Skip to content

6 filme romanesti intra in cursa pentru a reprezenta Romania in competitia „Cel mai bun film international” la Oscar 2023. Cristian Mungiu, Alexandru Belc, Andrei Hutuleac, Bogdan Apetri, Alina Grigore, Monica Stan si George Chiper-Lillemark semneaza filmele selectate.

Comitetul de selectie de la Centrul National al Cinematografiei a anuntat lista scurta a filmelor care intra in competitie pentru a reprezenta Romania la sectiunea „Film International” a Premiilor Oscar 2023. Rezultatele procesului de selectie au fost publicate pe Libertatea.ro si includ cele 6 lungmetraje din care va fi ales reprezentantul Romaniei la Oscar.

Cursa pentru Oscar este un proces complex, complicat si anevoios iar pana acum o singura productie romaneasca a trecut de lista scurta si a primit mult-ravnita nominalizare oficiala la Gala Oscar. Este vorba despre documentarul „Colectiv” in regia lui Alexander Nanau, produs de Bianca Oana, care a scris istorie pentru Romania si a fost nominalizat de doua ori in 2021 pentru „Cel mai bun film international” si „Cel mai bun documentar”.

Pentru selectia din 2023, procesul a inceput cu propunerile producatorilor romani care au avut pe 1 august termenul limita de inscriere a lungmetrajelor pe care le reprezinta.  

In privinta perioadei de eligibilitate pentru luarea in considerare la Premiile Oscar, un lungmetraj trebuie sa aiba o data de lansare in cinematografe care sa se califice intre 1 ianuarie 2022 si 30 noiembrie 2022, si sa fie proiectat cel putin sapte zile consecutive intr-o sala de cinematograf comerciala, cu intrare platita. 

Ulterior, Comitetul de Selectie din partea Centrului National al Cinematografiei va alege filmul care va deveni propunerea oficiala a Romaniei in cursa pentru Oscar si il va anunta intre 22 si 28 august 2022. Inscrierile oficiale catre Academia Americana de Film se fac pana pe 3 octombrie 2022.

Dintre cele 6 filme aflate in competitia locala pentru Oscar, 2 au fost regizate de femei, 3 sunt debuturi regizorale iar unul dintre ele a fost deja castigator la Festivalul de Film de la Cannes pentru „Cea mai buna regie”.

Favoritii cursei pentru Oscar – daca se tine cont de reactiile presei internationale, a presei de specialitate de la Hollywood si a performantelor obtinute in festivalurile importante – sunt regizorii Cristian Mungiu cu „R.M.N” si Alexandru Belc cu „Metronom”, ambele aflate in Competitiile Oficiale de la Cannes. 

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar 2023 – a 95-a editie a galei – va avea loc pe 12 martie 2023. la Dolby Theatre de la Ovation Hollywood. Lista scurta a nominalizarilor – cand va fi anuntat daca propunerea Romaniei ramane in competitie – va fi publicata pe 21 decembrie 2022 iar nominalizarile vor fi anuntate pe 24 ianuarie 2023.

Filmul „RMN” in regia lui Cristian Mungiu este povestea lui Matthias (30 ani) care, in preajma Craciunului, se intoarce de la munca din Germania in satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste in taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto).

Când la mica fabrica de care se ingrijeste Csilla sunt angajati câtiva muncitori noi, pacea celor din comuna se tulbura, spaimele ii cuprind deopotriva si pe adulti, iar frustrarile, conflictele si pulsiunile irump la suprafata prin pojghita subtire de aparenta intelegere si calm.

Filmul ii are in rolurile principale pe actorii Marin Grigore si Judith State iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesionisti precum Macrina Bârladeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesionisti.

Imaginea a fost realizata de Tudor Vladimir Panduru (Bacalaureat, Malmkrog) scenografia de catre Simona Paduretu (Bacalaureat, Tata Muta Muntii) iar montajul de catre Mircea Olteanu (Dupa Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur). Filmarile au fost realizate in perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, in principal in satul Rimetea din judetul Alba dar si in alte localitati din Transilvania.

„R.M.N.” a fost inclus in Selectia Oficiala de la Cannes 2022 si a primit o multime de reactii pozitive din partea presei de specialitate. In plus, filmul va avea premiera americana la New York Film Festival care va avea loc intre 30 septembrie si 16 octombrie.

„METRONOM” este debutul lui Alexandru Belc in lungmetraj si a fost deja premiat cu trofeul pentru „Cea mai buna regie” in cadrul sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din vara aceasta.

METRONOM” ii are in distributie pe Vlad Ivanov, Mihai Calin, Mara Bugarin, Andreea Bibiri si Serban Lazarovici.

Povestea filmului este descrisa astfel „In timp ce Tiriac si Nastase joaca Finala Cupei Davis impotriva Americii in 1972, doi liceeni se iubesc si scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Libera. Cand el primeste aprobarea sa plece definitiv din tara, impreuna cu familia, ei stiu ca trebuie sa se desparta, dar nu se asteptau ca ultimele zile impreuna sa devina hotaratoare pentru intreaga lor viata.”

