Skip to content

Filmul „Avatar” regizat de James Cameron revine in cinematografe pe 23 septembrie. Doi violonisti de origine romana au lucrat la coloana sonora a filmului: Radu Pieptea si Dimitrie Leivici

Filmul „AVATAR”  regizat de James Cameron se reintoarce in cinematografe in data de 23 septembrie in format 4K HDR, fiind distribuit la nivel national de Forum Film Romania.

Lansat in anul 2009, universul creat de James Cameron a cucerit un numar impresionant de premii si a fost declarat cel mai de succes film al tututor timpurilor.

Pe langa publicul numeros care a dus la vanzari de 2,8 miliarde de dolari in box office, cu 50 de milioane de dolari mai mult decat „Avengers: Endgame”, filmul aflat pe locul al doilea in clasamentul incasarilor, „Avatar” a fost apreciat deopotriva de cricii de specialitate si de organizatiile care ofera cele mai ravnite premii ale industriei cinematografice. O astfel de reusita – care nu se aplica in cazul „Avengers”, spre exemplu – poate fi atribuita numai geniului lui James Cameron care a creat o capodopera vizuala, cu o poveste in care se pot regasi sute de milioane de oameni. De altfel, filmul aflat pe locul al treilea in topul incasarilor din istorie este „Titanic”, regizat tot de Cameron.

Nominalizat la noua premii Oscar, printre care Cel Mai Bun Film si Cea Mai Buna Regie, „Avatar” a castigat trei trofee pentru  Cea Mai Buna Imagine, Design de Productie si Efecte Vizuale.

Bazat pe un scenariu semnat de James Cameron, filmul ii are in rolurile principale pe Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez si Sigourney Weaver.

Actiunea are loc in anul 2154 cand Jake, un veteran de razboi paralizat, este adus impreuna cu alti pamanteni pe planeta Pandora, o luna din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii si-au stabilit o baza stelara pentru a exploata rezervele naturale de un pretios minereu ce se gaseste pe satelitul natural, in timp ce populatia aborigena Na’vi – o rasa de aborigeni umanoizi – reuseste sa reziste expansiunii colonistilor, care le ameninta existenta lor precum si a ecosistemului pandorian. Dupa ce este trimis intr-o misiune printre Na’vi, Jake se alatura acestora si trebuie sa lupte pentru a-si gasi locul pe luxurianta Pandora si intre timp tanarul se indragosteste de Neytiri, o localnica.

Ideea filmului i-a venit lui Cameron inca din 1996, an in care a si scris primele 80 de pagini din scenariu. Filmarile urmau sa inceapa imediat dupa finalizarea „Titanic”, filmul urmand a fi lansat in 1999, insa, potrivit regizorului, „era necesar sa mai treaca ceva vreme pana sa apara tehnologia necesara punerii in scena a viziunii filmului.”

Cameron a inceput lucrul efectiv la „Avatar” in primavara anului 2006 cand a definitivat scenariul, limba Na’vi si cultura Pandoriana. Filmul a fost lansat atat in formatul obisnuit, 2D, cat si in formatele 3D si IMAX.  A avut un buget oficial de 237 milioane dolari, insa alte estimari ridica cheltuielile de productie la 280–310 milioane dolari plus alte 150 milioane de dolari pentru promovare.

Filmul este vazut ca un deschizator de drumuri in cinematografia moderna, datorita noilor tehnologii folosite pentru vizualizarea 3D si a filmarilor cu camere de filmat stereoscopice special proiectate pentru acesta.

Gasiti mai jos noul trailer pentru relansarea „Avatar” in format 4K, un eveniment cinematografic care precede premiera celui de-al doilea film al francizei, continuarea „Avatar: Drumul Apei” despre care puteti citi mai jos.

Cand veti urmari filmul, veti asculta si munca a doi violonisti de origine romana care au inregistrat muzica pentru coloana sonora: Radu Pieptea si Dimitrie Leivici.

Coloana sonora a filmului este semnata de compozitorul James Horner, aflat la a treia colaborare cu James Cameron dupa „Aliens” si „Titanic”. A lucrat cu Wanda Bryant, un etnomuzicolog, pentru a crea o intreaga cultura muzicala pentru Na’vi, rasa extraterestra imaginata de Cameron, si a inregistrat inclusiv cu un cor care canta in limba respectiva.

Intr-un interviu acordat dupa lansarea filmului, Horner a declarat ca si-a respectat promisiunea facuta regizorului de a se dedica trup si suflet acestui proiect. Astfel, a lucrat zilnic de la 4 dimineata pana la 10 seara la coloana sonora: „Avatar a fost cel mai mare job pe care l-am luat vreodata dar si cel mai dificil film la carea am lucrat pana acum.”

Complexitatea muzicii compuse de el a constat in faptul ca a trebuit sa creeze o versiune „traditionala” a coloanei sonore, dar si o a doua parte muzicala care a fost dedicata in mod specific culturii Na’vi, cu sunete inspirate din natura dar si din limba lor fictiva.

