Skip to content

O colectie de arta braziliana in valoare de 138 de milioane euro a fost furata de catre o fiica de la mama ei, cu ajutorul vrajitoarelor. Include una dintre cele mai importante picturi din istoria Braziliei, realizata de Tarsila do Amaral, supranumita „parintele artei moderne in America Latina”.

O brazilianca in varsta de 48 de ani, Sabine Coll Boghici, a fost arestata recent de autoritatile din Rio de Janeiro pentru furtul unei colectii de arta si bijuterii in valoare de peste 138,3 milioane de euro. Femeia a incercat sa o fraudeze pe mama sa, Genevieve Boghici, in varsta de 82 de ani, prin folosirea unor ghicitoare platite. 

Genevieve Boghici este sotia vanzatorului de arta Jean Boghici care a strans o colectie impresionanta de arta de la cei mai importanti artisti brazilieni, printre care Tarsila do Amaral, Cicero Dias, Rubens Gerchman si Alberto Guignard.

Fiica lui Boghici a fost arestata pentru furtul a 16 picturi, printre care se aflau 3 lucrari de Tarsila do Amaral estimate la o valoare de 97,4 milioane de euro.  

Autoritatile au descoperit ca intregul plan a fost gandit in detaliu si pus in practica in 2020 cand, potrivit marturiei lui Sabine, ar fi platit o ghicitoare pentru a o avertiza pe mama sa ca fiica ei va muri curand. Sabine a oferit mai apoi detalii personale despre mama sa catre mai multi ghicitori care in cele din urma au convins-o pe Genevieve sa plateasca sume mari de bani pentru a urma „tratamente spirituale” oferite de o preoteasa afro-braziliana.

”La scurt timp, inculpata, alaturi de un complice platit, a inceput sa scoata pe rand opere de arta din casa mamei sale spunand ca erau blestemate cu o energie negativa si ca trebuiau sa fie purificate prin rugaciuni” a declarat pentru Reuters Gilberto Ribeiro, un reprezentat al autoritatilor braziliene. 

Cand mama sa a devenit suspicioasa si a oprit platile pentru tratament, fiica a sechestrat-o in casa pentru cateva luni, timp in care a folosit violenta fizica si verbala. 

Politia a demarat o actiune ampla prin care a pus in aplicare 16 mandate de perchezitie si sechestrare si 6 mandate de arestare. Persoanele implicate in tentativa se vor confrunta cu acuzatii de delapidare, frauda, furt calificat si extorcare. 

In urma investigatiei autoritatile au reusit sa recupereze 11 opere printre care si „Sol Poente” (Apus de soare), o lucrare de Amaral in valoare de 57 de milioane de euro, una dintre cele mai pretioase din colectia Boghici. Lucrarea a fost gasita in cartierul Ipanema din Rio de Janeiro la casa uneia din ghicitoarele implicate. Pictura era ascunsa sub pat alaturi de alte obiecte si bijuterii iar o parte din colectie a fost deja vanduta catre o galerie braziliana. 

Pictura „Sol Poente” a lui Amaral a fost realizata in 1929 si face parte din patrimoniul material national al Braziliei. Este una dintre cele mai importante opere din punct de vedere istoriografic datorita impactului pe care l-a avut asupra artei moderne braziliene.

Lucrarea reprezinta o succesiune de animale in forme neregulate aflate sub un soare radiant si elemente vegetale. Este un exemplu remarcabil al modului in care artista a sintetizat modernismul european cu stilurile derivate din arta populara braziliana.

Pictura a facut parte din marea retrospectiva „Tarsila do Amaral: Inventing Modern Art in Brazil” din 2018 de la Muzeul de Arta Moderna din New York.

Tarsila do Amaral a ajutat la definirea unui stil modern in America Latina si a fost unul din personajele cheie care au dus la formarea unei noi miscari artistice in Brazilia, inspirand viitoarele generatii de teoreticieni si artisti moderni brazilieni. 

Amaral s-a nascut in 1886 intr-o familie instarita din Capivari, Brazilia si a petrecut mare parte din viata lucrand in tara ei. A inceput sa studieze pictura la Sao Paulo in 1916, dupa care si-a completat studiile la Barcelona iar mai apoi la Paris, unde facea parte din Académie Julian, o scoala privata de arte.

In 1922 s-a intors in Brazilia si s-a alaturat unui grup de artisti denumit Grupo dos Cincos din care faceau parte Anita Malfatti, Oswald de Andrade, Mário de Andrade si Menotti Del Picchia, pionieri ai artei moderne braziliene. 

Inspirata de arta europeana a anilor ’20 si de calatoriile in Europa si Orientul Mijlociu, Amaral a inceput sa formeze un stil unic pentru Brazilia care a avut ca efect apropierea modernismului de arta latin-americana.

In ultimii ani, opera artistei braziliene a inceput sa fie redescoperita, afirmandu-se drept una dintre cele mai importante voci ale artei moderne timpurii din America Latina si una dintre sursele de inspiratie ale artistilor brazilieni din anii ’60 si ’70.

Citește în continuare