Skip to content

Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah au gandit un memorial pentru Ivan Patzaichin. Festivalul care poarta numele marelui sportiv are loc la Tulcea intre 5 si 10 septembrie

Incepand cu acest an, festivalul initiat in 2011 de Ivan Patzaichin pentru a sarbatori Tulcea ii ia numele: Festivalul Ivan Patzaichin si se desfasoara intre 5 si 10 septembrie in Tulcea si Delta Dunarii.

Cu acest prilej, Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 va prezenta viitorul Ansamblu arhitectural “Ivan Patzaichin” care va fi amplasat in 2023, pe Faleza Ivan Patzaichin, in capatul spre Sulina. Memorialul este un efort colaborativ, realizat de cinci artisti care il cunosteau si apreciau pe marele disparut – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah – si va fi amplasat intr-un spatiu administrat de Consiliul Judetean Tulcea si Primaria Municipiului Tulcea. Macheta monumentului va fi disponibila, pe toata durata festivalului, la Muzeul de Arta Tulcea.

Festivalul Ivan Patzaichin va continua sa fie un eveniment anual si isi pastreaza rolul de a promova Tulcea, Delta Dunarii si turismul responsabil, de a activa pentru protejarea naturii, a patrimoniului hidrografic si a biodiversitatii, pentru educarea copiilor si a adultilor cu privire la valoarea capitalului natural si cultural, pentru demonstrarea beneficiilor miscarii in aer liber si ale sporturilor pe apa, pentru incurajarea comunitatilor sa isi valorifice atuurile si multiculturalitatea.

Pe 5 septembrie s-au implinit exact 50 de ani de la faimoasa cursa de calificări in care lui Ivan i s-a rupt pagaia in primii metri de la start.

A avut prezenta de spirit sa continue cursa, desi a ajuns la final la mai bine de 2 minute dupa ceilalti concurenti. Insa a intrat in recalificari, si astfel a ajuns sa castige medalia de aur la 1000 m canoe simplu.

Finala s-a disputat pe 9 septembrie 1972, iar anul acesta, la aceasta data, la Gara Tulcea, va fi organizata o seara de rememorare a Jocurilor Olimpice de la Munchen, cu prezenta Ivonei Patzaichin-Rusu, dar si a invitatilor Ovidiu Ioanitoaia, Toma Simionov, Vasile Diba, Florin Popescu, Georgeta Andrunache, Elena Fidatov, Catalin Cirnu, Catalin Tolontan, Cristian Gatu si Stefan Birtalan, intr-o discutie moderata de jurnalistul TVR Mihai Radulescu.

Delta Dunarii ofera Romaniei in continuare campioni ai sporturilor nautice. De exemplu, doar comuna Crisan (cu satele Crisan, Mila 23 si Caraorman) a dat 25 de campioni olimpici si mondiali, printre care Ivan Patzaichin, Toma Simionov si Serghei Covaliov.

Catalin Chirila ii duce mostenirea mai departe, fiind tot fiu al deltei. Dupa rezultatele de exceptie din acest an, va primi titlul de cetatean de onoare al municipiului Tulcea, iar ceremonia de decernare a distinctiei va avea loc pe scena Festivalului, in seara de sambata, 10 septembrie, in prezenta antrenorilor Vasile Miron si Florin Popescu, tot un elev al lui Ivan Patzaichin.

Festivalul calatoreste, in caiace si canotci, de la Tulcea pana la Mila 23 unde vor fi prezentate planurile unui muzeu ce urmeaza a se ridica in memoria lui Ivan Patzaichin si va fi vernisata expoziria de fotografie „Oamenii Deltei” a lui Dragos Lumpan.

Citește în continuare