Skip to content

„107 Mothers”, de Peter Kerekes, a castigat Trofeul ANONIMUL 2022. „Fragmentari” de  Miruna Minculescu, cel mai bun scurt metraj romanesc

Lungmetrajul „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, a fost recompensat sambata cu Trofeul ANONIMUL 2022.

Filmul spune povestea bazata pe realitate a mamelor dintr-o inchisoare pentru femei din Odesa (Ucraina). Lungmetrajul a castigat, la Festivalul de la Venetia 2021, premiul sectiunii Orizzonti pentru cel mai bun scenariu si a fost inclus in competitia Zabaltegi-Tabakalera a Festivalului de la San Sebastián.

Cinci lungmetraje de fictiune si documentare au concurat anul acesta pentru marele trofeu: „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodríguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, si „Zuhal” (Turcia), de Nazlı Elif Durlu. Selectia competitiei de lungmetraje a fost realizata de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj romanesc a fost ales „Fragmentari”, de  Miruna Minculescu si a primit un premiu de 1000 de euro. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj strain, tot in valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „Fantasma Neon” (Brazilia), de Leonardo Martinelli.

„Aurica, viata de caine”, regizat de Mihai Dragolea, este scurtmetrajul caruia Fundatia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Pastina”, in valoare de 1.000 de euro.

Competitia de scurtmetraje romanesti a cuprins 12 titluri, iar cea de scurtmetraje internationale, 10 titluri. Selectia pentru ambele a fost realizata de criticul de film Ionut Mares.  

Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, prezentata de actorul Dragos Olaru, a avut loc in perioada 8 – 14 august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii).

Evenimentul a reunit, in afara filmelor din competitii, zece lungmetraje romanesti, unele prezentate in avanpremiera nationala: „Marocco”, regizat de Emanuel Parvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu esti Ceausescu”, de Sebastian Mihailescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Strajerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan si George Chiper-Lillemark, „R.M.N.”, de Cristian Mungiu, si „Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric”, de Gabriel de Achim.

Festivalul a debutat cu avanpremiera nationala a lungmetrajului documentar „Mariupolis 2”, realizat anul acesta de regretatul Mantas Kvedaravičius. Productia a facut parte din programul Focus Ucraina, care a cuprins si titlurile „Butterfly Vision” (2022), de Maksym Nakonechnyi, si „Bad Roads” (2020), de Natalya Vorozhbit.

In premiera anul acesta, festivalul a inclus in program un atelier destinat adolescentilor din satele Deltei Dunarii, intitulat „Vocatia mea, filmul”, avand un rol integrator in dezvoltarea comunitatii si, in mod special, in educarea si dezvoltarea tinerilor, oferindu-le noi perspective in alegerea urmatoarelor etape de studiu.

Participantii au beneficiat de intalniri cu personalitati din industria filmului si a televiziunii: Emanuel Parvu, actor, scenarist si regizor, Bogdan George Apetri, regizor si castigator al trofeului ANONIMUL 2021, si Silviu Stavila, director de imagine.

            La Sfantu Gheorghe au fost prezenti, intre altii, regizoarea Nazlı Elif Durlu, directorul de imagine Ben Bernhard, regizorul Gabriel de Achim si actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Alexandru Belc, regizorul Bogdan George Apetri, producatorul Ivan Ostrochovsky si actrita Rita Burkovska.

Citește în continuare