„Este o perioada pe care am cunoscut-o la inceput prin muzica:  Janis Joplin, Doors, Mircea Florian… Filmul e povestea unei generatii care a ravnit la libertate, o generatie pusa la incercare de regimul comunist al anilor ‘70. E o poveste de iubire intre doi adolescenti dar si o poveste personala despre tradare, libertate, iertare. declara Alexandru Belc care semneaza scenariul si regia filmului.

Povestea din „Metronom” e inspirata din fapte reale, in perioada respectiva tinerii obisnuiau sa-i scrie realizatorului emisiunii Metronom pentru a asculta muzica rock noua, inaccesibila la statia de radio oficiala in Romania. Va invitam sa o descoperiti mai jos.

In toamna anului trecut, „Crai nou/ Blue Moon”, filmul de debut ca regizor al actritei Alinei Grigore, a castigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian.

Filmul spune povestea lui Liviu (Mircea Postelnicu), un mic afacerist intr-un sat care nu crede foarte mult in importanta educatiei, El se afla in conflict cu verisoara mai tanara (Ioana Chitu) care ar face orice sacrificiu sa mearga la scoala. O experienta sexuala ambigua ii va impulsiona fetei intentia de a lupta contra violentei din familia ei.

In alte roluri mai sunt Ioana Flora, Vlad Ivanov, Emil Mandanac, Mircea Silaghi, Ilinca Neacsu si Robi Urs.

Alina Grigore spune ca s-a documentat pentru aceasta tema mai bine de 10 ani, in prima faza scriind povesti scurte despre femei care isi doreau sa urmeze scoala, dar pentru ca s-au nascut la sat sansele lor de a ajunge la universitate erau reduse.

Conform statisticilor, in Romania sub 2% dintre femeile care cresc la sat reusesc sa aiba educatie pana la nivelul universitar.

Un alt favorit in cursa pentru Oscar este „Imaculat”, regizat de Monica Stan si George Chiper-Lillemark, filmul care a castigat Leul de Aur pentru Cel mai bun debut la Festivalul de Film de la Venetia 2021.

„Imaculat” este realizat de Monica Stan si George Chiper-Lillemark, fiind recompensat deja cu 3 trofee la Festivalul de Film de la Venetia: premiul Luigi de Laurentiis, Leone del Future, acordat pentru cel mai bun lungmetraj de debut, Directors Awards – premiul pentru cea mai buna regie in sectiunea „Giornate degli Autori” si un trofeu pentru cel mai bun scenariu scris de cineasti sub 40 de ani.

Filmul este inspirat dintr-o experienta personala a regizoarei Monica Stan si o are in centrul actiunii pe Daria (Ana Dumitrascu), o adolescenta de 18 ani care ajunge intr-o clinica de dezintoxicare pentru consum de heroina. Vine dintr-o familie privilegiata, nu intra in tiparul consumatorului de droguri de mare risc, dar se trezeste inconjurata de toxicomani care au ajuns dependenti din disperare, nu din curiozitate. 

„Imaculat” ii are in distributie pe Vasile Pavel, Cezar Grumazescu, Rares Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcas, Ionut Niculae, Florin Hritcu, Tiberiu Dobrica, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbrava si Cristina Buburuz.

„Miracol”, al treilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”), a fost selectionat anul trecut in cadrul celei de-a 78-a editii a Festivalul International de Film de la Venetia.

„Miracol” a marcat prima participare a unui lungmetraj romanesc intr-o sectiune competitionala la acest festival in ultimii 12 ani. Filmul a avut premier in sectiunea Orizzonti, dedicata filmelor care reprezinta cele mai noi si expresive tendinte din cinematografia internationala.

Impartit in doua capitole, „Miracol” o urmareste pe tânara calugarita novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata, pentru a merge la spitalul din orasul vecin. Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere are parte de o intalnire neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe Mariu Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.

In rolurile principale joaca Ioana Bugarin si Emanuel Pârvu, distributia fiind completata de actorii Cezar Antal, Ovidiu Crisan, Valeriu Andriuta, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Calin, Catalina Moga, Olimpia Malai, Vasile Muraru si Mircea Postelnicu.

Reactiile presei internationale si parerile regizorului si actorilor le puteti afla mai jos.

„Copacul dorintelor: Amintiri din copilarie” este al doilea film al regizorului Andrei Hutuleac si unul dintre primele filme caritabile din Romania.

Lungmetrajul „Copacul Dorintelor” a avut premiera mondiala la TIFF in vara anului 2021 si a fost lansat in cinematografe in primavara acestui an. Este un film de familie inspirat din fapte reale, ilustrand povestea Marei, o fetita care sufera de o forma rara de cancer, si a prietenilor ei, aflati intr-o aventura care ii duce lumea amintirilor din copilarie a lui Ion Creanga.

Filmul a avut o lansare complexa, fiind insotit de o carte publicata la editura Humanitas, o caravana, un hit muzical semnat The Motans si implicarea multor vedete. Incasarile au fost donate in totalitate catre Fundatia HOSPICE Casa Sperantei.

Din distributia filmului fac parte Teodor Corban, Matei Dima, Micutzu Cosmin Nedelcu, Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor si Maya Noelle Prediger in rolul protagonistei Mara.

Andrei Hutuleac a vorbit despre #dogpoopgirl si ‘Copacul Dorintelor” in podcastul Urban.ro, In culisele filmelor romanesti.

Citește în continuare