Skip to content

Se cauta artisti romani care sa creeze personaje feminine puternice din jocuri video pentru galeria online de arta CharactHER. Inscrierile sunt pana la 20 noiembrie

concept Andrei Iacob

Goethe-Institut si Women in Games Romania lanseaza o provocare artistilor 2D si 3D din Romaniaprin careartistele sau artistii care activeaza in domeniul jocurilor video, dar si in alte domenii creative, sunt invitati sa creeze un personaj feminin cu o personalitate bine conturata care sa fie expusa intr-o galerie care promoveaza rolul personajelor feminine in jocurile video.

Provocarea vine pe fondul statisticilor, care arata ca desi, jumatate din cei care joaca jocuri video in lume sunt femei, in doar 6% din jocurile video lansate in perioada 2015-2019 personajul principal era feminin. Totodata, acelasi studiu arata ca in 52% din cazuri, jucatorii puteau alege personajul principal dintr-unul masculin sau feminin, in timp ce in 29% din cazuri protagonistul era exclusiv barbat. Insa, in 2020 lucrurile s-au imbunatatit semnificativ, cu 18% din jocurile lansate avand personaj principal o femeie.

Artistii pot trimite operele catre Galeria de arta digitala CharactHER 2022 pana pe 20 noiembrie 2022 si au libertate totala cand vine vorba de modul in care personajele sunt infatisate, galeria dorind sa expuna personaje feminine bine conturate, imagini din care sa reiasa personalitati complexe si diverse.

Operele inscrise la CharactHER vor trece printr-un proces curatorial inainte de a fi publicate. Ele trebuie sa fie originale si transmise de catre artista/artist sau de catre detinatorul drepturilor de autor; se pot face mai multe aplicatii sub acelasi nume.

Lucrarile vor fi expuse timp de un an de zile pe site-ul Art Gallery – Women In Games si #EveryGamerCounts – Goethe-Institut Romania, iar anumite opere vor fi expuse, cu permisiunea autorului, si offline la evenimentele selectate de catre organizatori (Women in Games Romania si Goethe-Institut).

„In cadrul proiectului #EveryGamerCounts, Goethe-Institut Bucuresti vrea sa deschida si o dezbatere despre diversitate si lumea jocurilor video, asa ca pe langa galeria de arta organizata in parteneriat cu Women in Games Romania, organizam si un Open Call pentru pasionatii de jocuri video si storytelling. Puteti trimite articole pe tema #WomenInGaming si castiga prin tragere la sorti unul dintre cele 5 abonamente la Bucharest Gaming Week sau unul dintre cele 5 Boardgames, oferite de Goethe-Institut. Mai multe detalii gasiti pe site-ul Goethe https://bit.ly/3zNnEa0”, a adaugat Dr. Joachim Umlauf, Director Goethe-Institut.

Galeria CharactHER este un proiect organizat de Women in Games si Goethe-Institut in cadrul #EVERYGAMERCOUNTS, un program despre jocuri video al Goethe-Institut Bucuresti care promoveaza diversitatea si egalitatea in si cu industria jocurilor video. Galeria este un proiect realizat cu sprijinul Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania (www.rgda.ro ) si ARDEN (www.arden.ngo).

Site-ul unde pot fi inscrise lucrarile este Women in Games Romania (Art Gallery).

Citește în continuare