Skip to content

Comisarul Corrado Cattani, actorul si regizorul italian Michele Placido, vine la Buzau International Arts Festival. In urma cu 10 ani a facut un film cu Monica Birladeanu in rolul principal       

        

foto Claudio Porcarelli

Buzau International Arts Festival (BIAF) revine cu a doua editie, care se va desfasura in perioada 20 august – 20 septembrie, iar anul acesta invitatul de onoare este  actorul italian Michele Placido, cunoscut pentru rolul comisarului Corrado Cattani, pe care l-a jucat in serialul ”Caracatita” (La Piovra).

Michele Placido (87 ani) si-a facut debutul in actorie in 1969, in spectacolul de teatru „Visul unei nopti de vara”. Doi ani mai tarziu, si-a inceput cariera in film, dar primul sau mare succes a venit odata cu rolul soldatului Paolo Passeri, in „Marcia trionfale” (1976), rol care i-a si adus un trofeu David di Donatello – premiile industriei de film din Italia. In 1979, Michele Placido a obţinut Ursul de Argint pentru Cel mai Bun Actor la Festivalul de Film de la Berlin, pentru rolul sau din filmul „Ernesto” (Salvatore Samperi).

In anii ’70, a aparut in mai multe filme de televiziune, insa anul 1983 reprezinta startul unei cariere stralucite in seriale TV, prin rolul care l-a facut celebru – cel al comisarului Corrado Cattani din seria „Caracatiţa” / „La Piovra”, prezentat in Romania la inceputul anilor 90’.

La inceputul acestui an, a revenit pe scena, in rolul lui Willy Loman, din ”Moartea unui comis-voiajor”.

In ultimii 20 de ani, Michele Placido a regizat mai multe filme, cel mai recent fiind in 2022, „Caravaggio’s Shadow”, o poveste despre pictorul italian controversat.

Actorul a mai fost prezent in Romania, invitat la TIFF in 2011, cand a prezentat in cadrul Festivalului proiectul sau cinematografic „Vallanzasca”, cu actrita Monica Birladeanu in rolul principal.

TIFF 2011

Monica joaca rolul Nicolettei, una dintre victimele celui mai faimos criminal si mafiot Italian, Renato Vallanzasca, iar premiera mondiala a acestui film a avut loc la Festivalul de la Venetia, in 2010.

Despre lucrul cu regizorul Michele Placido, intr-un interviu oferit ziarului Evenimentul Zilei in 2011, Monica Barladeanu spunea „Tin minte ca mi s-a parut un adevarat personaj cand l-am intalnit. Era seara, eram intr-un birou in care avusese loc o sedinta de productie intensa, m-am asezat, am inceput sa vorbim despre una, despre alta, mi-a povestit putin despre personaj. Avea pe birou o lampa care proiecta o lumina de tip reflector, din cauza careia nu ma vedea foarte bine. Asa ca imi spune «Vino putin incoace» si mi-a pus lampa in fata ca la interogatoriu, ca sa imi vada toate trasaturile. Nu m-a deranjat, dar mi s-a parut un moment rupt dintr-un serial mafiot”, a rememorat Monica Barladeanu, care il caracterizeaza pe regizor ca fiind „pus pe polemica, intens, spune tot ce il deranjeaza, generos, facea paste pentru toata echipa”.

Michele Placido va fi prezent la Buzau in data de 17 septembrie, cand va sustine o conferinta de presa, iar publicul BIAF va avea parte de o intalnire memorabila cu actorul si regizorul italian, care va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri, dupa proiectia unuia dintre cele mai cunoscute filme ale sale, ce se va desfasura la Teatrul George Ciprian, de la orele 14:00.

BIAF include si editiile cu numarul sapte ale Festivalului International de Film Buzau – BUZZ IFF si Festivalului International de Teatru Independent COMIC 7 B, precum si numeroase evenimente care vor marca Anul European al Tineretului.

De asemenea, Caravana BIAF 2022 va ajunge in mai multe localitati din judet, pentru a oferi evenimente culturale deosebite unui public cat mai larg si care are mai greu acces la astfel de momente. 

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc in data de 21 august, cu un concert sustinut de Mihai Margineanu & BANDA, in Parcul Crang, zona Obelisc, de la orele 19:30.

Programul detaliat al acestei editii va putea fi gasit pe pagina de Facebook a festivalului, la https://www.facebook.com/biafRomania, precum si pe site-ul http://biaf.ro/.  

Citește în continuare