Skip to content

Meghan Markle a lansat un podcast despre etichetele care sunt puse femeilor care se abat de la normele sociale: „ambitioase”, „dive”, „isterice”. Este si atac subtil la Familia Regala in primul episod: Ducesa povesteste cum a fost nevoita sa onoreze un angajament oficial din turneu regal imediat dupa ce o instalatie din dormitorul fiului ei a luat foc.

Meghan Markle a lansat primul episod al podcastului „Archetypes” pe care Ducesa de Sussex ar fi trebuit sa il prezinte in urma cu mai bine de un an. Este parte din contractele semnate cu Netflix si Spotify care au fost estimate la peste 50 de milioane de dolari. Podcastul va avea 12 episoade si va vorbi despre etichetele care sunt puse femeilor care se abat de la normele sociale: „ambitioase”, „dive”, „isterice”.

Parteneriatul cu Spotify a fost anuntat in decembrie 2020 iar pana in prezent, cu exceptia unei emisiuni de sarbatori lansate in perioada respectiva, nu a aparut niciun alt produs al Ducilor de Sussex. In presa au aparut informatii conform carora directorii companiei ar fi fost deranjati de lipsa de interes a Printului Harry si a lui Meghan in crearea de continut. Initial, erau anuntate „o serie de materiale care se vor intinde pe intreaga perioada a anului 2021”. 

Primul episod a fost lansat in urma cu cateva ore cu Serena Williams protagonista, iar al doilea va aparea saptamana viitoare si o va avea ca invitata pe Mariah Carey. 

Primul invitat al lui Markle este una dintre cele mai apropiate prietene, Serena Williams care a anuntat recent ca se va retrage din tenisul de performanta. Discutia lor a avut ca tema standardul schimbator care le este pus femeilor etichetate drept „ambitioase”. 

Pe langa Serena Williams si Dr. Laura Cray, o profesoara de la Universitatea Berkeley care este experta in „probleme legat de gen la locul de munca”, discutia a fost dominata de afirmatiile lui Meghan Markle care a vorbit despre modurile in care a fost ranita de atitudinea Casei Regale.

Podcastul este promovat cu o fotografie alb-negru cu un portret al Ducesei de Sussex din care se intelege ca Printul Harry va fi implicat mai mult din rolul de producator, intreaga emisiune fiind realizata prin intermediul companiei lor Archewell Productions. 

Ducele de Sussex a avut o interventie scurta in podcast, la invitatia lui Meghan care l-a intrebat „Vrei sa vii sa saluti? Uite cine a aparut” iar Harry a raspuns cu un compliment pentru Serena Williams: „Imi place ce ti-ai facut la par. E un vibe grozav”, ulterior invitand-o la ei acasa si spunandu-i ca ii este dor de ea.

Meghan a sustinat ca a fost nevoita sa-si continue angajamentele din turneul regal din Africa de Sud desi era foarte afectata si plangea dupa ce dormitorul fiului ei, Archie, a luat foc.

Ducesa a povestit experienta traita in timpul turneului regal desfasurat in Africa de Sud in toamna anului 2019. Cuplul regal si-a lasat fiul la o resedinta in care locuiau temporar, Archie a fost dus la somnul de dupa amiaza iar ei au pornit spre primul angajament oficial.

Dadaca lui Archie – pe care Meghan o numeste Lauren – era o femeie din Zimbabwe careia ii placea sa il lege de spatele ei cu o carpa – a coborat cu el la parterul cladirii pentru a-i lua ceva de mancare. Meghan a povestit ca „Intre timp ce ea s-a dus jos, incalzitorul din cresa a luat foc. Nu exista un detector de fum. Cineva a mirost fumul din hol, s-a dus si l-a stins. El ar fi trebuit sa doarma acolo.”

Imediat dupa ce a tinut un discurs pentru o scoala de fete din Cape Town, a aflat ca „a fost un incendiu la rezidenta noastra. Ce? A fost un incendiu in camera copilului. Ne-am intors. Si, bineinteles, ca o mama, te gandesti: O, Doamne, ce? Toata lumea plangea, toata lumea era data peste cap. Si ce trebuia sa facem noi? Trebuia sa iesim si sa onoram un alt angajament. Si am zis: asta nu are sens deloc. A trebuit sa ne lasam copilul… si desi am fost mutati intr-un alt loc dupa aceea, tot a trebuit sa il lasam si sa mergem la un alt angajament oficial.”

Ziua a continuat cu o vizita in centrul istoric al orasului Cape Town, o intalnire cu rezidentii unui centru de varstnici si o plimbare improvizata. In timpul calatoriei, Ducii de Sussex au avut o iesire neobisnuita in care s-au plans televiziunilor de chinurile traite in cadrul vietii regale si modul in care au incercat sa traiasca in presiunea de a „mentine buzele rigide” (n.r. a nu lasa sa se vada emotiile din spate). 

