Skip to content

Aerosmith a revenit pe scena dupa cea mai lunga pauza muzicala din cariera. Steven Tyler a petrecut ultimele luni la reabilitare pentru consum de droguri. In ultimii ani, membrii trupei au declarat ca sunt prea batrani ca sa mai concerteze

Grupul american Aerosmith a revenit pe scena pentru prima data de la inceputul pandemiei. Solistul Steven Tyler si colegii lui au incantat fanii veniti sa ii vada pe Maine Savings Amphitheater din Bangor, Maine.

A fost deopotriva prima prestatie scenica Aerosmith din 15 februarie 2020 din cauza unei pauze prelungite nu neaparat din cauza pandemiei ci datorata deciziilor membrilor trupei de a se dedica vietilor personale.

Pentru Steven Tyler, a fost prima iesire publica dupa ultimele luni petrecute intr-un centru de reabilitare pentru consum de droguri.

In ultimii ani, membrii Aerosmith au declarat ca varstele lor inaintate sunt un motiv pentru care le este tot mai greu sa urce pe scena si au avansat posibilitatea retragerii din muzica in viitorul propriat.

In iunie 2021, chitaristul Brad Whitford declara in podcastul lui Joe Bonamassa ca „am indoieli daca Aerosmith va mai canta vreodata pe scena pentru ca varsta devine un factor real. Si este ceea ce este.”

Concertul sustinut in Maine a demonstrat ca declaratiile lui Whitford au fost pripite iar membrii trupei si-au revenit si au urcat din nou pe scena, recenziile showului fiind predominant pozitive.

Intre timp, mai jos puteti urmari o inregistrare a melodiei „Back in the Saddle” din timpul concertului din Maine.

In timpul concertului, Aerosmith a interpretat deopotriva cele mai cunoscute hituri dar si o serie de coveruri-surpriza.

Printre hiturile din noul setlist Aerosmith se numara “Rag Doll” “Livin’ on the Edge” “Sweet Emotion”, “Love In An Elevator”, “Dream On” “Walk This Way”, “Big Ten Inch Record” si prima prestatie live din 2013 pentru “Full Circle” de pe albumul Nine Lives lansat in 1997. Printre coveruri, au interpretat pentru prima data din 2017 propria versiune pentru “Remember (Walking in the Sand)”  de la Shangri-Las.

Anterior, Aerosmith a mai urcat pe scena pe 15 februarie 2020 la Park Theater din complexul Park MGM din Las Vegas. Era inaintea izbucnirii pandemiei la nivel global, imediat dupa revenirea tobosarului Joey Kramer care se indepartase de ceilalti membrii ai trupei. Concertul respectiv facea parte din „Deuces are Wild”, rezidenta pe care au semnat-o in Las Vegas si pe care o vor continua incepand cu 14 septembrie.

Vor mai sustine un concert in Fenway Park din Boston iar apoi vor putea fi vazuti pe scena strict in Las Vegas unde vor canta saptamanal pana pe 11 decembrie.

Desi Steven Tyler are 74 de ani, Joe Perry are 71 de ani iar Tom Hamilton si Brad Whitford au fiecare 70 de ani, grupul a sustinut un show energic de 2 ore care a inclus 19 melodii.

De pe scena a lipsit Joey Kramer care s-a retras din muzica temporar dupa ce sotia lui Linda a decedat in luna iunie la varsta de 55 de ani. Tot atunci a fost facut anuntul ca Steven Tyler nu va reveni pe scena in momentul planuit – in martie anuntasera ca in iunie vor relua concertele din Las Vegas – pentru ca se lupta de multi ani cu sobrietatea si a recidivat, avand nevoie de cateva luni de reabilitatare.

La vremea respectiva, Aerosmith a anuntat ca „dupa o interventie chirurgicala la picior pentru a se pregati pentru concerte si dupa necesitatea gestionarii durerii in timpul procesului de repetitii, a recidivat si a intrat voluntar intr-un program de tratament pentru a se concentra asupra sanatatii si recuperarii sale.”

Pe scena, Tyler nu a mentionat deloc perioada petrecuta la reabilitare, in schimb a facut glume cu fanii si a tinut sa le arate colegilor de scena diverse cupluri care se sarutau in timpul melodiilor.

In acelasi timp, Kramer a fost inlocuit de John Douglas care va canta cu Aerosmith in toate concertele ramase in 2022.

Mai jos puteti urmari alte inregistrari de la concertul din Maine.

Aerosmith este cea mai bine vanduta formatie rock americana din toate timpurile, inregistrand vanzari de peste 150 de milioane de albume.

Cu 25 de albume premiate cu discul de de aur si 18 albume de platina (inclusiv materiale de tip „greatest hits), Aerosmith detine recordul pentru cele mai multe albume ale unei formatii americane certificate cu discul de aur si impart recordul pentru cele mai multe albume premiate cu discuri de platina ale unei formatii americane.

Fiind supranumita cea mai buna trupa rock’n’roll care a existat vreodata, Aerosmith a intrat cu 21 de piese in Top 40 al Billboard Hot 100 din SUA, a primit 4 Premii Grammy, 6 American Music Awards si 10 MTV Video Music Awards. In 2001 Aerosmith a fost inclusa in Rock and Roll Hall of Fame si in lista ”100 Greatest Artists of All Time” atat in versiunea intocmita de revista Rolling Stone, cat si in cea a televiziunii VH1.

Trupa a fost fondata de Joe Perry si Tom Hamilton care se aflau initial intr-o trupa numita Jam Band. S-au intalnit cu Tyler, Kramer si chitaristul Ray Tabano si au format Aerosmith iar in 1971, Tabano a fost inlocuit de Brad Whitford.

Cu 15 albume in portofoliu, trupa s-a remarcat deopotriva prin melodiile care s-au dovedit a fi atemporale, hituri precum”Dream On” sau „I Don’t Wanna Miss A Thing” fiind ascultate si astazi, dar si prin prezenta scenica a a membrilor fondatori si controversele dintre ei. Au existat numeroase conflicte interne si schimbari de componenta iar Tyler si Perry sunt supranumiti inca din anii ’70 „gemenii toxici” din cauza consumului excesiv de droguri pe care il practicau.

Cel mai recent material al trupei a fost „Music from Another Dimension! ” lansat in 2012.

Citește în continuare