Skip to content

Cristian Mungiu cu „RMN”, in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2022. Alexandru Belc cu „Metronom” in sectiunea „Un Certain Regard”. Selectia include 47 de filme.

.

In cadrul unui eveniment desfasurat la Cinema Normadie din Paris, Thierry Frémaux a anuntat astazi Selectia Oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2022. 

Intre cele 47 de filme anuntate in cadrul conferintei de presa transmise pe YouTube se numara 2 productii romanesti, cate una in fiecare din cele mai importante competitii ale festivalului: Un Certain Regard si Competitia Oficiala.

Cu 7 premii castigate la Cannes pana acum, Cristian Mungiu ramane unul dintre cei mai apreciati regizori romani din toate timpurile si marcheaza o noua premiera la Cannes 2022, filmul „RMN” va fi in competitia oficiala. In acelasi timp, regizorul Alexandru Belc va lansa „Metronom” in cadrul sectiunii „Un Certain Regard”.

Alexandru Belc va debuta cu primul lui film de lungmetraj, METRONOM, o productie Strada Film International, in competitia sectiunii Un Certain Regard. Ii are in distributie pe Vlad Ivanov, Mihai Calin, Mara Bugarin, Andreea Bibiri si Serban Lazarovici.

Povestea filmului este descrisa ca fiind plasata „In timp ce Tiriac si Nastase joaca Finala Cupei Davis impotriva Americii in 1972, doi liceeni se iubesc si scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Libera. Cand el primeste aprobarea sa plece definitiv din tara, impreuna cu familia, ei stiu ca trebuie sa se desparta, dar nu se asteptau ca ultimele zile impreuna sa devina hotaratoare pentru intreaga lor viata.”

„Este o perioada pe care am cunoscut-o la inceput prin muzica:  Janis Joplin, Doors, Mircea Florian… Filmul e povestea unei generatii care a ravnit la libertate, o generatie pusa la incercare de regimul comunist al anilor ‘70. E o poveste de iubire intre doi adolescenti dar si o poveste personala despre tradare, libertate, iertare. declara Alexandru Belc care semneaza scenariul si regia filmului.

METRONOM este o productie Strada Film International (Romania), Midralgar (Franta) si Chainsaw Europe, realizat cu sprijinul Centrului National al Cinemtigrafiei, La Region Nouvelle-Aquitaine, cu suportul Catena, OMD Romania si Friesland Campina.

Filmul „RMN” in regia lui Cristian Mungiu este povestea lui Matthias (30) care, in preajma Craciunului, se intoarce de la munca din Germania in satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste in taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto).

Incearca sa se implice mai mult in educatia baiatului ramas prea indelung doar in grija mamei (Ana) si sa-l dezbare de spaimele nedeslusite care l-au cuprins. Când la mica fabrica de care se ingrijeste Csilla sunt angajati câtiva muncitori noi, pacea celor din comuna se tulbura, spaimele ii cuprind deopotriva si pe adulti, iar frustrarile, conflictele si pulsiunile irump la suprafata prin pojghita subtire de aparenta intelegere si calm.
O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman in fata realitatilor care il suprind, despre relatia cu celalalt  

Filmul ii are in rolurile principale pe actorii Marin Grigore si Judith State iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesionisti precum Macrina Bârladeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesionisti.

Imaginea a fost realizata de Tudor Vladimir Panduru (Bacalaureat, Malmkrog) scenografia de catre Simona Paduretu (Bacalaureat, Tata Muta Muntii) iar montajul de catre Mircea Olteanu (Dupa Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur).

Filmarile au fost reallizate in perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, in principal in satul Rimetea din judetul Alba dar si in alte localitati din Transilvania.

Este a sasea prezenta a regizorului Cristian Mungiu la Cannes si a cincea in selectie oficiala.

In 2007, la prima prezentâ in selectia oficiala a festivalului, filmul 4 luni 3 saptamâni si 2 zile a fost recompensat cu Palme d’Or pentru cel mai bun film din competitie, Dupa Dealuri a fost recompensat in 2012 pentru cel mai bun scenariu si pentru cea mai buna interpretare feminina, iar Bacalaureat a fost recompensat pentru cea mai buna regie in 2016.

Cristian Mungiu e cel mai premiat regizor roman la Cannes din toate timpurile cu marele premiu Palm D’Or castigat in 2007 (pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, film care a fost nominalizat si la Globurile de aur in acelasi an), premiu pentru cel mai bun scenariu in 2012 pentru filmul “Dupa Dealuri” (actritele din rolurile principale Cristina Flutur si Cosmina Stratan au castigat atunci premiu pentru cea mai buna interpretare feminina), dar si premiul cel mai bun regizor pentru “Bacalaureat” in 2016.

In 2013, Cristian Mungiu a facut parte din juriul pentru competitia principala a Festivalului de Film de la Cannes. Presedintele juriului a fost Steven Spielberg, iar colegii sai au fost Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz, Naomi Kawase, Vidya Balan, Lynne Ramsay si Daniel Auteuil.

Despre prima participare la Cannes, Mungiu a declarat ca isi aminteste foarte bine anul 2002 cand a lansat „Occident”: „nu stiam nimic despre Cannes, am fost cazati la 10 kilometri de Croisette, eram 6 dintre noi intr-un mic apartament inchiriat de CNC. Am fost uimiti de tot ce vedeam: vedetele, filmele, emotiile lor. Citesti multe inainte de a veni dar descoperi Cannes numai in viata reala. E foarte important pentru un regizor sa-si inceapa cariera aici. Insa e si o chestiune de noroc, selectionerii vad 2000 de filme pentru a alege 20 iar cariera ta prinde avant daca esti inclus in lista lor.”

