotriva moda, arta contemporana si performance art. 

Va invitam sa descoperiti in continuare cele mai spectaculoase momente ale unui concert care va influenta tendintele din urmatoarele luni cu numeroase referinte vizuale care intra in cultura pop.

Pornind de la titlul turneului, conceptul de „Ball” a fost utilizat la toate turneele solo de pana acum, fiind imprumutat din „club-culture”, cluburile LGBT+ din New York din anii ’80 si ’90.

Turneul a debutat pe 17 iulie in Dusseldorf, Germania, a trecut prin Suedia, Franta, Olanda si Anglia si va continua in America de Nord si Asia, fiind planuit sa se incheie pe 17 septembrie in Miami. In mod original, turneul urma sa inceapa in vara anului 2020 pentru a sustine lansarea albumului „Chromatica” insa a fost amanat de mai multe ori din cauza pandemiei.

Momentan sunt planuite numai 20 de concerte, relativ putine comparativ cu turneele precedente care au avut peste 50 de showuri fiecare. Insa a stabilit deja recorduri de vanzari, cu mai bine de o luna inainte de inceperea turneului au fost vandute bilete in valoare de peste 110 milioane de dolari iar showul sustinut pe 24 iulie pe Stade de France a avut o audienta de 76.000 de persoane, fiind cel mai mare concert din cariera ei.

Turneul nu va fi prelungit deoarece Gaga are obligatii contractuale fata de Park Theater din Las Vegas acolo unde sustine din 2019, pentru anumite perioade de timp, rezidenta concertistica „Enigma + Jazz & Piano” care include 2 showuri: unul in care canta hiturile pop in costume spectaculoase iar altul in care interpreteaza melodii standard de jazz alaturi de orchestra.

Intre timp, artista isi continua si cariera actoriceasca – dupa „A Star is Born” si „House of Gucci” – si se pregateste joace in „Joker 2” alaturi de Joaquin Phoenix. Confirmarea rolului ei in „Joker: Folie à Deux” a venit in urma cu cateva ore din partea publicatiei The Hollywood Reporter, fiind stabilita si data lansarii: 4 octombrie 2024. Mai are in plan si filmul „Dionne”, despre viata cantaretei Dionne Warwick in prima parte a carierei, intre 1962 si 1968. Va juca rolul Cilla Black, o interpeta si prezentatoare britanica, rivala lui Warwick.

Desi si-a obisnuit fanii cu scene sub forma unui castel sau a unor plante gonflabile, scenografia noului turneu este in intregime gri. Este inspirata de arhitectura brutalista si textura cimentului gri care aminteste de cladirile lui Le Corbusier.

In prima zi a turneului, Gaga a postat un videoclip pe contul ei de Instagram in care a explicat conceptul din spatele showului „Chromatica Ball”: „Scena a fost inspirata de arhitectura brutalista, de materiale, texturi, de cruditate si transparenta. O privire catre tine insuti, o privire cu adevarat salbatica si greoaie. Am vrut sa spun o poveste cu arta si abstractizare, asa ca showul celebreaza lucrurile pe care le-am iubit mereu precum arta, moda, dans, muzica, tehnologie, poezie si toate acele lucruri care merg impreuna. Spectacolul documenteaza numeroasele stadii si parti ale durerii si energia maniacala a durerii pe care simt ca am experimentat-o in viata mea.”

Conceptul expus este vizibil inca din interludiu cand Gaga apare pe ecrane sub forma unui razboinic extraterestru iar mai apoi pe scena sub forma unei sculpturi prinse intr-o carcasa de care se desprinde treptat, completand perfect arhitectura brutalista cu forme geometrice ascutite. Showul incepe cu un colaj din cele mai mari hituri ale ei – Bad Romance”, „Just Dance” si „Poker Face”, treptat artista este inconjurata de o armata de dansatori si de gheata carbonica dispersata sub forma de fum.

Pe parcursul spectacolului, fiecare aspect care il formeaza o pozitioneaza pe Gaga drept un „rockstar”, o titulatura pe care si-o doreste de peste 15 ani dar care a stat ascunsa sub straturile de ambalaj pop. Luminile coloreaza spatiul gri in nuante de rosu sange si verde acid, s-a pus un accent pe detaliile instrumentelor trupei – o clapa circulara, chitari in forme suprarealiste – iar momentele sunt gandite pentru a pune in evidenta vocea ei si atmosfera punk si teatrala pe care o emana intregul show. 

In total, setlistul include 22 de melodii si pune accent pe melodiile noului album – „Alice”, „Replay”, „911”, „Rain On Me” – la fel de mult cum o face cu hiturile „Born This Way”, „Stupid Love”, „Telephone”, „LoveGame” dar si hiturile „accidentale” de pe coloana sonora a filmului „A Star is Born” – „Shallow” si „Always Remember Us This Way”.

Spectacolul utilizeaza si bratarile fanilor care sunt luminate in anumite culori in sincron cu anumite momente cheie ale showului pentru a completa atmosfera. O noutate a turneului este faptul ca Gaga coboara la un moment dat in mijlocul publicului, in timp ce interpreteaza „Babylon” si „Free Woman”

Un aspect interesant al concertului este faptul ca Gaga nu mai poarta tocuri, pentru prima data in cariera ei. Artista a vorbit deschis despre durerile de fibromialgie care o chinuie de peste un deceniu si din cauza carora a fost nevoita sa anuleze 2 turnee mondiale. Inainte de inceperea noului turneu, a anuntat ca „a fost o perioada in care am crezut ca nu voi mai urca niciodata pe scena”, adaugand ca in acelasi timp se simte „mai lipsita de durere decat am fost in multi ani.” In acelasi timp, durerile sau problemele de sanatate nu o opresc din a oferi un spectacol foarte energic, deseori danseaza cu mai mult entuziasm decat toti dansatorii ei.

In privinta costumelor, Gaga utilizeaza o reteta de succes in care readuce inapoi stilul pe care fanii ei l-au numit „Mother Monster” cu o estetica mult mai intunecata care favorizeaza detaliile stranii sau chiar macabre – in cazul unui body care imita straturi de sange prinse sub latex.

Criticii de moda de la Vogue au descris noile costume ca fiind „sci-fi, dar high-fashion”. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt create deopotriva de designerii ei preferati – Gareth Pugh, Alexander McQueen, Christian Lacroix, Topo Studio NY, Vex Latex si palarii de la Philip Treacy – dar si de echipa „Haus of Gaga” care a ajutat-o sa isi construiasca imaginea memorabila promovata in concertele „Monster Ball” (2009-2011) si „Born This Way Ball” (2012-2013). Costumele au fost coordonate de geniul creativ care a fost in spatele celor mai iconice aparitii ale sale, Nicola Formichetti.

Mai jos puteti asculta albumul „Chromatica” si melodia „Hold My Hand” care face parte de pe coloana sonora „Top Gun: Maverick” si care inchide concertul „Chromatica Ball”. Tot mai jos veti gasi si alte aparitii spectaculoase bifate de Lady Gaga in ultimii ani.

Zilele acestea o puteti urmari pe Lady Gaga pe HBO Max in „House of Gucci” unde o joaca pe Patrizia Gucci, fosta sotie a mostenitorului imperiului Gucci. Personajul ei schimba 54 de tinute pe parcursul filmului, cate un costum la fiecare 3 minute. 

Citește în continuare