Pentru romani, exista un motiv de mandrie deoarece doi violonisti nascuti in Romania au inregistrat muzica pentru coloana sonora a filmului care include 20 de melodii, cel mai cunoscut fiind single-ul „I See You” interpretat de Leona Lewis. Ulterior, a fost nominalizata la premiile Oscar, la Globurile de Aur, la BAFTA si la Grammy pentru „Cea mai buna coloana sonora” din 2009.

Desi nu exista detalii despre contributia celor doi artisti de origine romana la coloana sonora „Avatar”, va invitam sa descoperiti activitatea lui Radu Pieptea si Dimitrie Leivici deoarece si-au pus amprenta muzicala asupra unora dintre cele cunoscute filme din toate timpurile.

Dimitrie Leivici

Dimitrie Johann Leivici s-a nascut in Bucuresti iar la varsta de 6 ani a inceput sa ia lectii de vioara. Trei ani mai tarziu a fost acceptat la Conservatorul din Viena si a debutat in celebra Vienna Konzerthaus la varsta de 10 ani. Din 1970 a studiat la Academia de Muzica din Viena si a inceput sa sustina concerte atat ca parte din orchestra dar si ca solist.

Dupa absolvire, s-a mutat in Los Angeles unde a studiat cu asistentii lui  Jascha Heifetz iar in 1976 a sustinut primele recitaluri solo in California, urmate de turnee in Romania, Austria si Marea Britanie unde a urcat pe a cantat cu London Symphony Orchestra si London Philharmonic. Au urmat turnee in majoritatea oraselor mari din Statele Unite iar din 1989 si pozitia de concertmaestru la Orquesta Sinfonica de Mineria in Mexico City. 

Pe langa activitatea concertistica si de profesor atat la California-State University dar si in numeroase masterclass-uri si workshopuri tinute in SUA, Asia si Europa, Dimitrie Leivici a inregistrat muzica pentru peste 1000 de filme.

Recent, ati putut asculta viorile inregistrate de Dimitrie Leivici in „Secret Life of Pets 2” si „Alita: Battle Angel” insa in portofoliul sau se afla productii precum „Piratii din Caraibe”, „Godzilla”, „Resident Evil 5”, „Despicable Me”, „Green Lantern”, „I Am Legend”, „Peter Pan”, „Cars”, „Toy Story 1 si 2”, „Pearl Harbor”, „Looney Tunes”, „War of the Worlds” sau „Legenda lui Zorro”.

Despre el au scris cele mai prestigioase publicatii muzicale din lume dar si jurnalistii de muzica de la Daily Telegraph, The Times sau Strad din Marea Britanie care l-au numit „un violonist cu o abilitate tehnica fabuloasa, putini au reusit sa stapaneasca atat de complet tehnica de mana dreapta.”

Mai multe despre el puteti descoperi pe site-ul Leivici.com.

Radu Pieptea s-a nascut in 1978 in Romania,la varsta de 2 ani s-a mutat cu familia in Statele Unite unde patru ani mai tarziu a inceput sa studieze vioara.

Printre profesorii care l-au format se numara Robert Mann, Alexander Treger, Mark Kaplan, Ronald Neal si Masao Kawasaki. Ulterior, si-a perfectionat abilitatile la celebra Juilliard School unde a primit o diploma de licenta in muzica urmata de o bursa Fulbright la Conservatorul din Koln, Germania si de un masterat de la UCLA.

A debutat ca solist la varsta de 14 ani la Dallas’ Meyerson Symphony Center iar de atunci a cantat alaturi de numeroase orchestre celebre din Hollywood si din lume, primind ovatii din partea unor publicatii precum Santa Barbara Independent sau Los Angeles Times care l-au descris  ca fiind „uimitor”, cu un „ton ferm si o competenta tehnica” deosebita.

A cantat atat ca solist dar si in ansambluri orchestrale din Statele Unite, Europa si Asia, fiind recunoscut alaturi de LA Opera, LA Philharmonic, New West Symphony sau Royal New Zealand Ballet dar si in turneul lui Andrea Bocelli, pe scena premiilor Oscar sau la Hollywood Bowl Orchestra unde detine in continuare pozitia de prima vioara.

In prezent locuieste in Los Angeles unde a lucrat la peste 300 de filme foarte cunoscute din Hollywood: Star Wars VIII: The Last Jedi”,”Star Wars IX: The Rise of Skywalker”, „Memoriile unei geishe”, „Legenda lui Zorro”, „Miami Vice”, „Diavolul se imbraca de la Prada”, Fast and the Furious: Toky Drift”, „Pantera Roz”, „Spider-Man 3”, „Transformers”, „I Am Legend”, „Alice in Wonderland”, „Deadpool” sau „X-Men”.

Pe site-ul lui oficial puteti asculta mai multe inregistrari cu muzica lui George Enescu, Mozart sau Beethoven.

Citește în continuare