Mai multe amintiri despre acel moment veti descoperi si in seria speciala Urban.ro dedicata festivalului de la Cannes.

A 75-a editie a celui mai prestigios eveniment cinematografic european va avea loc intre 17 si 28 mai 2022, fiind prima oara de la inceputul pandemiei in care festivalul se va desfasura in perioada alocata in mod traditional. In 2020 a fost tinut o editie diminuata a festivalului in luna octombrie iar editia din luna iulie a anului trecut a fost restransa din cauza restrictiilor pandemice din Franta.

Thierry Fremaux, directorul artistic al festivalului, a anuntat ca juriul va fi anuntat in saptamanile viitoare, atat pentru Selectia Oficiala cat si pentru Quinzaine si pentru Semaine de la Critique. 

Printre cele mai asteptate titluri ale editiei care erau pe lista scurta a criticilor pentru a fi lansate in premiera la Cannes 2022 se numara „Three Thousand Years” in regia lui George Miller cu Tilda Swinton si Idris Elba in rolurile principale, filmul biografic „Elvis” in regia lui Baz Luhmann, noul „Top Gun: Maverick” cu Tom Cruise. Cariera lui Cruise va fi celebrata la aceasta editie a festivalului prin mai multe evenimente si proiectii speciale.

Vor mai fi proiectate filme si documentare biografice precum „Moonage Daydream” in regia lui Brett Morgen despre David Bowie sau „Jerry Lee Lewis” in regia lui Ethan Coen.

COMPETITIA OFICIALA

“RMN,” Cristian Mungiu (Romania)

“The Almond Tree,” Valeria Bruni Tedeschi (Franta)

“Armageddon Time,” James Gray (SUA)

“Boy From Heaven,” Tarik Saleh (Suedia)

“Broker,” Kore-eda Hirokazu (Japonia)

“Brother and Sister” OR “Frère et Sœur,” Arnaud Desplechin (Franta)

“Close,” Lucas Dhont (Belgia)

“Crimes of the Future,” David Cronenberg (Canada)

“Decision to Leave,” Park Chan-Wook (Coreea de Sud)

“Eo” OR “Hi-Han,” Jerzy Skolimowski (Polonia)

“Holy Spider,” Ali Abbasi (Iran)

“Leila’s Brothers,” Saeed Roustaee (Iran)

“Nostalgia,” Mario Martone (Italia)

“Showing Up,” Kelly Reichardt (SUA)

“Stars at Noon,” Claire Denis (Franta)

“Tchaïkovski’s Wife,” Kirill Serebrennikov (Rusia)

“Tori and Lokita,” Jean-Pierre Dardenne and Luc Dardenne (Belgia)

“Triangle of Sadness,” Ruben Östlund (Suedia)

UN CERTAIN REGARD:

“Metronom,” Alexandru Belc (Romania)

“All the People I’ll Never Be” OR “Retour à Séoul,” Davy Chou (Cambodgia)

“Beast,” Riley Keough and Gina Gammell (SUA)

“Burning Days,” Emin Alper (Turcia)

“Butterfly Vision,” Maksim Nakonechnyi (Ucraina)

“Corsage,” Marie Kruetzer (Austria)

“Domingo and the Mist,” Ariel Escalante Meza (Costa Rica)

“Joyland,” Saim Sadiq (Pakistan)

“Plan 75,” Hayakawa Chie (Japonia)

“Rodeo,” Lola Quivoron (Franta)

“Sick of Myself,” Kristoffer Borgli

“The Silent Twins,” Agnieszka Smocynska (Polonia)

“The Stranger,” Thomas M. Wright

“Volada Land,” Hlynur Pálmason (Islanda)

“The Worst” OR “Les Pires,” Lise Akora and Romane Gueret (Franta)

Proiectii in afara competitiei:


“Elvis,” Baz Luhrmann (SUA-Australia)

“Mascarade” OR “Masquerade,” Nicolas Bedos (Franta)

“November,” Cédric Jimenez (Franta)

“Three Thousand Years of Longing,” George Miller (Australia)

“Top Gun: Maverick,” Joseph Kosinski (SUA)

MIDNIGHT SCREENINGS

„Fumer Fait Tousser”, Quentin Dupieux (Franta)

“Hunt,” Lee Jung-Jae (Coreea de Sud)

“Moonage Daydream,” Brett Morgen (SUA

SPECIAL SCREENINGS


“All That Breathes,” Shaunak Sen (India)

“The Natural History of Destruction,” Sergei Loznitsa (Ucraina)

“Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind,” Ethan Coen (SUA)

CANNES PREMIERE



“Nightfall,” Marco Bellocchio (Italia)

“Nos Frangins,” Rachid Bouchareb (Franta)

Festivalul de film de la Cannes isi are originea in 1932 cand ministrul educatiei din Franta de atunci, Jean Zay, la propunerea lui Philippe Erlanger si cu ajutor american si britanic, a organizat primul festival international francez al filmului. 

Incepand cu 1947, festivalul a fost denumit „Festival du film de Cannes”. De atunci, locul desfasurarii festivalului a ramas acelasi, orasul Cannes de pe Riviera franceza.

Anul trecut, Cineasta franceza Julia Ducournau, realizatoarea peliculei „Titane”, a primit trofeul Palme d’Or la cea de-a 74-a editie a Festivalului de film de la Cannes. Este a doua femeie din istoria festivalului care primeste prestigiosul trofeu.

Citește în continuare