Skip to content

Ieri s-a deschis o expozitie Stefan Caltia in Londra. Regele Charles se numara printre admiratorii artistului. In primavara s-au intalnit la Viscri, in Transilvania, acolo unde Regele a cumparat o „Casa Albastra” precum cea din picturile maestrului Caltia.

Ieri in Londra s-a deschis o expozitie cu lucrari semnate de maestrul Stefan Caltia. Initial era planuit un vernisaj insa din respect pentru memoria Reginei Elisabeta a II-a si pentru perioada de doliu din Regatul Unit, evenimentul de deschidere a fost unul discret.

Expozitia se numeste “Path in Transylvania” va fi deschisa pana pe 16 octombrie 2022 in spatiul de la The Garrison Chapel in Chelsea Barracks si va putea fi vizitata de luni pana vineri intre orele 11:00 si 16:00.

Preocupat de relatia omului cu natura, artistul abordeaza in aceasta expozitie teme precum arhitectura vernaculara, mestesugurile traditionale, dar si biodiversitatea ca resurse permanente in vietile noastre. 

Lucrarile din expozitie prezinta o viziune a temelor fantastice recurente in opera maestrului Caltia prin picturi, personaje si obiecte – si invita deopotriva privitorul la o calatorie in Transilvania.

La intersectia dintre real si fantastic, peisajul rural transilvanean este sursa principala de inspiratie in lucrarile lui Stefan Caltia. 

Aflate intr-o legatura directa cu viata si lumea, lucrarile vorbesc despre natura, carnaval sau calatorie. Personajele lui Stefan Caltia sunt particulare si universale in acelasi timp. Fiecare ia forme diverse in functie de peisajul si locul in care se regaseste. Preocupat de ideea de loc ca reprezentare a naturii si a apartenentei, peisajele lui vorbesc despre radacini, despre relatia omului cu natura, despre pictura ca mediu de exprimare, dar si despre conservare si pastrare.

„Totusi, as vrea ca acela care priveste ceea ce am facut nici macar sa nu intuiasca aceasta poveste. Mi-as dori ca el sa-si vada propriile sale locuri, pe care le are deja randuite in interiorul sau. Nu imi doresc sa se schimbe atunci cand sta in acest peisaj, ci, pur si simplu, ca el sa priveasca, intr-un mod mai limpede sau dintr-un alt unghi, ceea ce deja purta cu sine. Iar apoi, dupa ce pleaca de langa lucrarea mea, sa aiba bucuria unei meditatii. Nu am ambitia nici sa rastorn lumea, nici sa o schimb. Este ca si cum am sta impreuna pe un deal, privind apa Oltului sclipind in zare. Poate ca eu inteleg ceva din aceasta imagine si tu altceva. Dar amandoua aceste intelegeri sunt legate de lumina”, spune Stefan Caltia.

Printre admiratorii artistului se numara si Regele Charles care a fost, in ultimii 20 de ani, constant interesat si implicat in satele sasesti din Transilvania.

Stefan Caltia a avut privilegiul de a-l intalni pe Regele Charles in aceasta primavara la Viscri, in Transilvania, cand noul monarh al Regatului Unit era cunoscut sub titlul Printul de Wales. De altfel, expozitia din Londra este organizata in colaborare cu The Prince’s Foundation, o fundatie fondata pe Regele Charles in 1986 pentru a educa si a demonstra practicile unor principii ale designului urban traditional in care oamenii si comunitatile sunt in mijlocul procesului de creatie.

La randul sau, Regele Charles este mai mult decat pasionat de pictura iar la inceputul acestui an a avut o expozitie cu lucrarile sale in acelasi loc in care poate fi vizitata si expunerea maestrului Caltia zilele acestea: Garrison Chapel din Londra.

Regele a inceput sa picteze in anii 1970 si a declarat de mai multe ori ca modul in care picteaza il transporta „in alta dimensiune”. Majoritatea lucrarilor sale sunt peisaje din locurile pe care le-a vizitat de-a lungul calatoriilor sale, de la zona Highlands din Scotia si Tara Galilor, la Provence in sudul Frantei si Tanzania in Africa de Est.

Fiind unul dintre cei mai importanti pictori romani contemporani, maestrul Stefan Caltia este apreciat la o cota exceptionala de catre colectionarii de arta din Romania si nu numai. 

Fiind preocupat de pastrarea lumii traditionale, artistul descrie in lucrarile sale frumusetea locului romanesc reimaginat in nuante reci si fundaluri gri si bucuria prezentului, plasandu-si personajele inspirate din universul imaginatiei si al copilariei intr-o continua calatorie si intr-o serie de salturi, sarituri si zboruri.

O mare parte din patrimoniul artistului a fost inspirat de satul Sona din Tara Fagarasului in care a copilarit, a crescut, unde continua sa traiasca. Mai jos puteti urmari un documentar in care maestrul Caltia spune povestea pasiunii pentru nuantele de albastru.

Regele Charles este la randul lui pasionat de satele transilvanene in care obiceiurile si mestesugurile traditionale sunt in continuare prezervate. In plus, in urma cu un an, a achizitionat o „Casa Albastra” in Viscri. La randul lui, Stefan Caltia picteaza constanta „Casa Albastra” din Sona, devenita un laimotiv preferat de colectionarii sai dar si un loc de pelerinaj pentru cei care isi doresc sa cunoasca mai bine universul operelor sale.

Citește în continuare