Skip to content

A aparut o harta interactiva a celor mai faimosi oameni din lume din 3500 i.Hr. pana in 2018. Din Romania, algoritmul ii mentioneaza pe Sebastian Stan, Nadia Comaneci, Nicolae Ceausescu, printre altii

Realizata de designerul de harti Topi Tjukanov si construita pe platforma Mapbox, harta prezinta nume cunoscute, de la politicieni si sportivi pana la muzicieni si autori, fiind trecute pe harta personalitati din anul 3500 i.Hr. pana in 2018.

Harta foloseste ca baza de date platforma Wikipedia si Wikidata, de unde a luat informatii despre locul nasterii persoanelor faimoase din fiecare oras si suburbie din intreaga lume.

Totodata, exista o serie de filtre care pot fi selectate pentru teme diferite, ca „sport si jocuri”, „cultura”, „descoperiri si stiinte” si „leadership”, iar harta este suficient de interactiva incat va puteti plimba pe glob si scoate in evidenta o anumita zona geografica.

Pe harta, in acest moment, puteti descoperi personalitati de la Barack Obama (nascut in Honolulu, Hawaii) si Cristiano Ronaldo (Funchal, Madeira) pana la Björk (Reykjavik, Islanda) si Malala Yousafzai (Mingora, Pakistan).

Informatiile sunt luate dintr-un studiu care a facut un „clasament al notabilitatii” unei multimi de oameni celebri care au trait intre 3500 i.Hr. si 2018. De asemenea, studiul are o baza de date verificata de 2,29 milioane de indivizi, la care se adauga informatii specifice stiintelor sociale privind genul, cresterea economica, dezvoltarea urbana si culturala.

O alta dimensiune a studiului releva faptul ca cele mai populare patru domenii de activitate a persoanelor faimoase sunt, in ordine descrescatoare: Cultura (30,6%), Sport/Jocuri (27,7%), Leadership (27,0%), Descoperire/Stiinta (11,9%). Cat priveste categoria Leadership, aceasta este dominata de politicieni (14,2%), militari (3,2%), avocati (3,2%), lideri din corporatii (2%) si nobili (1,7%).

Din Romania, sunt evidentiate personalitati ca Sebastian Stan, Nadia Comaneci, Nicolae Ceausescu, dar si Inna, Gala Galaction sau Mihai Eminescu, printre altii.

Cu cat mariti mai mult harta, veti descoperi ca aproape fiecare oras are o personalitate mentionata, iar daca vreti sa aflati mai multe, cu un click pe numele personalitatii, apare un link catre informatii pe larg in Wikipedia, genul persoanei, numarul in acest catalog al notabilitatii si daca mai este in viata sau nu.

Cel mai sus in clasamentul notabilitatii este cotat fostul lider politic Nicolae Ceausescu, fiind pe locul 660.

Intreg studiul poate fi citit aici, iar harta poate fi explorata aici.

Citește în continuare