Skip to content

Celebrul turn Burj Khalifa ar putea fi inconjurat de un oras futuristic de forma circulara. Va fi suspendat la o inaltime de 550 de metri in aer si va functiona in intregime cu energie verde.

In ultima jumatate de secol, majoritatea filmelor in care este proiectata imaginea viitorului includ orase circulare care inconjoara blocurile verticale cunoscute deja. Imaginile respective ar putea deveni realitate in curand iar orasul viitorului va deveni, asa cum s-a zvonit in ultimii ani, celebrul oras din Emiratele Arabe Unite – Dubai.

Recent, studioul de arhitectura ZNera Space din Dubai a propus construirea unei structuri circulare care inconjoara unele din cele mai inalte cladiri din oras, printre care si Burj Khalifa, cea mai inalta structura arhitecturala construita de om.

Proiectul include un centru urbanistic foarte eficient si sustenabil care sa fie ridicat la 550 de metri in aer si sustinut de 4 coloane masive. Structura este menita sa evidentieze si mai mult turnul Burj Khalifa si in acelasi timp sa propuna o alterativa de oras vertical.

Orasul suspendat a fost denumit ”Downtown Circle” si a fost proiectat pentru a avea o circumferinta de 3.000 de metri.

Downtown Circle este o mega-constructie bazata pe forme naturale si are functii mixte prin care se poate integra eficient in tesutul urban dens, deja caracterizat de structurile inalte si izolate ale Dubaiului.

Proiectul are potentialul de a ajunge un viitor punct turistic definitoriu pentru Emiratele Arabe Unite, alaturi de alte repere populare precum Burj Al Arab sau Arhipelagul artificial Jumeirah.

In interiorul constructiei spatiul a fost impartit in 5 etaje in care vor putea fi gazduite spatii cu scopuri diverse, de la cele publice la ansambluri rezidentiale si pana la centre comerciale si sociale.

Proiectul arhitectural include spatii de birouri, centre de cercetare si culturale iar gradina va reprezenta un ecosistem verde care va functiona ca un fel de „plaman”. Va fi compus din doua inele paralele unite de o gradina suspendata cu diverse climate si habitate naturale ce se intind pe toata lungimea structurii, cu zone de vegetatie tropicala, cascade, mlastini si dune de nisip.

Pe langa vederea panoramica impresionanta, Downton Circle va putea fi alimentat in totalitate de energie verde datorita unui sistem complex de panouri solare ascunse si poate oferi lumina naturala, aer curat si proaspat datorita gradinii interioare.

Unele spatii vor fi dedicate exclusiv agriculturii si productiei de hrana, iar altele pentru prezervarea plantelor salbatice. Orasul suspendat se va putea bucura si de un sistem inovator de colectare si purificare a apei de ploaie si de filtre de curatare a aerului poluat.

In ceea ce priveste transportul, arhitectii au integrat un sistem feroviar cu trenuri suspendate care vor putea circula cu o viteza de 100 km/h. Pasagerii vor putea calatori rapid dintr-un punct in altul in timp ce se pot bucura de o priveliste spectaculoasa de 360°datorita ferestrelor multiple. Totodata, la etajul superior va fi integrat si un heliport.

„Conceptul vine ca un potential raspuns la cautarea unor solutii de noi tipologii urbane, mixte, in care sunt combinate densitati mari de verdeata cu functii si micro-structuri urbane dinamice si un stil de viata sanatos si eficient. Toate acestea au fost gandite pentru a crea un mediu placut si verde care incurajeaza protejarea si ocrotirea planetei” a declarat Nils Remess, unul dintre arhitectii de la ZNera.

Citește în continuare