Skip to content

Regizoarea Alina Grigore este presedinta juriului sectiunii New Directors de la Festivalul San Sebastian 2022. Competitia Oficiala este prezidata de actrita Glenn Close, Cristian Mungiu printre invitati.

Festivalul de Film San Sebastian, care va avea loc intre 16-24 septembrie, a anuntat atat juriile pentru filmele din competitie, cat si lista de invitati speciali. Anul acesta, actrita americana Glenn Close, de opt ori nominalizata la premiile Oscar, va prezida cea de-a 70-a editie a Festivalului de Film de la San Sebastian, iar regizoarea Alina Grigore va fi presedinta juriului sectiunii New Directors, dupa cum au anuntat organizatorii.

Alina Grigore a fost in comperitia oficiala anul trecut cu filmul sau de debut Crai nou/ Blue Moon, cu Ioana Chitu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi si Vlad Ivanov in distributie. Filmul urmareste calatoria psihologica a unei tinere spre dezumanizare si a castigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian, Scoica de Aur.

O lista lunga de regizori, actori, scenaristi si producatori de prestigiu si-au confirmat prezenta la San Sebastian pentru cea de-a 70-a aniversare a Festivalului.

Pe langa Juliette Binoche si David Cronenberg, Penélope Cruz (En los márgenes / On the Fringe), Ricardo Darín (Argentina, 1985), Kazuo Ishiguro (Living), Vicky Krieps (Corsage), Diane Kruger și Liam Neeson (Marlowe), Noémie Merlant si Nahuel Pérez Biscayart (Un año, una noche / One Year, One Night), Hannah Schygulla (Peter von Kant) si Olivia Wilde (Don’t Worry Darling), printre altii, vor veni in orasul spaniol sa-si prezinte filmele.

Unii dintre cei mai mari regizori de pe scena filmului contemporan vor veni la San Sebastian pentru a-si prezenta ultimele productii, printre care Sebastián Lelio (The Wonder), Ulrich Seidl cu actorul Georg Fiedrich (Sparta), Hong Sangsoo (Walk Up), Wang Chao (A Woman) si Christophe Honoré, alaturi de actorii Vincent Lacoste si Paul Kircher (Le Lycéen / Winter Boy) care concureaza pentru Cochilia de Aur la Sectiunea Oficiala.

Cinematograful francez va fi reprezentat si de regizoarea Claire Denis (Avec amour et acharnement / Ambele parti ale lamei), regizorul, actorul si scenaristul Louis Garrel (L’innocent / The Innocent), François Ozon (Peter von Kant) si Thomas Salvador (La montagne / The Mountain).

Si Cristian Mungiu este invitat la festival, cu cel mai recent film al sau, RMN, insa in afara competitiilor.

Filmul RMN in regia lui Cristian Mungiu este povestea lui Matthias (30) care, in preajma Craciunului, se intoarce de la munca din Germania in satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste in taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto). Dupa proiectia la San Sebastian, regizorul va merge la New York Film Festival.

Unul dintre punctele importante ale editiei este revenirea a cinematografiei asiatice, la doi si jumatate dupa debutul pandemiei de coronavirus, marcata de restrictii de calatorii stricte.

In competitia New Directors este si filmul Carbon, o productie Republica Moldova – Romania – Spania, a regizorului Ion Bors, care anul trecut a luat Premiul WIP EUROPA Industry Award in valoare de 10 000 de euro oferit producatorului majoritar (Sergiu Cumatrenco / YOUBESC) de catre San Sebastian International Film Festival, acestea fiind resurse financiare pentru a continua finalizarea filmului.

Citește în continuare