Skip to content

Alexander Nanau va prezida juriul competitiei de documentare din Festivalul de Film de la Zurich. Juriul competitiei oficiale este condus de Asghar Farhadi. Cristian Mungiu va prezenta „R.M.N.” in afara competitiei.

Festivalul de Film de la Zurich si-a dezvaluit cele trei jurii de specialisti renumiti care vor alege cele mai bune filme in categoriile Lungmetraj, Documentar si Focus. Printre cei mai proeminenti cineasti invitati in juriu se numara regizorul Asghar Farhadi, castigator a doua premii Oscar, producatoarea Christine Vachon, la randul ei cu 2 filme castigatoare la Oscar, „Far from Heaven” si „Carol”, si regizorul roman Alexander Nanau, dublu-nominalizat la Oscar pentru „Colectiv”.

A 18-a editie a Festivalului de Film de la Zurich va avea loc intre 22 septembrie si 2 octombrie. Din numeroasele categorii aflate deopotriva in competitie dar si inafara ei exista un singur film romanesc in program: „R.M.N.” al lui Cristian Mungiu.

Fiind unul dintre cei mai apreciati regizori ai ultimului deceniu, Asghar Farhadi va prezida competitia oficiala de lungmetraje alaturi de regizoarea britanica Clio Barnard, cunoscuta pentru „The Arbor” (nominalizat la BAFTA), „The Selfish Giant”, producatorul brazilian Daniel Dreifuss (cunoscut pentru „No” si „All Quiet on the Western Front”), scenarista si regizoarea Petra Volpe si suedezul Peter Piodor Gustafsson, producatorul „Border” care a castigat Un Certain Regard la Cannes.

Christine Vachon va prezida juriul competitiei Focus alaturi de elvetianul Fred Baillif, austriana Katharina Mückstein, editorul italian Maria Fantastica Valmori si jurnalistul elvetian Roger Schawinski.

Alexander Nanau este presedintele juriului care va alege cele mai bune documentare.

 Alaturi de el vor mai fi producatorul macedonian Atanas Georgiev, nominalizat la Oscar cu „Honeyland”, regizoarea elvetiana Joëlle Bertossa, producatoarea ceha Nina Numankadić si cineastul indian Sushmit Ghosh, castigator la Sundance si nominalizat la Oscar cu „Writing with Fire”.

Nanau este dublu premiat la Zurich, a castigat cate un Golden Eye atat pentru „Colectiv” (2019) dar si pentru „Toto si surorile lui” (2014). Pentru Romania, a scris istorie in urma cu un an reusind sa obtina primele 2 nominalizari la Oscar, o premiera in cinematografia romaneasca.

In cadrul festivalului, Sir Ben Kingsley va fi onorat cu trofeul Golden Icon in timp ce Charlotte Gainsbourg si Eddie Redmayne vor primi cate un premiu onorific Golden Eye pentru intreaga cariera. 

Programul festivalului include 146 de filme din 49 de tari dintre care 49 sunt lucrari de debut iar 38 vor fi proiectate in premiera mondiala.

Pe langa Sir Ben Kingsley, Charlotte Gainsbourg si Eddie Redmayne, pe covorul rosu al evenimentului (care se numeste de fapt „Covorul Verde”) vor mai aparea Liam Neeson, Til Schweiger, Rebel Wilson si Machine Gun Kelly.

Pentru fiecare dintre cele 3 competitii vor intra in concurs catre 14 lungmetraje, fiind ales cate un castigator care va primi un trofeu Golden Eye si un premiu de 26.000 de euro.

Printre cele mai asteptate filme care vor fi proiectate in cadrul festivalului se numara drama „Eismayer” in regia lui David Wagner care a primit reactii foarte bune la Festivalul de Film de la Venetia, „The Good Nurse” cu transformari reusite pentru Eddie Redmayne si Jessica Chastain, „Daliland” in care Ben Kingsley se transforma in geniul suprarealist Salvador Dali si „Bones and All”, noua productie a lui Luca Guadagnino despre un cuplu de canibali adolescenti. La randul lui, Guadagnino va fi prezent la Zurich pentru a primi un trofeu onorific, „A tribute to”.

In cadrul programului „Gala Premieres”, care va include cele mai importante filme ale anului, va fi proiectat si „R.M.N.” al lui Cristian Mungiu in prezenta regizorului. Filmul este considerat favorit pentru a devenit propunerea Romaniei in competitia „Cel mai bun film international” la Oscar 2023.

Intre timp, regizorul roman va fi prezent si la Festivalul de la San Sebastian acolo unde se afla in juriu regizoarea Alina Grigore.

Citește în continuare