Interviul a fost considerat o premiera in istoria Familiei Regale care este admirata tocmai prin exemplul pe care il ofera prin faptul ca niciun membru al Casei Regale nu se plange niciodata in public. Presa britanica a speculat ca atat Printul Harry dar si Meghan ar fi fost certati de armata de soldati, manageri, secretari si specialisti in marketing si comunicare care se afla in echipa care administreaza imaginea Casei Regale. Cateva luni mai tarziu, cuplul regal a anuntat ca paraseste familia regala. 

Si Serena Williams a marturisit cum la Roland Garros in 2018 a jucat un meci dupa ce nu dormise toata noaptea intrucat fiica ei isi accidentase o mana.

Un aspect pe care Ducesa l-a omis din podcast este modul in care este organizat un astfel de turneu regal, ce presupune si cati oameni ar fi afectati daca turneul ar fi modificat. 

Planurile sunt facute cu cel putin un an inainte, fiecare spatiu este vizitat de agenti speciali ai Majestatii Sale care verifica fiecare incapere si se asigura ca membrii familiei regale vor fi in siguranta inclusiv in spatiul public, fiind paziti de posibile atacuri cu arme de pe acoperisuri, din subsoluri sau din diferite locuri unde s-ar putea ascunde posibile pericole. 

Fiecare aspect al unui turneu este gandit pentru maximum de siguranta, antameaza zeci de mii de oameni iar orice intarziere ar putea lasa mii de oameni dezamagiti si ar afecta in mod negativ relatiile diplomatice dintre Marea Britanie si Casa Regala si statul pe care il viziteaza.

In fiecare astfel de angajament oficial, membrii familiei regale nu se reprezinta pe sine, reprezinta deopotriva o institutie – monarhia britanica – dar si statul si poporul britanic si oamenii din Commonwealth. Functiile lor sunt incarcate de protocoale, reguli si mesaje simbolice subtile si importante dar sunt asemanatoare cu jobul unui ambasador de stat sau al unui prim-ministru.

Intr-un alt punct al conversatiei din podcast, Meghan a marturist despre cat de mult o deranjeaza faptul ca publicul si presa au numit-o „ambitioasa” intr-un mod negativ, pentru ca s-a casatorit cu Printul Harry.

La un an dupa ce a trimis cate o scrisoare catre Procter & Gamble si catre Hillary Clinton, care la vremea respectiva era Prima Doamna a Statelor Unite, pentru a spune ca o reclama i se parea misogina, Meghan a inceput scoala generala la Immaculate Heart din Los Angeles unde a ramas si in perioada liceului: „Am fost acolo sase ani. Iar ideologia asta feminista mi s-a infiripat in fiecare aspect al educatiei mele. Si cred ca pot sa spun ca s-a manifestat in fiecare aspect al vietii mele. Dar mesajul catre mine si colegele mele era clar: viitorul nostru ca tinere femei e nelimitat. Ambitia. Pai, acolo sta totul. Nu-mi aduc aminte sa fi simtit o conotatie negativa in spatele cuvantul ambitioasa pana cand am inceput sa ies cu sotul meu actual. Si se pare ca ambitia este un lucru teribil, absolut teribil. Asa este pentru o femeie, conform unora.”

Ducesa descrie cat de mult a durut-o negativitatea din spatele ideii de ambitie si modul in care nu poate sa se uite la femei si fete tinere fara sa vada efectul ambitiei vazuta drept ceva negativ. 

In podcastul care poate fi ascultat mai jos, Meghan mentioneaza si conceptia gresita asupra „ideii ca daca esti o femeie ambitioasa, ai o agenda prestabilita, calculezi fiecare pas, esti egoista sau agresiva.”

In fapt, presa si publicul de pe retelele de socializare nu au utilizat termenul „ambitioasa” care este vazut predominant cu conotatii pozitive. In schimb, au numit-o pe Meghan „parvenita”, „oportunista” sau „cataratoare pe scara sociala” (in engleza „social climber”), apelative care au o conotatie strict negativa.

Intre timp, cuplul regal se pregateste de o revenire in Marea Britanie pentru activitati caritabile dar si de un raspuns la cartea „Revenge: Meghan, Harry and the war between the Windsors” (Razbunare: Meghan, Harry si razboiul din familia Windsor) care le-a afectat semnificativ imaginea pe care incearca sa si-o contureze in spatiul public. Raspunsurile vor fi formulate in autobiografia Printului Harry care ar putea fi lansata pana la sfarsitul anului in curs.

Citește în continuare